Prima pagină » Știri externe » Reacția lui Dmitri Medvedev după zvonurile despre demisia lui forțată

Reacția lui Dmitri Medvedev după zvonurile despre demisia lui forțată

Reacția lui Dmitri Medvedev după zvonurile despre demisia lui forțată
Premierul rus, Dmitri Medvedev, a minimalizat, duminică, zvonurile privind demisia sa în viitorul apropiat, care s-au multiplicat după plecarea din Guvern a unui influent vicepremier, insistând pe "relațiile bune" cu președintele Vladimir Putin, relatează AFP.

Premierul rus, Dmitri Medvedev, a minimalizat, duminică, zvonurile privind demisia sa în viitorul apropiat, care s-au multiplicat după plecarea din Guvern a unui influent vicepremier, insistând pe „relațiile bune” cu președintele Vladimir Putin, relatează AFP.

„Am avut și avem în continuare relații amicale foarte bune” cu președintele Putin, a asigurat Medvedev, în cadrul unui interviu la emisiunea „Televiziunea centrală”, difuzat duminică seara pe postul de televiziune pro-Kremlin NTV.

„Dacă ar fi fost altfel, am fi avut probabil alt Guvern astăzi”, a subliniat el.

Zvonurile privind divergențele tot mai mari dintre președintele Putin și Medvedev s-au multiplicat în Rusia de la plecarea din Guvern, la începutul lui mai, a lui Vladislav Surkov, un influent vicepremier, prezentat adeseori drept strategul sistemului politic controlat strict de Kremlin.

Analiștii au emis atunci ipoteza unei lupte de clan în cadrul puterii, alimentând speculațiile privind o viitoare demisie a întregului Guvern, inclusiv a premierului.

Zvonurile „interminabile” „privind eventuale demisii nu ajută cu siguranță (Guvernul), dar în ce mă privește, aceste declarații nu mă deranjează”, a afirmat Medvedev.

„Mai devreme sau mai târziu toți vor fi demiși. Așa este viața”, a adăugat el.

Premierul a declarat, de asemenea, „că nu îi este teamă” de momentul în care va trebui să părăsească postul.

„Nu îmi provoacă teamă (…) Dacă îți imaginezi că este pentru totdeauna, atunci este o catastrofă”, adaugă el.

Președintele Putin a criticat Guvernul pentru întârzierile avute în aplicarea acestor promisiuni electorale, în cadrul unei reuniuni organizate la 7 mai, la un an după revenirea sa la Kremlin, avertizând miniștrii că este în joc responsabilitatea lor personală.

Vladimir Putin, care a îndeplinit deja două mandate de președinte din 2000 până în 2008, i-a lăsat președinția lui Dmitri Medvedev în 2008 pentru a prelua postul de premier, neputând să obțină mai mult de două mandate consecutive.
El a fost reales la președinție la 4 martie 2012, pentru un al treilea mandat, extins, de această dată, la șase ani, și l-a numit pe Medvedev premier.

Dmitri Medvedev nu a reușit niciodată să iasă din umbra puternicului său mentor, potrivit numeroșilor observatori și presei independente.

Citește și