Toți inculpații din dosarul angajărilor ilegale în Ministerul de Interne au primit pedepse cu suspendare

Toți inculpații din dosarul angajărilor ilegale în Ministerul de Interne au primit pedepse cu suspendare
Publicat: 13/05/2013, 19:09
Actualizat: 05/02/2019, 18:56

Toți inculpații din dosarul angajărilor ilegale în Ministerul Afacerilor Interne (MAI) au primit condamnări la închisoare cu suspendare cuprinse între un an și jumătate și trei ani, potrivit deciziei definitive luate luni de instanța supremă.

Astfel, în cazul fostului șef al Jandarmeriei, Olimpiodor Antonescu, magistrații au schimbat încadrarea juridică din neglijență în serviciu în abuz contra intereselor publice și au hotărât condamnarea acestuia la trei ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de șase ani.

Nicolaie Gheorghe Rugină, fostul prim-adjunct al lui Olimpiodor Antonescu, a fost condamnat la un an și șase luni de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu și un an cu suspendare pentru fals intelectual, termenul de încercare fiind de trei ani și șase luni.

Constantin Baci, fost secretar general al MAI, a primit doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, cu un termen de încercare de șase ani.

Adrian Pătrașcu, fost director general al Direcției Generale Management Resurse Umane din MAI, a primit trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, termenul de încercare fiind de opt ani.

În cazul lui Ion Valentin Oprițescu, fost director general al Direcției Generale Financiare din MAI, instanța a hotărât o condamnare la închisoare de doi și șase luni cu suspendare, cu un termen de încercare de șase ani.

Constantin Stoleriu, fost ofițer în cadrul Direcției Generale Management Resurse Umane din MAI, a primit doi ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la abuz în serviciu, termenul de încercare fiind de patru ani.

Marian Valentin Grigoroiu, fost director al Direcției Resurse Umane din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, a fost condamnat la un an și șase luni de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, cu un termen de încercare de trei ani și șase luni.

Instanța a mai anunțat că MAI nu cere despăgubiri civile și, totodată, a dispus desființarea mai multor ordine interne ale instituției, precum și a unui raport al acesteia.

În 17 decembrie 2012, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis să caseze decizia din 7 mai 2012 din dosarul angajărilor ilegale în MAI, care prevedea pedepse de cel mult un an de închisoare cu suspendare și amenzi administrative, și să rețină cauza, pentru rejudecare.

Completul de cinci judecători ai instanței supreme a finalizat, în 3 decembrie, judecarea recursurilor la hotărârea din 7 mai făcute de Parchet și de inculpați, hotărând admiterea acestora.

Cei cinci magistrați au desființat decizia completului inferior, de trei judecători, al aceleiași instanțe și au hotărât ca întreg cazul să fie rejudecat de către instanța de recurs

Procurorul de caz a cerut atunci condamnarea la pedepse cu închisoare în cazul lui Olimpiodor Antonescu, Nicolaie Rugină, Marian Grigoroiu și Constantin Stoleriu.

În 7 mai 2012, ICCJ a hotărât pedepse de cel mult un an de închisoare cu suspendare și amenzi administrative în dosarul angajărilor ilegale din MAI, decizia nefiind însă definitivă.

Instanța supremă a respins atunci cererea formulată de reprezentantul Parchetului de pe lângă ICCJ de schimbare a încadrării juridice dată faptei inculpatului Antonescu Olimpiodor prin rechizitoriul din infracțiunea de neglijență în serviciu în infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice. Fostul inspector general al Jandarmeriei Române a fost astfel achitat pentru infracțiunea de neglijență în serviciu.

Adrian Pătrașcu, fost director general al Direcției Generale Management Resurse Umane din MAI, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice.

Constantin Baci, fost secretar general al MAI, a primit opt luni de închisoare cu suspendare, pentru aceeași infracțiune.

Ion Valentin Oprițescu, fost director general al Direcției Generale Financiare din MAI, a fost condamnat la șase luni de închisoare cu suspendare, tot pentru abuz în serviciu contra intereselor publice.

Nicolaie Gheorghe Rugină, fostul prim-adjunct al lui Olimpiodor Antonescu, a fost achitat pentru abuz în serviciu contra intereselor publice și fals intelectual. Împotriva lui Rugină a fost dictată, în schimb, o amendă administrativă de 1.000 de lei.

Tot o amendă administrativă, de 800 de lei, a fost dictată împotriva lui Marian Valentin Grigoroiu, fost director al Direcției Resurse Umane din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, care a fost achitat de abuz în serviciu contra intereselor publice și complicitate la fals intelectual.

În același dosar, a fost achitat și Constantin Stoleriu, fost ofițer în cadrul Direcției Generale Management Resurse Umane din MAI, trimis în judecată pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Totodată, ICCJ a respins ca nefondată acțiunea civilă exercitată de partea civilă Ministerul Administrației și Internelor.

În iulie 2011, procurorii Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție i-au trimis în judecată pe Olimpiodor Antonescu, fostul inspector general al Jandarmeriei Române, acuzat de neglijență în serviciu, și pe Nicolaie Gheorghe Rugină, fostul său prim-adjunct, acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice și fals intelectual.

În acest dosar au fost judecați și Constantin Baci, fost secretar general în MAI, Adrian Pătrașcu, fost director general al Direcției Generale Management Resurse Umane din MAI, și Ion Valentin Oprițescu, fost director general al Direcției Generale Financiare din MAI, toți fiind acuzați de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Procurorii i-au trimis în judecată și pe Constantin Stoleriu, fost ofițer în cadrul Direcției Generale Management Resurse Umane din MAI, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice și pe Marian Valentin Grigoroiu, fost director al Direcției Resurse Umane din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice și complicitate la fals intelectual.

Potrivit procurorilor, în toamna anului 2010, în cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române și al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au fost deblocate posturi „în scopul exclusiv al angajării ilegale a patru persoane”, una direct într-o funcție de autoritate publică din MAI și celelalte trei pe funcții de ofițeri.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Adevărul despre decesul lui Gabriel Cotabiță. Artistul ar fi fost internat în mare secret de...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum arată polata construită în Clisura Dunării. Șoseua spectaculoasă din Porțile de Fier, protejată de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Ameninţarea de pe piaţa imobiliară. România ar putea ajunge o piaţă de chiriaşi: "Preţurile se...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
Soția lui Gabriel Cotabiță, adevărul despre starea de sănătate a artistului: "Era riscant"
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Holera, „mirosul morții” și Nicolae Iorga