Cezar Ouatu, reprezentantul României la EUROVISION 2013, a declarat, într-o conferință de presă organizată la Malmö, că este pentru prima dată când un contratenor se califică în finala Eurovision, precizând că este foarte mândru să reprezinte la această competiție România și pe toți cântăreții de operă.
„Sunt fericit pentru că sunt un câștigător – sunt în finală. Este pentru prima dată când un contratenor se califică în finala Eurovision. Vocea este cel mai important lucru și voi încerca să fiu și mai bun sâmbătă. Le mulțumesc tuturor celor care m-au votat. Am plâns o jumătate de oră după anunțarea rezultatelor. Sunt prea sensibil. Sunt foarte mândru să îmi reprezint țara și să îi reprezint pe toți cântăreții de operă”, a declarat Cezar, într-o conferință de presă organizată la Malmö, după anunțarea rezultatelor celei de-a doua semifinale a EUROVISION 2013.
Întrebat dacă dorește să îi mulțumească vreunei persoane, Cezar a declarat: „Vreau să îi mulțumesc tatălui meu, care s-a dus la ceruri acum trei ani. El este cea mai importantă persoană din viața mea și îi dedic lui această performanță”.
Cezar a mai spus că, cel mai probabil, el va fi câștigătorul marii finale a ediției EUROVISION 2013, însă artistul român a spus că printre favoriți se numără și Georgia și Ucraina.
Pe de altă parte, imediat după cea de-a doua semifinală, Cezar a remarcat faptul că a avut probleme cu casca audio, dar a reușit să le depășească continuând să cânte a cappella.
Cezar Ouatu, reprezentantul României, s-a calificat în finala EUROVISION 2013, care va avea loc sâmbătă, după ce a trecut, joi seară, de cea de-a doua semifinală care s-a desfășurat pe scena Malmö Arena (Suedia).
Cezar a concurat în cea de-a doua semifinală a Eurovision Song Contest 2013, joi seară, unde piesa „It’s My Life” (muzică și versuri Cristian Faur) a intrat în competiție pe poziția 17.
Ungaria, Azerbaidjan, Georgia, România, Norvegia, Islanda, Armenia, Finlanda, Malta și Grecia (într-o ordine aleatorie) sunt cele 10 țări calificate în finala Eurovision 2013, după ce au trecut, joi seară, de cea de-a doua semifinală.
Cei 10 finaliști au fost desemnați pe baza votului telespectatorilor și a votului unui juriu de specialitate, în egală măsură.
Pe de altă parte, Republica Moldova, Olanda, Belarus, Belgia, Danemarca, Estonia, Irlanda, Lituania, Ucraina și Rusia sunt primele 10 țări calificate în finala Eurovision 2013, după ce au trecut, marți, de prima semifinală. Aliona Moon, reprezentanta Moldovei, concurează cu o piesă în limba română – „O mie”.
Totodată, țările care merg direct în finala Eurovision 2013 sunt: Franța, Spania, Germania, Italia, Marea Britanie și Suedia.
Ediția de anul acesta a concursului Eurovision se desfășoară la Malmö, în Suedia, după ce reprezentanta acestei țări, Loreen, a câștigat, anul trecut, celebra competiție muzicală, cu piesa „Euphoria”.
Trupa Mandinga, reprezentanta României la Eurovision 2012, s-a clasat pe locul al 12-lea în finala concursului ce a avut loc la Baku, Azerbaidjan, cu piesa „Zaleilah”.
Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea selecției naționale și participă la competiția europeană din anul 1993.
Cele mai bune performanțe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminița Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling și Ovi – Oslo, 2010) și o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obținut în finala Eurovision (172 de puncte) este „Tornero”, compusă de Eduard Cîrcotă și interpretată de Mihai Trăistariu.