Investigație Consiliul Concurenței: Comisioanele interbancare aplicate în România la carduri, cele mai mari din Europa

Investigație Consiliul Concurenței: Comisioanele interbancare aplicate în România la carduri, cele mai mari din Europa
Publicat: 30/05/2013, 19:15
Actualizat: 21/03/2019, 02:03

Comisioanele interbancare aplicate în România la tranzacțiile cu carduri în sistemele VISA și MasterCard sunt printre cele mai mari din Europa, reiese dintr-o investigație sectorială desfășurată de Consiliul Concurenței pe piața serviciilor de plăți bancare, a anunțat joi instituția, potrivit Mediafax.

Astfel, în România, comisionul interbancar în sistemele VISA și MasterCard este de 1% și respectiv 1,2%, în timp ce în țări ca Belgia, Franța, Italia Suedia, Olanda, Ungaria, Letonia sau Marea Britanie nivelul comisionului nu depășește 0,8% (pentru cardurile de debit cu chip).

Declanșată de Consiliul Concurenței în 2011, investigația sectorială pe piața serviciilor de plăți bancare a urmărit patru direcții principale: modul de determinare a comisioanelor interbancare pe piața cardurilor de plată; modul de determinare a nivelului comisioanelor și taxelor plătite de comercianți către banca acceptantă (care deține POS-ul aflat la comerciant) pentru serviciile prestate în cazul tranzacțiilor cu carduri; profitabilitatea sectorului cardurilor de plată și gradul de concentrare a pieței serviciilor de plată cu carduri.

În cadrul acestei investigații sectoriale au fost solicitate informații de la 28 bănci membre Visa/MasterCard, 22 agenți economici cu obiect de activitate în diverse domenii (hipermarketuri, supermarketuri, agenții de turism, restaurante), organizațiile Visa Europe și MasterCard.

Comisioanele interbancare sunt plățile realizate între băncile acceptante și băncile emitente pentru tranzacțiile care presupun utilizarea cardurilor de plată.

În cazul tranzacțiilor la POS, comisionul interbancar este plătit de banca acceptantă (care deține POS-ul aflat la comerciant) către banca emitentă a cardului și este suportat de către comerciant și, indirect, de către consumatori.

În conformitate cu regulile Visa și MasterCard, până în 2011, comisioanele interbancare erau stabilite de băncile membre ale celor două organizații și erau de 1%.

Începând cu 2012, nivelul comisionului interbancar aplicabil tranzacțiilor efectuate în România cu carduri emise sub sigla MasterCard este stabilit de MasterCard și aplicat de băncile membre.

Astfel, comisionul interbancar în sistem MasterCard aplicabil în România (pentru cardul de debit cu chip) a crescut la 1,2%, nivel similar cu cel aplicabil în Grecia, în timp ce în țări ca Belgia, Franța, Italia Suedia, Olanda, Ungaria, Letonia, Marea Britanie nivelul comisionului este între 0,5% și 1%. În Polonia, comisionul interbancar aplicabil de MasterCard este de 1,4%.

În ceea ce privește sistemul VISA, comisionul interbancar aplicabil în România, se stabilește în continuare de băncile membre din România și a rămas la același nivel de 1%.

Analiza realizată de Consiliul Concurenței arată că nivelul mediu al comisioanelor achitate de comercianți către băncile acceptante este 1,78% și 2,4% din valoarea tranzacției. Astfel, comisionul interbancar perceput de băncile din sistemul Visa și MasterCard influențează, într-o proporție însemnată, nivelul comisioanelor de servicii percepute comercianților și, implicit, prețurile finale ale produselor și serviciilor.

Analiza profitabilității efectuată de Consiliul Concurenței arată că rata medie a profitului înregistrată în activitatea de emitere de carduri, în perioada 2009-2011, a fost între 62,1% și 101,1%, pentru jumătate din băncile intervievate.

Totodată, studiul relevă că veniturile încasate de băncile emitente din comisioanele interbancare reprezintă între 8,1% și 11,2% din totalul veniturilor din activitatea de emitere carduri.

În condițiile în care din veniturile totale au fost extrase veniturile din comisioanele interbancare, peste 50% dintre băncile intervievate au înregistrat o profitabilitate între 49,0% și 79,0%. Ca urmare, activitatea de emitere a cardurilor rămâne profitabilă, pentru un număr semnificativ de emitenți, chiar și în absența comisionului interbancar.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar