Prima pagină » Magazin » Arheologii reîncep căutarea unor săbii de patrimoniu ascunse de deținuți politici la penitenciarul Aiud

Arheologii reîncep căutarea unor săbii de patrimoniu ascunse de deținuți politici la penitenciarul Aiud

Arheologii  reîncep căutarea unor săbii de patrimoniu ascunse de deținuți politici la penitenciarul Aiud
Deținuții...

O echipă de arheologi va relua, începând de joi, căutările unor săbii de patrimoniu ascunde de foști deținuți politici în interiorul penitenciarului Aiud, una dintre cele mai dure închisori din aparatul represiv comunist, a anunțat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

Aceste săbii au aparținut membrilor fostei Armate Regale și au fost confiscate după instaurarea regimului comunist, împreună cu ordinele, medaliile și decorațiile foștilor militari, unele obținute din partea regilor României sau a conducătorilor armatei în urma faptelor de bravură dovedite pe fronturile celor două războaie mondiale sau cu ocazia unor evenimente deosebite din viața militară.

Săbiile au fost ascunse într-o zonă a clădirii în care funcționa atelierul de forjă.

Săbiile au fost aduse la penitenciarul din Aiud cu scopul de a fi distruse, pentru ca din materialul recuperat să fie confecționate obiecte precum cosoare, cuțite și bricege. Câțiva dintre deținuții politici care lucrau la forjă în acea perioadă au plănuit să salveze o parte dintre valoroasele săbii, alegându-le pe cele deosebite, care posedau diferite inscripții și reprezentări heraldice gravate sau reliefate.

Despre fapta lor s-a aflat pentru prima dată în 1993, din mărturiile unora dintre deținuții care au ajutat la ascunderea săbiilor. La vremea aceea a fost organizată o acțiune de căutare „modestă” care nu a condus la descoperirea obiectelor, spun reprezentanții IICCMER.

„Aceste arme constituie bunuri mobile de patrimoniu cu o valoare istorică, simbolică și artistică de neprețuit, iar încercarea de a le recupera reprezintă o datorie de onoare pentru statul român”, au arătat ei.

Căutările vor fi reluate, arheologii urmând să se folosească de mărturiile deținuților, de două planuri în desen ale acestora precum și de date furnizate de foști gardieni ai penitenciarului.

„Căutarea acestor obiecte de patrimoniu presupune un efort substanțial din partea IICCMER, dar credem cu tărie că avem datoria să facem acest lucru. Atât din punct de vedere științific, cât și identitar, săbiile generalilor români reprezintă o parte din trecutul acestei națiuni, pe care regimul comunist a încercat să-l distrugă în tentativa constantă de anihilare a tuturor simbolurilor istorice și culturale”, a declarat Andrei Muraru, Președintele executiv al IICCMER.

Acțiunea IICCMER se defășoară în colaborare cu Primăria Municipiului Aiud, Penitenciarul Aiud, Întreprinderea de Metalurgie Prelucrătoare Aiud și Muzeul de Istorie și Științele Naturii din Aiud.

LOTO, LOTO 6/49. Astăzi au loc noi extrageri LOTO. Se înregistrează reporturi uriașe la jocurile LOTO 6/49 și Joker