Firmele care au respectat principiile etice în afaceri și-au plafonat profitul, iar companiile care au amânat plățile și au fost incorecte cu statul și cu furnizorii și-au maximizat câștigurile, a declarat marți, la o conferință, ministrul pentru IMM, Turism și Mediu de Afaceri, Maria Grapini, informează Mediafax.
„În criză este ales cel care, istoric, are o reputație bună. Spun din propria experiență că cei care au lucrat etic și-au plafonat profitul. Să fim serioși! Cei care n-au lucrat etic, care și-au amânat plățile, care și în relația cu statul au fost incorecți, și în relația cu furnizorii, evident că și-au maximizat profiturile”, a spus Grapini.
Ea a arătat că firmele care nu au lucrat etic au un deficit enorm de imagine și de reputație.
Grapini crede că etica în afaceri nu mai trebuie să fie o opțiune, ci ar trebui să devină obligatorie.
Ministrul a mai spus că existența în mediul de afaceri a unei firme care nu acționează etic influențează și imaginea firmelor corecte.
„Sigur că efectele acestui comportament de etică în afaceri nu apar imediat. Dar dacă vom avea și niște politici de promovare strict a celor care nu au avut probleme, putem să grăbim efectul pozitiv”, a menționat Grapini.
Prezent la conferință, economistul șef al Băncii Naționale a României, Valentin Lazea, a propus ca băncile și ministerele să elaboreze „liste albe” cu firmele care nu au întârziat niciodată cu plata creditelor și care au plătit taxele la stat la timp.