Nistor Călin: Dacă undeva nu sunt dosare de corupție, nu înseamnă că acolo este o oază de cinste

Nistor Călin: Dacă undeva nu sunt dosare de corupție, nu înseamnă că acolo este o oază de cinste
Publicat: 23/05/2013, 11:38
Actualizat: 31/01/2019, 19:33

Nistor Călin, avizat pozitiv de CSM pentru funcția de adjunct al șefului DNA, a declarat, joi, că absența unor dosare de corupție de anvergură într-o anumită zonă nu înseamnă că „acolo e o oază de cinste”, dând ca exemplu experiența persoanală de la Pitești.

Nistor a fost audiat joi de Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, care l-a avizat pozitiv pentru ocuparea funcției de procuror-șef adjunct al Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Întrebat de Gheorghe Muscalu, membru al Secției de procurori din CSM, la interviu, cum vede organizarea la nivelul structurilor teritoriale ale DNA și dacă nu crede că pentru mai multă eficiență ar fi necesar să existe mai multe birouri teritoriale înființate, Nistor a răspuns că ar fi necesară înființarea mai multor birouri la serviciile teritoriale care performează.

„Pentru că acolo, dacă vorbim statistic, avem impresia că în anumite zone nu e corupție. Dacă și la Pitești, când m-am dus eu, în anul anterior se soluționaseră doar două cauze cu rechizitoriu, credeai că, dom’le, acolo e o oază de cinste, și după aceea ce-a urmat…Cred că ar trebui înființate birouri teritoriale, dar în cadrul structurilor care performează, care au volum de activitate mare”, a spus Nistor Călin.

La finalul audierii, Nistor Călin a declarat că „nu poate fi evaluat gradul de corupție după activitatea unui serviciu” al DNA. „Dacă nu-s dosare de anvergură ajunse în instanță, nu înseamnă că acolo e o oază de cinste”, a mai spus procurorul.

Întrebat de procurorul Gheorghe Muscalu cum vede schimbul de date și informații cu parchetele de pe lângă tribunale, pe zona corupției, și cu celelate direcții specializate ale Ministerului Public, despre care vorbește în proiectul său, Nistor Călin a răspuns că există deja acest schimb de informații, dar și-ar dori ca acesta să fie mai prezent între DNA și Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).

„Noi avem schimb permanent de date și informații cu parchetele, inclusiv cu DIICOT, chiar aș dori ca la nivelul DIICOT să avem un schimb de informații mult mai prezent, întrucât e greu de crezut că o rețea de crimă organizată s-ar putea crea și ar putea funcționa o perioadă de timp fără sprijinul unor funcționari corupți”, a spus Nistor Călin.

Întrebat de jurnaliști cu ce instituții se mai gândește că ar putea schimba DNA date și informații, Nistor a menționat ANAF. Întrebat și despre serviciile de informații, Nistor Călin a arătat că deja acestea au obligația de a transmite Direcției informații în formă brută, neprelucrate.

În timpul audierii de către Secția pentru procurori a CSM, Nistor Călin a mai spus și că își dorește încheierea unor protocol între DNA-Structura Centrală și Inspectoratul General al Poliției Române, pentru ca 50 de ofițeri de poliție judiciară de la Direcția de Investigare a Fraudelor și Direcția de Investigații Criminale să lucreze cu procurorii anticorupție în cazurile care privesc macrocriminalitatea economico-financiară, așa cum a arătat și în proiectul său de management.

Nistor Călin vizează și o colaborare la nivel local, între serviciile teritoriale ale DNA și inspectoratele de poliție județene, „pentru desemnarea a câte 20 de ofițeri de poliție judiciară din cadrul structurilor menționate, ce urmează a fi delegați în cauzele complexe investigate de DNA, creând premisa unei eficiente activități viitoare”.

El a mai arătat în proiectul de management că interceptările și înregistrările audio-video din dosarele DNA ar trebui folosite doar dacă faptele avute în vedere în anchetă nu pot fi probate în altă modalitate, evitându-se astfel intruziunea în viața intimă a persoanei vizate.

La finalul audierii de la CSM, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a apreciat că Nistor Călin cunoaște foarte bine sistemul și că poate să facă echipă bună cu Laura Codruța Kovesi, numită procuror-șef al DNA.

„Deși nu a fost un procuror cu o anumită vizibilitate până în momentul de față, a arătat că știe foarte bine ce are de făcut”, a spus ministrul Justiției.

La rândul său, procurorul general al României Tiberiu Nițu a spus, după interviu, că propunerile lui Nistor i s-au părut benefice.

Întrebat de jurnaliști cum comentează propunerea privind schimbul de informații cu alte instituții, Tiberiu Nițu a spus că și în prezent Ministerul Public are acces la bazele de date ale altor instituții, iar acest lucru a reprezentat o contribuție benefică la activitatea acestui minister și că se dorește dezvoltarea parteneriatelor cu alte instituții în acest sens.

Avizul Consiliului Superior al Magistraturii în cazul propunerii de numire a lui Nistor Călin în funcția de procuror-șef adjunct al DNA este consultativ, acesta urmând să fie motivat și trimis la Ministerul Justiției.

Propunerea pentru ocuparea funcției de procuror-șef adjunct al DNA de către Călin Nistor, însoțită de avizul CSM, va fi înaintată de Ministerul Justiției președintelui Traian Băsescu, acesta având ultimul cuvânt privind numirea.

Tags:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate...
Presupusul iubit al Simonei Halep cere statului român banii pe 40 de apartamente! Dorin Mateiu...
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Două femei care căutau de mâncare au fost ucise de un fermier și date la...
Explozie apocaliptică în Ucraina. Bloggerii militari ruși spun că este „tatăl tuturor bombelor”
Ce se întâmplă în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu! Vecinii sunt disperați, nu mai...
Voucherele de alimente vor fi încărcate cu BANI. Ministrul Câciu a făcut anunțul OFICIAL! Cine...
Clujenii s-au trezit cu panouri prin care sunt îndemnaţi să se mute în Bacău. "Chiria...
Cioban omorât în bătaie de patronul stânei la care lucra! Ucigașul din Buzău și-a lovit...
Pensie crescută pentru românii care au lucrat în condiții speciale. Când intră în vigoare legea
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Michael Schumacher, prima apariție după 11 ani. A participat la nunta fiicei
Ultimele sondaje pentru cursa de la Casa Albă: Cine conduce la nivel naţional
Întrebare de ȘCOALĂ primară! De ce cad frunzele toamna?
Cutremur în tenis! Simona Halep a anunțat chiar azi, 2 octombrie
Mâncarea care te bagă în spital. A fost retrasă de urgență
Interviurile Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Eric Berinde își vedea viitorul alături de Cristina Rotaru.“Am...
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
În această seară, de la ora 20:00, premiera serialului „Inimă rebelă”, la Kanal D –...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
Cei mai noi sateliți Starlink emană și mai multe radiații decât versiunile anterioare