Prima pagină » Știri » TĂIEREA MIEILOR în România, atacată de o asociație pentru protecția animalelor: „Cum explici unui copil că mielul pe care îl mângâie va fi tăiat și gătit?”

TĂIEREA MIEILOR în România, atacată de o asociație pentru protecția animalelor: „Cum explici unui copil că mielul pe care îl mângâie va fi tăiat și gătit?”

TĂIEREA MIEILOR în România, atacată de o asociație pentru protecția animalelor:
Reprezentanții Fundației pentru protecția animalelor, Vier Pfoten, consideră că în acest an ANSVSA a făcut "un compromis".

Reprezentanții Fundației pentru protecția animalelor, Vier Pfoten, consideră că în acest an ANSVSA a făcut „un compromis”, autorizând abatoare mobile pentru sacrificarea mieilor, astfel încât populația să nu mai asiste la tăiere, dar sunt de părere că rămâne încă „o problemă de etică și morală”. 

„În anii trecuți sacrificările de miei erau făcute în văzul populației. Acum, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a făcut un compromis. Au fost create un fel de abatoare mobile. Acum nu mai vedem sânge, jupuieli și nu mai auzim behăituri, dar plecăm cu mielul în pungă, acasă”, a declarat Veronica Tulpan, director de programe naționale Vier Pfoten.

Tulpan consideră că acest lucru reprezintă o problemă etică și morală. „Copiii sunt duși acolo de mame, mângâie mieii, iar după câteva minute pleacă acasă cu punga cu mielul tăiat. Nici la țară copiii nu sunt lăsați să asiste la tăierea animalelor din curte. Cum explici copilului că mielul pe care l-a mângâiat va fi tăiat și gătit? Nu este mai simplu ca mama să meargă la magazin, să cumpere carnea și să o gătească? De ce să mergi să îți alegi mielul, așa cum îți alegi peștii la supermarket? Este o procedură de care nu este nevoie”, mai arată Tulpan.

Reprezentanta Vier Pfoten spune că în țară oamenii continuă să sacrifice mieii fără a-i asoma în prealabil.

La sfârșitul lunii martie primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a inaugurat singura piață de miei vii din București, la Apărătorii Patriei, care va funcționa până pe 5 mai. 

ANSVSA a avertizat că, în ce privește carnea de miel (ied) care se obține prin sacrificarea la cererea consumatorilor, în locuri special amenajate temporar, aceasta are aplicată o ștampilă de formă rotundă, cu diametrul de 3,5 cm. Pe ștampilă sunt următoarele înscrisuri: în partea superioară – „ROMÂNIA”, cu majuscule,   în centru – indicativul județului, urmat de numărul de autorizare al unității. Imediat sub acesta se înscrie numărul de identificare al medicului veterinar oficial care asigură supravegherea veterinară a unității. În partea inferioară apare înscrisul „CONTROLAT SANITAR-VETERINAR”, cu majuscule.

Crescătorii de miei estimează în acest an că de Paște vor fi sacrificați trei milioane de miei. 

Citește și