Justiție pe scara blocului. Cum a ajuns doamna Veronica Aneta din Iași să repună insulta și calomnia în Codul Penal. „Dumnezeu e drept și mare, că e și Postul Paștelui”

Justiție pe scara blocului. Cum a ajuns doamna Veronica Aneta din Iași să repună insulta și calomnia în Codul Penal. Dumnezeu e drept și mare, că e și Postul Paștelui
Publicat: 03/05/2013, 01:39
Actualizat: 06/07/2016, 14:30

„Uitați că Dumnezeu e drept și mare, că e și Postul Paștelui”, ne spune doamna Veronica Aneta, mulțumită de decizia de luni a Curții Constituționale. Se fac trei ani de când Veronica Aneta, fost medic veterinar din Iași, acum ieșită la pensie, se judecă cu „domnul colonel Chirilă”, președintele asociației de proprietari din blocul de pe strada Arcu, pentru înjurăturile pe care și le-au adresat pe scara blocului. Atunci, în blocul de pe strada Arcu a plouat cu insulte și cu calomnii.

În bloc, pe strada Arcu, s-a copt încet-încet, timp de trei ani, un buboi juridic iscat de acest scandal: s-a ajuns la judecată și mai apoi la Curtea Constituțională, pentru că insultele și calomniile de pe scara blocului nu mai erau prevăzute în Codul Penal, iar Aneta Veronica și fiica sa, avocata Oana Dămoc, doreau să fie răzbunate printr-o sancțiune exemplară. Acum, la Curtea Constituțională, doamna Aneta a învins.

O dată cu victoria ei, națiunea s-a împărțit în pro și contra, judecătorii se încaieră pe Facebook , blamând sau lăudând întreaga Curte Constituțională că a decis că judecătorii nu se mai pot eschiva în instanță că insulta și calomnia nu sunt infracțiuni. Puterile judecătorești s-au luat în coarne, Curtea Constituțională fiind acuzată că a ajuns să cenzureze o decizie a instanței supreme, lucru fără precedent.

Gâlceava celor 50 de miliarde datorie la CET

Înainte de Curtea Constituțională a fost procesul. Înainte de proces – insulta și calomnia între vecinii vechi, altminteri oameni pașnici. Și înainte de toate – datoria. În jur de 50 de miliarde de lei vechi datorie la CET lăsată neplătită. Așa intră în scenă Delia Papară, căsătorită Florian, care administra în 2010 asociația de proprietari PT 6 Gară din Iași, cu sediul pe Străpungerea Silvestru. Câteva blocuri turn și 350 de proprietari, majoritatea pensionari.

Trecerea Deliei Florian prin asociație a lăsat urme adânci pe scara blocului din Iași. Doamna Aneta își amintește totul, în detaliu. Mai întâi, a preluat conducerea blocului, pentru a repara ce se mai putea.

„Am dat-o afară pe administratoră, am făcut comitet provizoriu după plecarea domnului Furnică, fostul președinte. S-a ales un comitet provizoriu. Eu eram vicepreședinte. Noi am vrut să facem ordine și apoi să predăm”, povestește ea, pentru gândul.

Apoi, a cerut controlul. „Am făcut plângere la poliție, am cerut control la asociație”. Cum polițistul a evitat să se amestece între vecini, doamna Aneta a reclamat mai sus: „Pe polițistul Odobașa l-am reclamat la șefii, și la Camera Deputaților„.

Calomnia: „Uitați-o, hoața”. Și insulta: „Am un defect și s-au legat de el”

Între timp, asociația a lăsat provizoratul pentru un comitet executiv definitiv. Doamna Aneta povestește:

„În decembrie, am făcut ședință și acest Chirilă – e fost colonel în rezervă – a spus că vine el cu echipa lui, vezi Doamne, vor să facă dreptate. I-am felicitat. Dar cum au venit au renunțat la procesul cu hoața aia, cu Delia Florian, Doamne iartă-mă, că suntem în Postul Mare. Păi noi nu vroiam să o bage în închisoare, am vrut doar să vedem banii. Și atunci a început să ne jignească. „Uitați-o, hoața”, spunea. Știți cum este lumea. De ce? Pentru că le-am cerut socoteală că au renunțat la proces”.

