Editorialul INTEGRAL publicat de Angelina Jolie în New York Times: cum poate fi învins cancerul de sân, boala care ucide o femeie din 20

Editorialul INTEGRAL publicat de Angelina Jolie în New York Times: cum poate fi învins cancerul de sân, boala care ucide o femeie din 20
Publicat: 15/05/2013, 09:55
Actualizat: 30/07/2014, 12:18

Angelina Jolie a suferit o dublă mastectomie pentru a preveni apariția cancerului mamar. Dezvăluirea a fost făcută de actriță într-un editorial publicat, în ediția de marți, 14 mai, a cotidianului The New York Times. Textul a făcut în 24 de ore înconjurul lumii, fiind preluat de toate ziarele internaționale. El nu este doar o mărturisire personală foarte puternică, ci și un mesaj care ar trebui să ajungă la femeile din lumea întreagă: lupta cu cancerul de sân poate fi câștigată!

În articolul intitulat „Opțiunea mea medicală” („My Medical Choice”), actrița de la Hollywood dezvăluie motivele pentru care a decis să aleagă această intervenție chirurgicală în lupta împotriva cancerului.

CITEȘTE AICI editorialul integral pe care Angelia Jolie l-a scris în New York Times, după operația suferită: „Sper ca povestea mea să fie de ajutor pentru alte femei”

Cancerul de sân ucide o femeie din 20

Cancerul mamar reprezintă cea mai frecventă formă de cancer în rândul femeile. Datele statistice ale Organizației Mondiale a Sănătății arată că, la nivel global, această formă de cancer ucide o femeie din 20.

„Ereditatea, vârsta și stilul de viață pe care o femeie îl are reprezintă principalii factori care duc la apariția cancerului mamar”, a declarat pentru gândul dr. Dana Stănculeanu, medic onclolog de la Institutul Clinic Fundeni.

Cifrele mai arată că în Europa un nou caz de cancer la sân este diagnosticat la fiecare 2,5 minute. În România, 5% dintre femei suferă de această boală. Potrivit statisticilor, anul trecut la noi în țară 6.000 de femei au fost diagnosticate cu această afecțiune.

Datele Institutului Național de Statistică arată că 90% dintre româncele diagnosticate cu cancer mamar au aflat despre boală într-o formă avansată, ceea ce scade dramatic șansele de supraviețuire.

„Cancerul este tratabil. Cu o singură condiție: să fie depistat în faze incipiente. Din păcate, la noi în țară, pacientele ajung la noi atunci când boala este extrem de evoluată. Un cancer într-un stadiu evoluat scade rata de supraviețuire. Spre deosebire de alte forme de cancer, cancerul mamar prezintă simptome destul de evidente: apariția unor noduli la nivelul sânilor. Aceștia pot fi depistați prin autopalpare”, a mai spus dr. Stănculeanu.

Nodulul mamar – cel mai frecvent simptom

Medicii spun că această boală poate fi depistată în stadiu incipient printr-o simplă mamografie, analiză care nu este dureroasă, dar care poate crea un ușor disconfort în timpul testării.

Cel mai frecvent simptom al acestei boli este nodulul mamar nedureros. Cu toate acestea, nodulii mamari pot fi și dureroși. Dincolo de apariția nodulilor la nivelul sânului sau a axilei, modificarea mărimii sau a formei sânului, dar și modificarea culorii pielii sânului pot reprezenta semne ale cancerului de sân.

„Dincolo de mamografii, și ecografiile mamare ajută la depistarea acestei boli. Femeile care au cazuri de cancer mamar în familie trebuie să se prezinte mai des la medic, spre deosebire de cele care nu au astfel de cazuri. În cazul în care există factorul ereditar, testarea pentru depistarea cancerului mamar trebuie să se facă la un an, sau la șase luni, în funcție de recomandarea medicului ginecolog”, a mai spus medicul oncolog.

Medicii spun că această boală este rar întâlnită la femeile sub 35 de ani, incidența cancerului mamar crește după vârsta de 40 de ani. Statisticile arată că cele mai multe cazuri de cancer mamar apar la femeile trecute de vârsta de peste 50 de ani.

Cancerul mamar este mai frecvent la femeile caucaziene, spre deosebire de cele de culoare, hispanice sau asiatice. Această boală afectează inclusiv bărbații, dar 99% dintre cazuri sunt întâlnite în rândul femeilor.

Mastectomia, soluția radicală pentru evitarea cancerului mamar

Mastectomia, cunoscută și sub numele de ablația preventivă a ambilor sâni, suferită recent și de actrița Angelina Jolie, reprezintă cea mai radicală metodă de prevenire a unui risc ridicat de cancer mamar, pentru acele femei (0,2% din total) care sunt purtătoare ale unor predispoziții genetice pentru acest tip de cancer.

