Un DISPOZITIV pe care puțini șoferi români îl au VA DEVENI OBLIGATORIU iar prețul mașinii va crește. Poliția: „Suedezii ne-au propus MĂSURA!”

Un DISPOZITIV pe care puțini șoferi români îl au VA DEVENI OBLIGATORIU iar prețul mașinii va crește. Poliția: Suedezii ne-au propus MĂSURA!
Publicat: 23/04/2013, 15:44
Actualizat: 27/06/2013, 15:05

Guvernul intenționează să adapteze legislația rutieră în așa fel încât să permită introducerea pe piața din România a dispozitivelor de tip „alcolock”. Acestea blochează motorul autovehiculelor pe care sunt montate dacă detectează că șoferul a consumat alcool, așa cum a scris gândul.

Șeful Poliției Rutiere a explicat pentru gândul că aceste aparate ar urma să fie introduse direct din fabrică, de producătorii de autovehicule, în cazul în care, la nivel european, se ajunge la un consens.

Șoferii nu vor fi obligați să își cumpere astfel de aparate, însă intenția UE este ca această tehnologie să devină un echipament standard de siguranță a autovehiculelor, așa cum este ABS-ul – dispozitivul care împiedică blocarea roților în timpul frânării.

„Este o soluție constructivă pentru siguranța rutieră, care nu ține de Poliție, ci depinde de fiecare constructor de autovehicule. Suedezii au propus-o la nivel european, iar Volvo a început să facă mașinile așa. Dacă au adoptat-o nordicii, eu cred că este o chestiune foarte bună”, spune Lucian Diniță, șeful Poliției Rutiere, pentru gândul.

Dispozitivele de tip „Alcolock” arată ca un etilotest folosit de Poliție, care este atașat la bordul mașinii. Pentru a putea porni motorul, șoferul trebuie să sufle în dispozitiv, iar concentrația de alcool detectată trebuie să fie mai mică decât limita admisă de lege (în unele țări este permisă o marjă mică a alcoolemiei, în România este admisă o marjă de eroare foarte mică – 0,01%).

Dispozitivele de acest tip sunt folosite la scară largă în America de Nord și în Suedia. Alte țări europene care au avut programe de testare a acestor aparate sunt Spania, Norvegia, Belgia sau Germania.

Suedezii au echipat peste 50.000 de autovehicule comerciale cu astfel de aparate, iar firma Volvo a început deja să producă vehicule de tip TIR dotate din fabrică cu dispozitive „Alcolock”. Autovehiculele deținute de Guvernul suedez au de asemenea montate astfel de dispozitive.

Tot în Suedia, Volvo și Toyota oferă ca dotare opțională pentru autovehicule „alcolock”-ul. Din 2006, „alcolock” este obligatoriu pentru toate autovehiculele mai grele de 3,5 tone care sunt contractate de guvernul suedez, pentru mai mult de 100 de ore pe an.

În SUA și în Suedia, dispozitivele „alcolock” sunt folosite și în cazul șoferilor care sunt prinși băuți la volan, ca pedeapsă administrativă sau în programe de reabilitare. Șoferii prinși băuți la volan sunt obligați să își monteze pe mașină un „alcolock”, pentru o anumită perioadă.

„Tehnologia este foarte bună, dar poate fi îmbunătățită. Primul pas este să ajungem la dispozitive alcolock montate din fabrică, pentru că asta e singura metodă de a le face fiabile și ieftine. Există și posibilitatea de a dezvolta tehnologii precum amprenta vocală sau o cameră video care să confirme că șoferul însuși este cel care face testul de alcoolemie. Este nevoie ca producătorii de vehicule comerciale să deschidă drumul. Până la urmă, sper ca alcolock-urile să devină ceva natural și nici să nu observăm că se află acolo”, spune Lars-Olov Sjöström, de la Asociația Șoferilor Abstinenți (un ONG suedez care militează pentru introducerea alcolock), pe pagina Volvo Trucks destinată tehnologiei Alcolock.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
Cum arată buletinul de vot la primul tur de la alegerile prezidențiale 2024
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Un mare antrenor al fotbalului românesc ne-a părăsit. A fost mentorul multor generații de fotbaliști:...
Vreme crâncenă în ziua alegerilor. Estimările ANM pentru duminică
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Oamenii de știință au dezvăluit coroana unei găuri negre pentru prima dată