Așa a venit calomnia. Apoi insulta: „Eu am un defect, un handicap. Dar sunt medic pensionar, sunt o persoană respectată. Ei s-au legat de mine, de defectul meu”. Și, în final, procesul: „Fetița mea e avocat și-am zis „hai, mamă, să îi dăm în judecată„. Și fata mea a spus: „Nu pot să stau să fiu lovită!”, se învolbură doamna Aneta.

Veronica Aneta. Sursa foto: Bună Ziua Iași

Concurs de procese. Curtea constituțională, ultimul hop

În decembrie 2010 i-a dat în judecată. Abuz contra intereselor persoanei, insultă și calomnie. Acuzații: Dănuț Chirilă, Mioara Cîrcă, Maricel Chirică, Georgiana Monica Dascălu, Maria Dănuța, Cristina Elena Avram, Ana Coroabă, Mihai Capverde, Ioan Voicu. Noii șefi ai asociației au răspuns și ei cu un proces. Delapidare. „M-au dat în judecată pentru datorii ale unor oameni care vânduseră apartamentele. Cum să răspund eu pentru asta?”, se indignează doamna Aneta.

Doamna Maria Dănuța este cenzorul asociației de locatari, la rându-i la curent cu tot tărăboiul de pe scara blocului. Versiunea ei este însă diferită. Doamna Dănuțaștie că la Asociație s-au acumulat datorii către CET Iași, încă de pe vremea administratorei care ar fi fugit cu banii. Și datorii, dar și penalizări, de 0,1% pe zi, s-au strâns însă și sub domnia doamnei Aneta și a fiicei ei, Oana Dămoc. Ba chiar, spune doamna Dănuța, actuala conducere ar fi găsit și niște lipsuri din contabilitate. Iar locatarii au decis să tragă linie și să-și aleagă și alți șefi. Și s-a lăsat cu vorbe grele, de-o parte și de alta.

„Vă spun direct că la Adunarea Generală, lumea nu le-a mai validat. I-a ales pe alții. Eu am participat la acea ședință ca simplu locatar. S-au certat și atunci, s-au certat și în câteva ședințe care au urmat. Ele sunt un pic mai sensibile și au impresia că lumea are ceva cu dânsele, dar Asociația de proprietari trebuie să meargă înainte„, spune doamna Dănuța, pentru gândul.

Cu toate procesele, doamna Aneta a rămas pe loc. „Nu m-am mutat, că am investit și eu aici, chiar dacă mi-am făcut atmosferă printre vecini. Eu n-am avut părinți, nici mamă, nici tată, am crescut la casa de copii, am luptat mereu, am luptat și acum”.

Pe acest principiu, când procurorul a dat NUP pentru insultă și calomnie întrucât faptele fuseseră scoase din Codul Penal în 2006, doamnei Aneta i-a fost clar, avea să ajungă la Curtea Constituțională, numai să-i vadă condamnați. „Mi-am zis atunci: dar chiar nu face nimeni nimic în țara asta? Și atunci fata mea a spus: Mergem la Curtea Constituțională. Și uitați că Dumnezeu e drept și mare, că e și Postul Paștelui. Sunt un om pentru pace și pentru liniște, dar și-au bătut joc de mine, spune victorioasă reclamanta.

Scandalul de la Iași și haosul din Justiție. „Totuși, CCR nu îi poate impune Înaltei Curți nimic”

Execepția ridicată în 2011, în procesul de la Iași, de avocata Oana Dămoc, fiica Veronicăi Aneta, a plecat spre Curtea Constituțională în martie 2012 și a stat în așteptare mai bine de un an. La capătul drumului, mama și fiica sunt însă mulțumite. „Acum procesul va continua și niciun judecător nu va mai putea invoca decizia Înaltei Curți din 2010 (în care se menționa că articolele din Codul Penal referitoare la insultă și calomnie „nu mai sunt în vigoare”, n.r.). Soluția de îndrumare a Înaltei Curți era un pic neunitară. Nu e corect ca unei instanțe să i se ceară să nu aplice legea”, crede avocata Oana Dămoc.

