Peste zece mii de persoane au participat, duminică, la Bucșoaia, în orașul Frasin la „Hora Bucovinei”, manifestare manifestare anuală care marchează urcatul oilor la munte, iar pe dealul unde în 2009 s-a scris „Bucovina” cu oi, a fost montat un steag tricolor.
În acest an, manifestările s-au desfășurat timp de două zile, sâmbătă fiind organizate simpozioane pe teme de dezvoltare rurală și de agricultură ecologică, iar seara, circa trei mii de persoane au asistat la un concert etno-pop-rock și la un foc de tabără.
Pe parcursul zilei de duminică au fost organizate demonstrații cu utilaje agricole și forestiere, o paradă a crescătorilor de animale, dar și spectacolul folcloric „Urcă oile la munte” prezentat de Ansamblul „Ciprian Porumbescu”, iar participanții au putut degusta produse de stână și să viziteze standurile mai multor firme.
Președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, a spus, duminică, în deschiderea manifestărilor, că este o zi a românilor, a bucovinenilor și că se bucură că pe dealurile din Frasin flutură steagul României.
El a remarcat steagul amplasat în locul unde, în urmă cu patru ani, a fost scris, cu oi, „Bucovina”.
Inițiatorul acestui festival, senatorul PDL Gheorghe Flutur, a declarat într-o conferință de presă organizată în fața unei stâni amplasate în zonă, că proiectul „Hora Bucovinei” este „o poveste de succes”.
„A fost un proiect așteptat de oamenii din zonă, de crescătorii de animale, iar prin faptul că și azi este un eveniment țin să le mulțumesc organizatorilor că au considerat de cuviiță să continue proiectele lui Flutur”, a spus liderul PDL.
„Hora Bucovinei” are loc în localitatea suceveană Bucșoaia, din orașul Frasin, fiind o manifestare anuală care marchează urcatul oilor la munte, iar în acest an Consiliul Județean Suceava a alocat 100.000 de lei pentru organizare.
Prima ediție a evenimentului „Hora Bucovinei” s-a desfășurat în anul 2008, la inițiativa lui Gheorghe Flutur, iar în 2009 la aceasta a participat și președintele Traian Băsescu, care a tuns mai multe oi, iar pe dealurile din apropiere a fost scris, cu oi, „Bucovina”.
Proiectul „Hora Bucovinei” a fost finanțat în 2011 cu fonduri europene prin POR.