Premierul Victor Ponta a anunțat că îl va propune joi pe Gelu Diaconu pentru a prelua conducerea ANAF.
Primul ministru a precizat că a luat această decizie după ce a cerut date despre noul șef al ANAF de la toate instituțiile statului și a aflat că acesta a primit neînceperea urmăririi penale (NUP) pentru dosarul care îi fusese deschis.Gelu Ștefan Diaconu a fost urmărit penal din 2011 pentru înșelăciune și abuz în serviciu, fiind acuzat că în 1996, în calitate de director al Bankcoop Neamț, ar fi falsificat un contract de credit.
Gelu Ștefan Diaconu este secretar de stat în Ministerul Economiei, susținut de PNL.
Întrebat, joi, de Mediafax dacă a decis pe cine anume va numi la conducerea ANAF, Ponta a răspuns: „Da, îl pun pe Diaconu”.El a adăugat că a cerut informații de la toate structurile statului privind situația juridică a acestuia și că răspunsul a fost că dosarul acestuia a fost închis cu neînceperea urmăririi penale și că nu a ajuns niciodată în instanță.
CV-ul noului președinte ANAF, Gelu Ștefan Diaconu
Gelu Ștefan Diaconu este din județul Iași, a absolvit Facultatea de Finanțe-Contabilitate din cadrul Universității „A. I. Cuza”, iar în prezent este președintele Consiliului de Administrație al Romgaz și al GDF Suez.
Diaconu a fost membru în Consiliul de Administrație al Eximbank, în perioada 2005-2009. Potrivit celei mai recente declarații de avere, Diaconu a primit în 2011 de la Eximbank „litigii de compensație a încetării mandatului” în valoare de 105.000 euro.
Cum arată declarația de avere a noului șef ANAF
Consultă declarația de interese a noului șef al Fiscului
Diaconu deține acțiuni la compania Care-Exim în valoare de 300.000 de lei și are șapte depozite bancare în valoare totală de 101.000 euro, 63.300 de dolari, respectiv 474.000 de lei.
În vara anului trecut, când Diaconu a fost numit secretar de stat în Ministerul Economie, premierul Ponta a precizat că dacă Diaconu va fi găsit vinovat, va fi înlocuit.
„Îmi dau seama că este urmărit foarte bine dacă de zece ani îl tot urmăresc și l-au prins în timpul Guvernului din 2012”, a spus Ponta.
Guvernul este mai rezervat cu privire la încasările Fiscului
Guvernul estimează, în Programul de convergență, o majorare a veniturilor bugetare la 33,8% din PIB în 2013 și la 34% din PIB în 2016, la încheierea mandatului actualului executiv.
Evoluția anticipată la ora actuală de guvernul Ponta II este mai slabă decât cea înaintată la finele anului trecut, când ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a anunțat că veniturile ar urma să crească la 36% din PIB până în 2016, doar pe fondul restructurării ANAF.
La nivelul Uniunii Europene, veniturile bugetare reprezintă, în medie, 40% din PIB.
„În programul de convergență ca și în strategie și în buget nu se pot trece decât venituri certe. Nu iau în calcul îmbunătățirea colectării, iau în calcul doar situația existentă și legislația existentă, nu îmbunătăÂțirea colectării.(…) Se ia în calcul îmbunătățirea colectării doar dacă se constată venituri colectate peste plan, timp de minimum trei luni”, a declarat Voinea pentru Ziarul Financiar.