IMM-urile vor primi până la 200.000 euro pentru investiții dacă angajează 7 persoane

IMM-urile vor primi până la 200.000 euro pentru investiții dacă angajează 7 persoane
Publicat: 10/05/2013, 15:32
Actualizat: 10/02/2016, 22:44

Statul va acorda ajutoare de minimis de maxim 200.000 euro pentru IMM-urile care fac investiții, pe o perioadă fiscală de trei ani, dacă aceste firme creează și păstrează șapte locuri de muncă pe o perioadă de 3 ani de la realizarea investiției, în cazul sumelor peste 100.000 euro.

Ajutoarele de minimis, totalizând 400 milioane lei (100 milioane euro), se vor acorda IMM-urilor pe o perioadă de trei ani fiscali consecutivi, ca fonduri nerambursabile, în cuantum de 100% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aprobate pentru finanțare. Ajutoarele trebuie să se încadreze într-un plafon maxim de 200.000 euro, echivalent în lei, respectiv 100.000 euro în cazul firmelor care au activitate în domeniul transportului rutier, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern.

Schema pentru emiterea de acorduri pentru finanțare va fi derulată din acest an până la 30 iunie 2014, cu posibilitatea prelungirii, iar plata ajutorului de minimis se efectuează în perioada 2014-2016, în limita bugetului anual alocat schemei. Autoritățile estimează că vor beneficia de aceste fonduri aproximativ 1.000 de IMM-uri.

Firmele vor primi aceste ajutoare dacă se angajează că vor păstra angajații existenți la data depunerii cererii de finanțare și că vor crea, până la finalizarea investiției, cinci locuri de muncă, pentru ajutoarele de maxim 100.000 euro, respectiv șapte locuri pentru sumele cuprinse între 100.000 și 200.000 euro. Dintre acestea, cel puțin două, respectiv trei locuri de muncă trebuie să fie acordate unor persoane care nu au avut contract individual de muncă în ultimele trei luni. Firmele trebuie să mențină aceste posturi încă trei ani de la finalizarea investiției.

În plus, IMM-urile trebuie să nu mai fi primit ajutoare de minimis pe o perioadă de 3 ani fiscali consecutivi (anul fiscal în curs și 2 ani anteriori) sau, în cazul în care au beneficiat de acestea, suma să nu fi depășit plafoanele menționate.

Acestea vor prezenta un plan de investiții pentru care solicită finanțarea, cu evidențierea cheltuielilor eligibile, precum și un studiu tehnico-economic din care să rezulte viabilitatea proiectului de
investiții și eficiența economică a întreprinderii solicitante în următorii trei ani de la finalizarea investiției.

IMM-urile trebuie să fie fără datorii la bugetul de stat și să nu se afle în proceduri de executare silită, insolvență, faliment, reorganizare judiciară, dizolvare, închidere operațională sau lichidare.

Statul a mai acordat ajutoare de minimis pentru IMM-uri în cadrul unei scheme de 100 milioane euro pentru perioada 2007-2011, care a fost epuizată integral în 2010 prin aprobarea a 905 proiecte. Dintre acestea s-au realizat 821 de proiecte, beneficiind de ajutoare de 371,29 milioane lei din totalul disponibil de 397,17 milioane lei (100 milioane euro).

Ajutoarele au fost date cu aceleași plafoane, de 100.000 euro, respectiv 200.000 euro, fără ca firmele să fie condiționate atunci de crearea de locuri de muncă.

„Aplicarea acestei scheme urmărește stimularea creșterii economice prin dezvoltarea sau modernizarea activității IMM-urilor, crearea de noi locuri de muncă și are efect multiplicator în ceea ce privește dezvoltarea furnizorilor de materii prime, materiale, instalații și utilaje, a prestatorilor de servicii”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ.

Ajutorul de minimis se plătește după efectuarea cheltuielilor eligibile aprobate prin acordurile pentru finanțare și verificarea de către angajații Ministerului de Finanțe a respectivelor cheltuieli.

În cazul construcțiilor cu scop industrial, valoarea maximă a cheltuielilor eligibile se determină pe baza unor standarde de cost, astfel încât firma beneficiară să nu poată deconta cheltuieli supraevaluate.

Ajutorul de minimis se acordă sub formă de fonduri nerambursabile de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Finanțelor Publice – Acțiuni Generale, măsurile de sprijin acordate nefiind supuse obligației de notificare și autorizare de către Comisia Europeană.

Ministerul Finanțelor Publice va păstra o evidență a ajutoarelor de minimis acordate în baza acestei schemei pe o perioadă de zece ani fiscali de la data la care a fost acordat ultimul ajutor de minimis în cadrul schemei.

Totodată, ministerul va verifica periodic, timp de 3 ani de la finalizarea investiției, respectarea îndeplinirii condițiilor de către firmele beneficiare.

IMM-urile sunt definite ca societăți comerciale cu un număr mediu de personal până la 249 raportat în anul anterior și realizează o cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane de euro.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Românii au taxe mai mici pe muncă decât vecinii lor, dar rămân cu mai puţini...