Cu toată unanimitatea Curții Constituționale, judecătorii s-au plasat deja în două tabere. Unii aplaudă decizia și înțeleg din ea că insulta și calomnia sunt din nou fapte penale, din moment ce legea care le dezincrimina a fost etichetată drept neconstituțională. Alții reclamă că judecătorii CRR au mers mult prea departe anulând o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Cu atât mai mult cu cât Oana Dămoc a reclamat întreg articolul de lege care obligă judecătorii să țină cont de îndrumările Curții Supreme. „Având în vedere că articolul 414 indice 5 alineatul 4 cere să fie obligatorii deciziile Înaltei Curți pentru judecători, eu am primit soluție de NUP. Și atunci am ridicat această excepție de neconstituționalitate. Nu pot ataca Decizia înaltei Curți, așa că am atacat articolul care obligă judecătorii să aplice deciziile în contra legii. Mă aștept ca decizia CCR să fie una de interpretare”, explică ea.

Avocata se îndoiește însă că toate instanțele vor trece la condamnări: „CCR nu îi poate impune Înaltei Curți nimic. Nimeni nu garantează că nu vor mai exista situații de acest fel (NUP pentru insultă și calomnie, n.r.). Dacă nu ar fi urmat decizia Înaltei Curți, judecătorii s-ar fi supus unei sancțiuni disciplinare. Aceeași sancțiune există însă și dacă nu aplică deciziile CCR„.

Soluția poate veni din Parlament. Sau, de la anul, din noul Cod Penal, în care nu există nici insultă și nici calomnie. „Prin noul Cod Penal, după ce intră în vigoare, sigur că se poate invoca legea cea mai favorabilă, dar până atunci mai durează”, e optimistă avocata că până atunci se va tranșa situația cu „domnul colonel”. Și-n Arcului, la Iași, va fi iar pace.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Elenei Lasconi după ce CCR a decis renumărarea voturilor de la alegerile...
Elena Lasconi, prima reacție după ce CCR a cerut renumărarea voturilor: 'Este absolut îngrozitor!'
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din...
Orașul tot mai la modă din România unde se găsesc apartamente sub 10.000 de euro....
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” |...
Augustin Zegrean explică ce se întâmplă după renumărarea voturilor. Turul doi ar putea fi organizat...
Prietenii lui Călin Georgescu. Cu cine se întâlnește candidatul care a câștigat primul tur al...
BREAKING NEWS | CCR vrea renumărarea voturilor din turul 1! De ce s-a luat această...
Condimentul banal care poate provoca halucinații severe. Majoritatea românilor îl au în bucătărie
Cristian Pîrvulescu, despre demersul lui Cristian Terheş şi decizia CCR: "Este evident, se încearcă relansarea...
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa...
Cât costă un kilogram de carne de porc înainte de Crăciun. Cum explică producătorii prețul...
Detaliul neobservat din clipul lui Călin Georgescu! Ce are în spate și ce semnifică
Poți să depășești prin dreapta un vehicul care circulă pe banda 2? Care sunt regulile...
CSAT a constatat că TikTok a influenţat alegerile prezidenţiale din România: Un candidat a beneficiat...
ADEVĂRUL despre UNIREA Bucovinei cu România! „Eram în contact cu...
Se schimbă banii. Anunț oficial BNR în România. Unde merg românii cu bancnotele
Au apărut secretele unui mare actor român. Nu multă lume îi știa trecutul
Ce semnifică simbolul care apare în videoclipurile lui Călin Georgescu. Este mai mult decât un...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Elena Viscu, fosta soție a lui CRBL, a vorbit despre perioada grea în care se...
Mihai Bendeac, în stare de șoc: "Eu nu auzisem nimic"
BANCUL ZILEI. Profesoara către Bulă: -Măi puturosule, cum poţi să dormi la mine la oră?
Câți dintre români sunt de acord cu renunțarea la combustibilii fosili?