Abilitatea unui părinte de a identifica plânsetul bebelușului său este determinată de durata timpului petrecut alături de acel copil, nu de sexul părinților, afirmă autorii unui studiu recent, potrivit cărora instinctul matern ar putea fi un simplu mit, informează dailymail.co.uk.
Savanții francezi afirmă că mamele și tații sunt la fel de buni atunci când trebuie să identifice plânsetul bebelușilor lor.
Cercetătorii de la Universitatea din Saint-Etienne au descoperit că abilitatea unui părinte de a identifica plânsetele bebelușului său este determinată de durata timpului petrecut alături de acesta, nu de sexul părinților.
Potrivit acestui studiu, savanții francezi, a căror echipă a fost coordonată de profesorul Nicolas Mathevon, au înregistrat plânsetele a 29 bebeluși, ale căror vârste erau cuprinse între 58 de zile și 153 de zile.
Dintre cei 29 de bebeluși, 15 se aflau în Franța și 14 se aflau în Republica Democrată Congo.
Realizând acest studiu atât în Franța, cât și în Africa, cercetătorii sperau să afle dacă factorul cultural influențează capacitatea părinților de a recunoaște plânsetul bebelușului lor.
Părinții au ascultat înregistrările cu plânsetele a cinci bebeluși, dintre care unul era al lor, și au fost rugați să își identifice copilul după acele plânsete.
Părinții au reușit să își identifice copilul cu o rată medie de succes de 90%.
Mamele au avut dreptate în 98% din cazuri, iar tații care petreceau mult timp alături de bebelușii lor au avut dreptate în 90% din cazuri.
În schimb, tații care petreceau cu bebelușii lor mai puțin de patru ore pe zi au reușit să își identifice copilul doar în 75% din cazuri.
Autorii studiului , publicat în Nature Communications, consideră că cercetările precedente, care au dezvoltat conceptul de „instinct matern”, sunt eronate, întrucât ele nu au luat în considerare timpul petrecut de fiecare părinte alături de copilul său.