Hotelierii se vor întâlni miercuri, 15 mai, cu reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice pentru a discuta forma finală a noii modalități de impozitare pentru unitățile de cazare pe care ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri și Turism vrea să o pună în vigoare începând cu data de 1 iulie a acestui an.
Ei susțin că termenul înaintat de ministrul Maria Grapini va fi respectat dacă discuțiile se vor termina până la începutul lunii.
„Deocamdată suntem în discuții. Nu este nimic clar”, a declarat pentru gândul Dragoș Răducan, vicepreședintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). „Așteptăm de la Ministerul Finanțelor să vedem ce a rămas din ceea ce am propus noi”, ne-a mai explicat vicepreședintele FPTR.
Printre propunerile făcute de patronate se numără și neimpozitarea unităților de cazare cu până la opt camere.
Hotelierii speră ca noua modalitate de impozitare pentru unitățile de cazare că vină în ajutorul celor care își plăteau și până acum impozitele și să ofere un mediu de afaceri echitabil. „Practic, pentru cei cinstiți este o înlesnire, o scădere a presiunii impozitării”, ne-a mai spus Răducan.
Acesta ne-a mai dat și exemplul unui proprietar de hotel de trei stele din Capitală care, odată cu intrarea în vigoare a noii modalități de impozitare, ar putea plăti la stat o sumă cu 60% mai mică decât în prezent.
Noua modalitate de impozitare are la bază o valoare minimă exprimată în euro și poate fi calculat în funcție de trei coeficienți, mai exact numărul de locuri de cazare dintr-un hotel sau dintr-o pensiune, coeficientul de zonă etalon, mai exact locul unde este amplasată unitatea de cazare, și coeficientul sezonier.
Impozitul se va aplica, printre altele, și în cazul barurilor, al restaurantelor și al saloanelor de înfrumusețare.