3,7 milioane de români care își primesc pensia prin Poșta Română riscă să ia banii cu întârziere din cauza grevei care se extinde în țară. Astăzi în București sunt închise 20 de oficii poștale și Centrul de tranzit, acțiuni similare au loc la Cluj. Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu a făcut apel la lucrătorii de la Poștă șă onoreze obligațiile contractuale. „Eu nu am primit nicio reclamație, niciun semnal că nu se vor plăti pensiile și eu nu cred că poștașii nu vor plăti pensiile pentru că ar fi un gest inuman. O parte foarte mare din veniturile Poștei provin tocmai din această plată a pensiilor. Eu nu cred că țelul lor este să își diminueze veniturile”, a spus ministrul Muncii.
Protestele de la Poștă au început luni, când 1.500 de angajați dși-au exprimat nemulțumirea față de de actele adiționale la Contractele Colective de Muncă, prin care norma de lucru este redusă, în funcție de caz, la numai patru sau șase ore.
„Oamenii sunt nemulțumiți de actele adiționale la Contractele Colective de Muncă, prin care norma de lucru este redusă, în funcție de caz, la numai patru sau șase ore. Consecința directă a acestui fapt este scăderea salariului lunar, unii dintre angajați ajungând să primească salarii de numai 500 lei”, a declarat Cristian Iancu, secretar general adjunct la Federația Sindicatelor din Poștă și Telecomunicații.
Protestul angajaților s-a extins marți în Capitală, fiind închise 20 de oficii poștale și Centrul de tranzit, locul în care ajunge toată corespondența și de unde se distribuie către unități, a declarat, pentru MEDIAFAX, președintele filialei București a SLPR, Marin Ciubeică.
Liderul filialei București a Sindicatului Lucrătorilor din Poșta Română (SLPR) a spus că angajații Centrului Tranzit s-au alăturat protestului declanșat de lucrătorii din oficiile poștale, în jurul orei 10.30 fiind întreruptă activitatea. Marin Ciubeică a precizat că la Centrul Tranzit București lucrează, în ture, între 600 și 700 de persoane, în acest moment fiind în fața instituției cei care erau de serviciu, adică aproximativ 150 de persoane.
De asemenea, peste o sută de angajați din mai multe oficii poștale din județul Cluj au declanșat, marți dimineață, o grevă spontană, în semn de solidaritate cu acțiunile colegilor din București și nemulțumiți de diminuarea normelor de lucru.
Liderul de sindicat din cadrul Poștei Cluj, Carol Șinka, a declarat că au intrat în grevă spontană angajații de la cel puțin șase oficii poștale din Cluj-Napoca, Câmpia Turzii și Dej, respectiv cei din tura de dimineață, care au încetat activitatea și au ieșit în fața sediilor oficiilor, dar și factorii poștali.
Apel către pensionari
Aproximativ 3,7 milioane de pensionari primesc pensia prin Poștă, formalitățile și documentele de plată fiind deja transmise de către Casa Națională de Pensii Publice, a declarat pentru MEDIAFAX directorul de comunicare al instituției, Angelica Mihail. Potrivit sursei citate, din numărul total de pensionari înregistrați în România, 1,5 milioane primesc pensia pe carduri bancare, iar 3,7 milioane prin serviciile Poștei Române.
Angelica Mihail a spus că pentru plata pensiilor din această lună formalitățile și documentele de plată au fost deja transmise de către casele de pensii, atât pentru cei care își primesc drepturile pe card, cât și pentru cei care depind de Poșta Română.
Directorul de comunicare de la Casa Națională de Pensii Publice a făcut un apel către pensionari să nu intre în panică, deoarece este prima zi în care se face plata pensiilor și oricum acestea nu puteau fi plătite într-o singură zi. Angelica Mihail a precizat că plățile pentru pensionari sunt programate între 14 și 26 ale fiecărei luni.
Peste 1.500 de poștași din 21 de oficii din București au întrerupt lucrul luni, nemulțumiți că cei din conducerea Companiei Naționale Poșta Română vor să impună un număr de zile neplătite și să reducă programul de lucru pentru toți salariații.
Președintele Sindicatului Lucrătorilor din Poșta Română, Matei Brătianu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că angajații sunt nemulțumiți de faptul că ar urma să li se impună între una și patru zile neplătite, iar pentru acest lucru nu este necesară consultarea sindicatelor, întrucât există o prevedere în Codul muncii care permite acest lucru.
Poștașii sunt nemulțumiți și de faptul că le-a fost anulată o cursă pe zi, deși aceștia sunt obligați să facă două curse zilnice din cauza volumului mare de corespondență.
Liderul sindical a mai spus că oamenii sunt nemulțumiți și din cauza faptului că cei din conducerea CNPR refuză să facă disponibilizări colective în urma cărora oamenii ar primi salarii compensatorii și ar putea să beneficieze de indemnizație de șomaj, preferând să reducă programul de lucru cu o oră sau două pentru toți salariații, ceea ce atrage și o reducere salarială de 15-20 la sută.
Compania Națională Poșta Română a transmis luni un comunicat, „în contextul apariției unor manifestări neautorizate ale salariaților din unele subunități poștale”, în care a arătat că ponderea cheltuielilor salariale raportată la veniturile companiei a crescut în perioada 2009 – 2012 de la 63% la 71%, comparativ cu o medie de 51% la operatorii poștali din Europa, situație care afectează competitivitatea companiei în contextul liberalizării pieței serviciilor poștale.
În același timp, volumul prestațiilor poștale a scăzut continuu în perioada 2009 – 2012, înscriindu-se într-un trend global determinat de evoluția tehnologică și dezvoltarea comunicațiilor online.
„Conducerea Companiei Naționale Poșta Română a încheiat cu Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România (SLPR), în septembrie 2012, un acord ce prevedea, printre altele, aplicarea rezultatelor normării efectuate în anul 2011”, preciza CNPR în comunicat.
Poșta Română este cel mai mare operator de profil și dispune de o rețea teritorială de aproximativ 7.100 de oficii poștale.