Ioana Avădani, directorul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent, consideră că decizia Curții Constituționale potrivit căreia insulta și calomnia ar putea redeveni fapte penale nu face decât să întoarcă România în situația din urmă cu câțiva ani.
„Curtea Constituțională și-a ieșit din rol și a atacat o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție, ceea ce nu era în atribuțiile ei. CCR este mai mult un organism politic, decât unul juridic, are încărcătură politică pentru că cei nouă judecători de acolo sunt numiți politic, trei de către Preșidenție, trei de către Senat, trei de Camera Deputaților”, a spus Ioana Avădani, pentru gândul.
De aceea, subliniază jurnalista, această decizie nu face decât să dea un semnal politic foarte prost.
„Unul dintre efectele statului de drept este predictibilitatea. Hotărârea ÎCCJ arată că CCR tocmai asta făcea: ne lămurea că insulta și calomnia rămân în codul civil. În momentul de față, avem o situație mai neclară decât cea cea dinaintea pronunțării Curții Constituționale, care afectează de fapt predictibilitatea. Iar nu știm dacă suntem în penal sau nu cu insulta și calomnia”, a mai spus Ioana Avădani.
Directoarea CJI mai spune că ne întoarcem în perioada 2004 -2005, când Curtea Europeană a Drepturilor Omului a avut numeroase intervenții cu privire la procesele de calomnie din România, când aceste instrumente erau folosite pentru inscriminarea jurnaliștilor.
„Așteptăm să intre în vigoare noul Cod Penal, în februarie 2014, cod care este construit clar fără insultă și calomnie. Altă variantă este că, dacă tot umblăm la Constituție, să stipulăm prin actul fundamental că insulta și calomnia sunt spețe civile”, a conchis Ioana Avădani.