Prima pagină » Știri » Percheziții la o grupare care făcea evaziune fiscală cu tranzacții de fier vechi

Percheziții la o grupare care făcea evaziune fiscală cu tranzacții de fier vechi

Percheziții la o grupare care făcea evaziune fiscală cu tranzacții de fier vechi

Un număr de 27 de percheziții au loc, joi, la locuințele a 15 persoane și la firme din București, Buzău, Prahova, Ilfov, Dâmbovița și Giurgiu, fiind vizată o grupare suspectată de evaziune fiscală și spălare de bani, care a produs un prejudiciu de 10 milioane de lei prin tranzacții cu fier vechi.

Potrivit unui comunicat al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, procurorii DIIICOT- Biroul Teritorial Buzău, împreună cu ofițeri de poliție judiciară, fac 27 de percheziții la locuințele a 15 învinuiți, precum și la 15 sedii ale unor societăți comerciale din București și din județele Buzău, Prahova, Ilfov, Dâmbovița și Giurgiu.

Perchezițiile vizează destructurarea unui grup infracțional suspectat de evaziune fiscală și spălare de bani în domeniul colectării deșeurilor feroase și neferoase.

Conform sursei citate, membrii grupării au obținut beneficii financiare substanțiale din activitatea de achiziționare de deșeuri, prin utilizarea a șapte societăți comerciale de tip „fantomă” și crearea unor circuite comerciale și financiare fictive, cu scopul de a se sustrage de la plata impozitelor și a taxelor către stat.

În realitate, deșeurile erau livrate unui număr de nouă societăți comerciale care nu înregistrau în evidențele contabile nici achiziția și nici vânzarea acestor mărfuri.

Pentru mărfurile livrate de către furnizorii reali erau întocmite facturi prin care livrările figurau ca fiind efectuate de către societățile „fantomă”, plățile fiind făcute în conturile acelorași societăti. Învinuiții ridicau sumele de bani din conturi și le achitau furnizorilor contravaloarea deșeurilor, fără întocmirea vreunui înscris contabil, iar astfel sarcina achitării obligațiilor fiscale aferente activităților de colectare a deșeurilor feroase și neferoase (16% impozit pe venit și 3% taxa de mediu, ambele cu reținere la sursă) era transferată ilegal către aceste societăți, mai spun procurorii DIICOT.

Prejudiciul cauzat de această grupare este estimat la zece milioane de lei, reprezentand impozit pe venit și taxa de mediu.

La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Buzău vor fi audiate, joi, 19 persoane.

Citește și