Prima pagină » Economic » Soluția lui Olli Rehn pentru salvarea economiei zonei euro din „criza șomajului”

Soluția lui Olli Rehn pentru salvarea economiei zonei euro din „criza șomajului”

Soluția lui Olli Rehn pentru salvarea economiei zonei euro din
Comisia Europeană (CE) a înrăutățit prognoza de creștere economică a zonei euro pentru acest an la -0,4%, pe fondul crizei datoriilor de stat și problemelor din sectorul bancar, iar comisarul european Olli Rehn a vorbit despre o "criză a șomajului", care trebuie combătută prin reforme structurale.

Comisia Europeană (CE) a înrăutățit prognoza de creștere economică a zonei euro pentru acest an la -0,4%, pe fondul crizei datoriilor de stat și problemelor din sectorul bancar, iar comisarul european Olli Rehn a vorbit despre o „criză a șomajului”, care trebuie combătută prin reforme structurale, informează Mediafax.

Astfel, Produsul Intern Brut (PIB) al zonei euro va scădea în acest an cu 0,4%, cu o revenire modestă, de 1,2%, anticipată pentru anul viitor, potrivit prognozei economice de primăvară, prezentată vineri de CE.

În prognoza economică de iarnă din februarie, Comisia estima o contracție economică de 0,3% în acest an pentru zona euro, urmată de o creștere cu 1,4% în 2014.

Pentru UE, prognoza de primăvară prevede o scădere de 0,1% a PIB în acest an, urmată de o revenire cu 1,4% anul viitor.

Comisarul european pentru afaceri economice și monetare, Olli Rehn, a afirmat că procesul de consolidare a finanțelor publice trebuie să continue, dar într-un ritm mai lent, indicând astfel un nou pas înapoi față de politica de austeritate promovată în ultimii ani de liderii europeni.

Olli Rehn a vorbit și despre o „criză a șomajului” în Europa.

„Având în vedere recesiunea prelungită, trebuie să facem tot posibilul pentru a depăși criza șomajului din Europa”, a spus oficialul CE, citat de Bloomberg.

Rehn cere adoptarea de „reforme structurale” care să faciliteze crearea de locuri de muncă.

Șomajul va atinge în acest an 12,2% în zona euro și 11,1% în UE, cote care se vor menține și anul viitor, potrivit raportului.

Inflația va continua să scadă, la 1,6% în zona euro, respectiv 1,8% la nivelul UE, trend care se va prelungi și anul viitor.

BCE a redus joi dobânda de politică monetară din zona euro cu 0,25 puncte procentuale, la 0,5%, încercând astfel să stimuleze creditarea către economie.

Fii la curent cu știrile economice ale momentului. Abonează-te la pagina de Facebook Gândul Financiar.

Autor

Citește și