Riscul ridicat le privește în principal pe femeile purtătoare a două mutații cunoscute până în prezent, cea genei BRCA1, ca în cazul actriței Angelina Jolie, și cea a genei BCRA2: la vârsta de 70 de ani, riscul de a avea un cancer mamar este de 70% pentru prima grupă și de 50% pentru cea de-a doua, în condițiile în care doar o femeie din zece, care nu prezintă riscuri deosebite, dezvoltă un cancer mamar înainte de vârsta de 70 de ani, afirmă profesorul Dominique Stoppa-Lyonnet, directorul departamentului de Genetică oncologică din cadrul Institutului Curie din Paris, informează AFP.

Pe lângă riscul de cancer mamar, cele două mutații cresc totodată riscul de cancer ovarian înainte de vârsta de 70 de ani, acesta fiind de 40% pentru femeile purtătoare ale mutației BRCA1 și de 10-20% pentru cele purtătoare ale mutației BCRA2.

Cele două tipuri de cancer apar mai devreme la femeile care prezintă aceste predispoziții genetice, cu o vârstă medie de diagnosticare de 45 de ani pentru cancerul mamar, comparativ cu vârsta de 60 de ani în cazul populației generale. Evoluția acestor cancere este în general mai rapidă, iar rata de recidivă este mai ridicată.

Pentru aceste femei, medicii nu au altă opțiune, pentru moment, decât o supraveghere medicală intensivă pentru a depista și a trata cancerul cât ai devreme posibil, sau extirparea sânilor sau a ovarelor în scop preventiv.

„Opțiunea unei extirpări preventive a sânilor reprezintă o decizie sfâșietoare pentru femei, inclusiv pentru Angelina Jolie, dar noi știm că aceasta este o metodă esențială pentru a salva vieți”, a declarat Delyth Morgan, coordonatoarea campaniilor britanice împotriva cancerului la sân.

Ce presupune intervenția de dublă mastectomie

Dubla mastectomie constă în extirparea în totalitate a celor două glande mamare, adică a sânilor, a areolelor și a mameloanelor, cu păstrarea pielii.

Această intervenție chirurgicală nu reprezintă însă un panaceu: deși operația este mai eficientă decât monitorizarea medicală, ea nu elimină complet riscul de cancer la sân, dar îl reduce totuși considerabil, „cu peste 90%”, potrivit Institutului Curie.

„Este o chirurgie grea, care nu este lipsită de riscuri. Decizia trebuie dublată de un sprijin constant în timp”, notează medicul Stoppa-Lyonnet, potrivit căruia, în Franța, doar 5% dintre femeile predispuse la cancer mamar aleg mastectomia. În Olanda, acest procent este de 30-40%.

Cele mai multe dintre franțuzoaicele vizate optează pentru o supraveghere medicală specială care constă în general în trei examene anuale – un examen RMN (imagistică prin rezonanță magnetică), o mamografie și o ecografie – începând cu vârsta de 30 de ani.

În schimb, ele optează în procent de 30-40% pentru o ablație preventivă de ovare, o intervenție recomandată de autoritățile medicale din cauza dificultății de detectare a acestui tip de cancer într-un stadiu incipient.

Pentru a detecta genele defectuoase, un test genetic – care costă aproximativ 2.000 de euro și este rambursabil în anumite țări, precum Franța – este propus femeilor care prezintă acest risc, adică acelor persoane cu un istoric familial sau personal marcat de cancer mamar sau ovarian.

Este vorba în special de femei ale căror rude apropiate (mame, mătuși, surori) au fost diagnosticate cu cancer mamar sau cancer ovarian înainte de vârsta de 50 de ani.

„Mutația se transmite în 50% din cazuri, iar bărbații pot să o transmită chiar dacă la ei aceasta nu se manifestă”, au explicat cercetătorii francezi.

Prezența acestei mutații nu echivalează obligatoriu cu declanșarea cancerului. „Poți să fii purtător al acestei gene și să nu faci niciodată cancer”, spun ei. În ceea ce privește riscurile de dezvoltare a cancerului, „acestea depind și de alți factori, mai ales de cei de mediu”.

Angelina Jolie nu este prima vedetă de la Hollywood care a recurs la mastectomie, în ultimii ani alte două actrițe celebre – Christina Applegate și Kathy Bates – alegând aceeași metodă preventivă pentru a diminua riscul de cancer mamar.

Pe descopera.ro puteți găsi explicația științifică ce stă la baza deciziei Angelinei Jolie. Puteți afla ce este gena BRCA 1, detectată în cazul actriței americane, ce riscă purtătorii acestei mutații genetice și cum poate fi ea detectată.

EUROVISION 2013. Lista țărilor calificate în FINALĂ după prima semifinală a EUROVISION 2013, din 14 mai

EUROVISION 2013. Cezar Ouatu se luptă în SEMIFINALA 2 cu 16 concurenți

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Alegeri prezidenţiale Republica Moldova 2024, turul al II-lea: Votul în Republica Moldova s-a încheiat /...
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Anunţ şoc despre BORCEA. Ce a făcut, de fapt, în puşcărie: Îl bătea și pe...
Tragedie cumplită în România. Jurnalista Rodica Sărmaș Furnea a murit într-un accident înfiorător
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Miranda, luna lui Uranus, ar putea avea un ocean sub suprafața sa, indică un studiu