Creditorii companiilor restanțiere care nu mai pot plăti datoriile doresc reglementarea așa-numitei soluții pre-pack, prin care reprezentanții firmelor și cei ai băncilor se întâlnesc înainte de declanșarea insolvenței pentru a găsi o soluție pentru rambursarea unei părți din datorie, informează Mediafax.
„Ceea ce căutăm noi este soluția pre-pack, adică majoritatea creditorilor companiei se reunesc cu reprezentanții companiei și caută cea mai bună modalitate prin care să recupereze ceva din datoriile pe care le are compania respectivă. Astfel, putem trece la procesul de insolvență destul de repede, ar putea fi o perioadă de o săptămână după care compania este într-o nouă stare, are un nou bilanț și situația este deja diferită”, a declarat marți Jurgen Kristiaan de Ruijter, directorul diviziei de recuperare și restructurare din cadrul BCR, într-o conferință organizată de Ziarul Financiar.
El a arătat că așa-numita soluție „pre-pack” nu există într-un mediu reglementat, iar majoritatea creditorilor doresc o astfel de schimbare în legislație.
„În ceea ce privește partea legată de insolvență, situația nu este prea prietenoasă pentru creditori. Creditorii mici pot bloca sau să nu accepte planurile de restructurare care nu sunt realiste, unde nu există o bază reală pentru această restructurare, iar creditorii mai mari vor avea cele mai mari pierderi. Apoi nu avem așa-numita soluție pre-pack într-un mediu reglementat. Restructurarea se bazează pe cât de rapid ne mișcăm. Procesul de insolvență în sine ar putea să dureze între șase luni și un an, chiar un an jumate, iar în această situație practic compania respectivă este moartă, nu mai este nimic de restructurat acolo, este doar un scenariu de lichidare întârziată”, a spus oficialul BCR.
El a amintit că există foarte multe insolvențe în România și numai în 5% din cazuri se fac restructurări, foarte puține companii reușesc să iasă din aceste situații într-un mod „acceptabil”. (Raluca Ghinea)