Prima pagină » Știri externe » Peste 900 de arestări în China, inclusiv pentru vânzare de carne de șobolan sau vulpe drept vită

Peste 900 de arestări în China, inclusiv pentru vânzare de carne de șobolan sau vulpe drept vită

Peste 900 de persoane au fost arestate recent în China pentru fraude în domeniul alimentar, inclusiv pentru vânzare de carne de șobolan sau de vulpe drept carne de vită sau oaie, a anunțat vineri Ministerul Securității Publice, relatează AFP.

Peste 900 de persoane au fost arestate recent în China pentru fraude în domeniul alimentar, inclusiv pentru vânzare de carne de șobolan sau de vulpe drept carne de vită sau oaie, a anunțat vineri Ministerul Securității Publice, relatează AFP.

Anunțarea acestei operațiuni, care s-a desfășurat în ultimele trei luni, are loc în contextul în care țara se află încă sub șocul unor scandaluri alimentare anterioare, ca cel privind comercializarea de ulei alimentar „reciclat” sau contaminarea voită a laptelui praf pentru bebeluși cu produse chimice periculoase.

În total, potrivit site-ului ministerului, au fost descoperite „382 de cazuri implicând carne (…) prezentată în mod fals ca fiind de oaie sau vită, expirată și de produse conținând carne toxică sau periculoasă”.

Un număr de „904 suspecți au fost arestați, iar peste 20.000 de tone de produse frauduloase din carne sau de calitate inferioară” au fost confiscate.

În provincia Jiangsu (est), comercianți cu amănuntul vindeau „oaie”, de fapt carne de șobolan și de vulpe amestecată cu produse chimice. Alți comercianți, în Guizhou (sud), amestecau o soluție pe bază de peroxid și ghiare de pasăre, o specialitate chinezească.

Pe Internet, acest nou scandal a provocat numeroase comentarii. „Suntem aproape imunizați la sute de otrăvuri. Ar trebui, oare, să le mulțumim acestor oameni de afaceri?”, scria cineva într-un mesaj postat pe Weibo, Twitter-ul chinez.

Ministerul Securității a subliniat că operațiunea s-a înscris în cadrul unei anchete mai largi privind securitatea alimentară, incluzând descoperirea, în martie, a mii de porci morți ce pluteau pe fluviul ce traversează Shanghai sau vânzarea de ulei de bucătărie „reciclat”.

Deși reutilizarea uleiului folosit este interzisă, acesta este disponibil aproape peste tot în țară și provine din uleiul utilizat în restaurante.

Cel mai mare scandal alimentar, în ultimii ani, a fost provocat de descoperirea, în 2008, a melaminei în lapte praf pentru copii, ceea ce a provocat moartea a șase bebeluși și îmbolnăvirea altor aproximativ 300.000.

Recent, grupul american KFC a fost acuzat că servește pui plin de antibiotice.

Citește și