Echipa apropiată a lui Barack Obbama era la curent, la sfârșitul lui aprilie, cu faptul că o anchetă a fost deschisă asupra unor acțiuni ale unor funcționari din cadrul fiscului vizând grupuri conservatoare, însă președintele a aflat abia mai târziu, a anunțat luni Casa Albă, relatează AFP.
Purtătorul de cuvânt Jay Carney a dat asigurări, în plus, că „nimeni din această clădire (Casa Albă) nu a intervenit într-o anchetă independentă aflată în curs” asupra acestor fapte care, potrivit acestuia, au încetat în mai 2012.
„Directoarea Serviciului Juridic al Casei Albe Kathy Ruemmler a aflat (…) la 24 aprilie că Inspectorul General tocmai își încheia ancheta” asupra unor acțiuni ale unor agenți de la fisc, în cadrul unei comunicări „de rutină”, a precizat Carney.
Ulterior, Ruemmler „l-a informat pe secretarul general al Casei Albe (Denis McDonough) și pe alți oficiali de rang înalt din cadrul echipei” prezidențiale, a adăugat el. Detaliile anchetei nu erau cunoscute încă, potrivit lui Carney.
Însă Obama a fost pus la curent către 10 mai, când au apărut primele informații despre acest caz, care a provocat furia republicanilor, a condus la deschiderea unei anchete de poliție și la demisia directorului Serviciilor fiscale, Internal Revenue Service (IRS).
Obama a dat asigurări joia trecută că nu știa nimic despre aceste acțiuni înainte ca scandalul să fie dezvăluit în presă.
Numeroase grupuri conservatoare au depus, începând din 2009, cereri la IRS pentru a profita de un regim fiscal de neimpozitare, rezervat în mod tradițional asociațiilor de caritate și care le permite să nu dezvăluie numele donatorilor lor. Organizațiile politice nu au dreptul să profite de acest regim, dar aceste asociații dau asigurări că, pentru a profita de acest statut, vor să „informeze” publicul cu privire la Constituție sau buget.
Fiscul a recunoscut, pe 10 mai, că zeci dintre ele au fost selectate în vederea unui examen aprofundat, în contextul în care grupuri de stânga, mult mai puține, nu par să fi fost vizate și ele.