Alpha Bank Grecia a atras investitori privați pentru subscrierea în totalitate a unei emisiuni de drepturi pentru cumpărarea de acțiuni de 457 milioane de euro, reprezentând 10% din necesarul de recapitalizare al băncii, și a reușit astfel să evite intrarea sub controlul statului elen.
Emisiunea de drepturi a fost subsrisă în totalitate de un sindicat de bănci de investiții, între care JP Morgan, Citigroup, HSBC și Credit Agricole, se arată într-un comunicat al băncii elene.
O emisiune de drepturi permite acționarilor existenți să cumpere titluri direct de la companie, în funcție de participațiile deținute, într-o anumită perioadă de timp. Prețul de subscriere în cadrul unei emisiuni de drepturi este de obicei mai mic decât cel al pieței. Titlurile care dau posibilitatea cumpărării de acțiuni sunt în multe cazuri tranzacționate pe piață.
Potrivit datelor Fondului Elen de Stabilitate Financiară, necesarul total de recapitalizare al Alpha Bank se ridică la 4,57 miliarde de euro, ceea ce însemnă că banca a reușit să atragă din surse private 10% din bani și își va păstra managemetnul privat. Băncile care nu reușesc să respecte acest prag vor fi naționalizate și vor trece sub controlul fondului de stabilitate.
De asemenea, banca urmează să vândă prin ofertă privată acțiuni în valoare de 93 milioane de dolari, ridicând fondurile de la investitori la 550 milioane de euro.
Restul sumei rămase din necesarul de recapitalizare, respectiv 4 miliarde de euro, va fi subscris de fondul de stabilitate. Întrucât banca a reușit să atragă suficient capital privat, acțiunile care vor fi subscrise de fondul de stabilitate vor avea drepturi limitate de vot, doar în cazul unor decizii de importanță strategică.
Alpha Bank este a doua dintre instituțiile de credit sistemice din Grecia, după Piraeus Bank, care anunță că a reușit să respecte condiția unei investiții private de cel puțin 10%.
Piraeus Bank a anunțat anterior că a atras deja peste 500 de milioane de euro pentru recapitalizare de la BCP Millennium (Portugalia) și Societe Generale (Franța), după preluarea diviziilor acestora din Grecia.
National Bank of Greece, cea mai mare bancă din Grecia, a anunțat că are planuri pentru a depăși pragul de 10%, în timp ce Eurobank, cea mai mică dintre cele patru bănci de importanță sistemică, a renunțat să mai caute investitori privați, urmând să fie recapitalizată integral de fondul de stat.
Băncile au avut termen până la sfârșitul lunii aprilie să prezinte autorităților elene programe clare de recapitalizare, proces care urmează să se încheie până în luna iulie.
Alpha Bank și Piraeus Bank operează în România sub brand propriu, în timp ce National Bank of Greece deține Banca Românească, iar Eurobank controlează Bancpost.