Prima pagină » Magazin » Motivul pentru care oamenilor le place să bea bere

Motivul pentru care oamenilor le place să bea bere

Motivul pentru care oamenilor le place să bea bere
Berea contribuie la eliberarea în creier a unei substanțe chimice - dopamină, supranumită substanța fericirii - care îi determină pe oameni să își dorească să consume și mai mult din această băutură, afirmă cercetătorii de la Universitatea Indiana din Statele Unite, informează dailymail.co.uk.

Berea contribuie la eliberarea în creier a unei substanțe chimice – dopamină, supranumită substanța fericirii – care îi determină pe oameni să își dorească să consume și mai mult din această băutură, afirmă cercetătorii de la Universitatea Indiana din Statele Unite, informează dailymail.co.uk.

Gustul de bere – chiar varietățile fără alcool – poate să stimuleze producția de dopamină din creier, afirmă savanții americani.

Persoanele în ale căror familii au existat cazuri de alcoolism prezintă concentrații mai mari de dopamină – un neurotransmițător asociat cu centrii cerebrali ai recompensei și ai plăcerii.

Medicul Karen Kareken, de la Indiana Alcohol Research Center, implicată în acest studiu, a spus: „Credem că acesta este primul experiment pe oameni care a arătat că un singur pahar cu bere, fără niciun efect de intoxicație cauzat de alcool, poate să stimuleze activitatea dopaminei în centrii cerebrali ai recompensei”.

Studiul a fost realizat prin scanarea creierelor a 49 bărbați, după ce aceștia au băut bere și după ce băuseră Gatorade, o băutură pentru sportivi.

Rezultatele au evidențiat o activitate cerebrală mult mai intensă creată de dopamină după consumul de bere decât după consumul de Gatorade.

Participanții la studiu au spus că tânjeau după bere după ce au băut mostra de bere folosită în experiment. Ei nu au resimțit aceeași nevoie după ce au consumat mostra de băutură pentru sportivi, deși aceasta avea un gust mai bun.

Fiecare participant a primit doar 15 mililitri din berea sa preferată, pentru ca efectele alcoolului să nu se facă simțite.

Studiul, coordonat de medicul Brandon Oberlin, de la Facultatea de Medicină a Universității Indiana, a fost publicat în revista Neuropsychopharmacology.