Fabricile de produse lactate din regiunea Campania, aflată în sudul Italiei, nu vor mai utiliza cheagurile congelate provenite din România și nici laptele adus din Valea Padului în urma unei noi norme anti-fraudă privind sortimentul de brânză specific italian – mozzarella, informează Agerpres, citând La Repubblica.
În fabricile care păstrează marca „Mozzarella Dop” trebuie să se utilizeze doar lapte provenit din regiunea Campania, chiar și atunci când se produc alte tipuri de brânzeturi.
„Anchetele magistraturii au constatat de-a lungul anilor o lungă serie de escrocherii și de fraude în detrimentul mozzarellei Dop din Campania, care face parte din patrimoniul gastronomic italian”, se explică în decretul Guvernului italian, potrivit Agerpres.
Practic, Guvernul de la Roma a relansat un decret semnat, în 2008, de către fostul ministrul al Agriculturii, Luca Zaia. Inițial, aceasta trebuia să separe liniile de producție ale sortimentului de brânză mozzarella în cea Dop, de înaltă calitate, și în cea care urma să fie utilizată de către piețe mai puțin exigente, de exemplu, în pizzeri.
Proprietarii fabricilor de produse lactate l-au contest însă și nu au fost pregătiți pentru punerea lui în vigoare de la 1 iulie 2013, așa cum se dorea inițial. Acum norma va intra în vigoare pe data de 1 ianuarie 2014 și va permite producerea celor două sortimente de brânză mozzarella, dar doar cu lapte certificat.