Pacienții care cred în Dumnezeu răspund mai bine la tratamentele psihiatrice pe termen scurt, conform unui nou studiu coordonat de David Rosmarin, profesor de psihiatrie la Harvard Medical School din Boston, scrie Agerpres, care citează LiveScience.com.
REȚETE DE PAȘTE. Trei modalități simple de a găti DROBUL DE MIEL și de pui
REȚETĂ DE PAȘTE: Trei modalități simple de a găti ciorba de miel
REȚETE DE PAȘTE. Trei metode simple de a prepara FRIPTURA de MIEL
„Am descoperit că pacienții mai credincioși aveau rezultate mai bune în urma tratamentelor, simțindu-se mai bine cu propria persoană și suferind mai puțin de depresii și stări de anxietate”, a precizat Rosmarin pentru LiveScience.
În cadrul studiului au fost monitorizați 159 de pacienți din cadrul programului Behavioral Health Partial Hospital desfășurat la spitalul McLean din Belmont, Massachusetts. Acești pacienți primeau tratament pentru diferite afecțiuni de ordin psihiatric, printre care și depresia și anxietatea, iar durata medie în care au participat la acest program a fost de 2 săptămâni.
Rezultatele acestui studiu nu pot demonstra însă explicit o relație de cauză – efect între credință și eficiența tratamentelor psihiatrice, ci mai degrabă o tendință, conform autorilor.
Participanții la studiu au fost rugați să-și cuantifice credința în Dumnezeu și așteptările pe care le au cu privire la eficiența tratamentului primit pe o scară cu 5 grade. La începutul și la încheierea programului, cercetătorii au evaluat starea de bine a fiecărui pacient – stare definită prin nivelurile înregistrate de depresie, anxietate și tendințe autodistructive.
Concluzia este că pacienții care au susținut că au mai mult decât „o mică” credință în Dumnezeu aveau o șansă de două ori mai mare de a răspunde pozitiv la tratamentul administrat, conform lui Rosmarin.
„Încrederea în Dumnezeu poate facilita încrederea în tratament. Pacienții care aveau mai multă credință într-o forță superioară, aveau și mai multă credință în efectele tratamentului. Ei au fost de la început optimiști cu privire la tratament și au crezut că îi va ajuta”, a subliniat Rosmarin.
Deși noul studiu nu s-a axat în mod specific asupra legăturilor dintre tipul credințelor de ordin spiritual, tipul afecțiunilor psihiatrice și rezultatele tratamentelor, Rosmarin este convins că în terapie un rol important este jucat de credință. Dacă medicii vor înțelege mai bine impactul spiritualității asupra diferitelor tratamente, ar putea fi dezvoltate noi tratamente, mai eficiente, care să răspunde nevoilor pacienților.
Rezultatele acestui studiu au fost publicate pe larg în ultimul număr al revistei Journal of Affective Disorders.