Simulare fără precedent în București. Scenariul în care teroriștii deturnează un autobuz RATB

Simulare fără precedent în București. Scenariul în care teroriștii deturnează un autobuz RATB
Publicat: 18/04/2013, 14:23
Actualizat: 04/02/2019, 10:51

Luptătorii SIIAS, sprijiniți de echipe din Bulgaria, Cipru și Grecia, participă, miercuri, în București, la o simulare care urmărește salvarea pasagerilor unui autobuz deturnat de patru teroriști, exercițiul având loc simultan în alte opt țări, după scenarii diferite, potrivit Poliției Române.

„Exercițiul se desfășoară pe baza unui scenariu comun, simultan în nouă țări, acestea fiind sprijinite de trei structuri de intervenție din țările vecine sau apropiate. La exercițiul efectuat în țara nostră participă, alături de Serviciului Independent de Intervenții și Acțiuni Speciale (SIIAS), echipe din Bulgaria, Grecia și Cipru”, se arată într-un comunicat de presă al Poliției Române.

Șeful SIIAS, comisarul șef Teodor Stanca, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, că simularea care va avea loc în București face parte dintr-un exercițiu internațional, care se va desfășura simultan în Norvegia, Estonia, Olanda, Portugalia, Belgia, Italia, Austria, Slovacia și România.

„Acest exercițiu este, prin amploarea lui, fără precedent. Potrivit scenariului, este vorba despre o răzbunare a unor organizații teroriste, ca răspuns la o serie de acțiuni ample, derulate la nivel european, soldate cu arestări și confiscări de bunuri. În cazul României, teroriștii atacă inițial obiective din mai multe orașe, plănuind apoi un atentat în București, rămas vulnerabil ca urmare a faptului că trupele de intervenție sunt implicate în alte acțiuni. În acest context, cerem sprijinul colegilor din Bulgaria, Grecia și Cipru”, a explicat comisarul șef Stanca.

Șefului SIIAS a precizat că, potrivit scenariului, patru teroriști reușesc să deturneze un autobuz, iar 23 de călători sunt luați ostatici. Răpitorii cer câte un milion de dolari pentru fiecare om eliberat și o declarație a „ministrului european pentru justiție”. În cazul în care până joi, ora 1.00, cererile nu le sunt îndeplinite, teroriștii urmează să omoare ostaticii.

Din acest moment, urmează o cursă contra cronometru prin centrul Bucureștiului, în care autobuzul este urmărit pe traseul Arcul de Triumf – Kiseleff – Calea Victoriei – Piața Constituției – Piața Universității – Piața Romană – Piața Victoriei și de aici înapoi la Arcul de Triumf. În tot acest timp, negociatorii Poliției Capitalei încearcă în permanență să-i convingă pe răpitori să elibereze călătorii, potrivit scenariului simulării care urmează să aibă loc miercuri seară.

„Zona de acțiune va fi închisă publicului pentru va simula cât mai bine o situație reală, în care se caută, pe de o parte, protejarea civililor și pe de altă parte protejarea informațiilor”, a mai spus șeful SIIAS.

Exercițiul de intervenție în cazul unor atacuri teroriste asupra unor clădiri sau mijloace de transport, în cadrul cărora este luat un număr mare de ostatici, urmărește pregătirea și antrenarea în comun a structurilor de intervenție, verificarea interoperabilității mijloacelor de intervenție și a tacticilor de acțiune, precum și îmbunătățirea cooperării în prevenirea și combaterea infracționalității și a terorismului.

Pentru această simulare au fost mobilizate aproximativ o sută de cadre ale Ministerului Afacerilor Interne. Pe lângă reprezentanții SIIAS, la simulare vor participa polițiști de la Direcția Rutieră, Direcția de Ordine Publică, Direcția de Investigații Criminale, Direcția de Operațiuni Speciale, Direcția Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, Institutul Național de Criminalistică, Unitatea Centrală de Analiza Informațiilor, de la Brigada Rutieră a Capitalei, negociatori, precum și jandarmi și lucrători de la structurile pentru situații de urgență.

