Elveția este pe cale să cedeze presiunilor UE privind sistemul de taxe favorabil companiilor cu activități în străinătate, care a atras numeroase multinaționale în țară, guvernul urmând să prezinte un proiect prin care va elimina rata diferențiată de impozitare pentru profiturile internaționale.
Potrivit sistemului actual, profiturile realizate în străinătate de companii cu sediul în Elveția sunt taxate la o rată mai redusă față de câștigurile înregistrate pe piața internă, transmite Financial Times, preluat de CNBC.
Tratamentul preferențial a atras în Elveția numeroase companii multinaționale, precum Glencore sau Procter & Gamble.
UE, cea mai mare piață de export pentru Elveția, consideră că această diferențiere este echivalentă cu ajutorul de stat ilegal. Comisia Europeană a cerut Elveției să prezinte un proiect de reformă până la sfârșitul lunii iunie, pentru a evita sancțiuni.
Potrivit unor propuneri inițiale prezentate de un grup de lucru condus de ministrul Finanțelor Eveline Widmen-Schlunmpf, guvernul va răspunde presiunilor UE prin eliminarea ratelor diferențiate de taxare a profiturilor obținute în străinătate față de câștigurile generate pe plan intern.
Pentru a preveni plecarea în masă a multinaționalelor, comisia recomandă cantoanelor elvețiene care operează cu o taxă ridicată pe profit să o reducă, iar guvernul federal să găsească alte forme de scutiri de taxe, asemenea celor utilizate în Marea Britanie sau Luxemburg.
De asemenea, grupul de lucru recomandă taxarea sumelor generate din drepturi de proprietate intelectuală la o rată mai redusă față de alte tipuri de câștig.
Propunerile vor fi discutate în continuare de reprezentanți ai mediului de afaceri și ai celor 26 de guverne din cantoanele elvețiene, care dispun de autonomie în privința stabilirii taxelor. Unele cantoane riscă să piardă o parte din veniturile din taxe în urma reformei.
Companiile „privilegiate” de sistemul de taxare generează aproximativ jumătate din veniturile obținute anual de Elveția din impozitul pe profiturile corporațiilor, de aproximativ 8 miliarde franci elvețieni, iar măsurile propuse ar rezulta în scăderea acestor venituri cu 1-3 miliarde franci, potrivit estimărilor oficiale.