Primul-ministru a declarat că va încerca să convingă „pe toată lumea”, inclusiv pe partenerii de guvernare, de necesitatea introducerii taxei de solidaritate pentru bugetarii și pensionarii care au venituri mai mari de 1.000 de euro.
„Trebuie să îi conving pe cei care stau pe margine și își dau cu părerea sau scriu editoriale, că, dacă am puteam să reducem altfel salariile din regii și companii de stat, am face-o, dar nu putem dintr-un singur motiv: toate aceste salarii sunt pe baza contractelor și orice decid eu mâine în CA sau Adunarea Generală a doua zi sunt dat în judecată și câștigă procesul”, a explicat premierul ce intenționează să facă.
El a precizat că face aceste lucruri cu „multă răbdare”.
„Nu poate funcționa un sistem în felul acesta. Trebuie să existe și un tip de echitate și solidaritate. Ideea a fost susținută de Barack Obama și susținută de americani”, a subliniat Ponta.
Victor Ponta a subliniat liberalii nu sunt de acord cu această idee, și de aceea nu se poate lua o decizie în USL.
„Crin Antonescu a înțeles foarte bine, dar nu este de acord. Dacă nu este de acord nu le adoptăm, deciziile în USL se iau prin consens. Eu nu cred că este o problemă neapărat de ce câștigă atât de mulți bani, dar dacă vorbim de sectorul public, diferența uriașă între un director de la Romgaz și Transgaz care câștigă 14 salarii ale unui medic sau diferența până ieri între un fost reprezentant al CNVM care câștiga cât tot Guvernul la un loc sigur că sunt lucruri anormale, este imposibil să contești acest lucru”, a spus Ponta.