Totodată, în timpul exercițiului zona va fi survolată și de un elicopter al Inspectoratului General de Aviație, managementul operațiunii fiind realizat în Centrul de Comandă al Ministerului Afacerilor Interne.

Traficul rutier și pietonal pe Șoseaua Kiseleff va fi închis pe tronsonul cuprins între străzile Arhitect Ion Mincu și Monetăriei, între orele 20.00 și 24.00, pentru desfășurarea exercițiului.

În timpul restricțiilor de trafic, șoferii pot merge pe rutele ocolitoare Șoseaua Kiseleff – strada Arhitect Ion Mincu – Bulevardul Aviatorilor – Piața Victoriei și Șoseaua Kiseleff – strada Arhitect Ion Mincu – Bulevardul Ion Mihalache – Piața Victoriei.

În aprilie 2007, SIIAS a devenit membru cu drepturi depline al Grupului „ATLAS”, grup care a apărut ca reacție a structurilor Uniunii Europene la atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001.

În contextul consacrării terorismului ca nouă formă de război neconvențional și asimetric, Pilonul Justiție și Afaceri Interne din cadrul Consiliului Europei a delegat Task Force-ul șefilor de Poliție al țărilor membre ale Uniuni Europene să organizeze o întâlnire a reprezentanților unităților speciale de intervenție din aceste țări. Această acțiune a reprezentat, potrivit Poliției Române, actul de înființare a Grupului „ATLAS”.

Grupul „ATLAS” reunește 32 de formațiuni de intervenție ale polițiilor statelor membre ale Uniuniii Europene, unități de elită, coordonate în plan tactic de Task Force-ul Șefilor de Poliție.

Autoritățile române sunt sprijinite în acțiunea de la București de reprezentanți ai trupelor speciale din Cipru, Grecia și Bulgaria. Totodată, autoritățile române au trimis, pentru simularea organizată în Slovacia, luptători din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei „Vlad Țepeș”, care reprezintă a doua structură de intervenție rapidă din România afiliată la ATLAS.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Simion explică modul în care va oferi românilor apartamente ieftine
Cine este șoferul care a ucis un copil de 9 ani pe Șos. Gării Cățelu....
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
„S-a umplut paharul”. Ungaria reacționează furios la acuzațiile Poloniei: „Mult timp am tolerat provocările”
Mutu și-a băgat soția la înaintare! Masculilor le-a stat ”ceasul” chiar în buza mării: și-a...
Actrița CELEBRĂ care a murit SUBIT la 32 de ani. Abia acum ies la iveală...
Accidentul din Pantelimon: Momentul în care șoferul vinovat fuge după ce a spulberat doi copii,...
UPDATE Doi frați, loviți în plin de o mașină în Pantelimon. Băiatul de 9 ani...
Câți bani vor primi pensionarii la recalculare! Ministrul Muncii și Șeful Casei de Pensii au...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Noi imagini cu Dacia Bigster. Noul SUV de la Dacia va decima concurența - GALERIE...
UE pregăteşte terenul pentru o posibilă revenire a lui Donald Trump la Casa Albă. Ce...
Cum au MIGRAT de fapt OAMENII ANTICI? Aceștia ar fi AJUNS până în...
Mașinile au interzis! Amenda este de 10.000 de lei. E lege în România
Trei destinații de vis. Poți merge cu autobuzul
Când începe Asia Express – Drumul Zeilor. Premiera sezonului 7 aduce patru ediții consecutive
UPDATE Doi frați, loviți în plin de o mașină în Pantelimon. Băiatul de 9 ani...
Jador, declarații neașteptate despre relația cu Oana Ciocan: „Am încercat să fac copii cu Oana....
Scandal la deschiderea Jocurilor Olimpice 2024! Mesajul transmis de organizatori după ce scena asemănătoare „Cinei...
BANCUL ZILEI. - Bulă, de ce n-o săruţi pe tanti Mioara?
Ciocnirea orgoliilor! Cine a elaborat planurile militare pentru ofensiva din vara anului 1917?