Becali și justiția pentru rechini

Becali și justiția pentru rechini
Publicat: 04/06/2013, 23:54
Actualizat: 15/07/2016, 10:25

Schimbarea reședinței lui Gigi Becali din Pipera la Penitenciarul Rahova înseamnă pentru fotbalul românesc ceea ce scurtul periplu al fostului premier Adrian Năstase la Jilava a însemnat pentru politică. A arătat că se poate. Că băieții mari, cu averi nebuloase, obținute din vânzări anterioare, mai trebuie să stea puțin și după gratii, măcar ca reparație morală pentru societate, dacă nu drept pedeapsă echitabilă pentru toate potlogăriile pe care le-au făcut, din jilțurile puterii.

Gigi Becali este al doilea mare rechin, după Adrian Năstase, în cazul căruia justiția română a arătat că funcționează, chiar și în domenii considerate intangibile și mafiote din oficiu, în România: politica și fotbalul.

Sigur, pentru unii amețiți de emanațiile studiourilor de televiziune, pentru care principala întrebare este „dar de ce tocmai acum, domnilor procurori/judecători?”, asta nu înseamnă că există magistrați care își fac treaba, ci doar că justiția „băsistă” sau „magistrații lui Ponta” le-au venit de hac unor bieți îngeri, decăzându-i la stadiul de „deținuți politic”.

Becali a fost condamnat a doua oară, tot la 3 ani, ca și în cazul sechestrării hoților care i-au furat limuzina, de data asta pentru valiza cu euro pentru fotbaliștii de la U Cluj și Gloria Bistrița. Gigi Becali s-a ales și cu banii luați, șpaga de 1,7 milioane de euro urmând să fie confiscată de autorități. Victor Pițurcă, antrenorul echipei naționale, a scăpat ca prin urechile acului: un an cu suspendare, pentru că a semnat cu bună știință un contract fictiv care era menit să acopere șpaga către fotbaliști.

Aproape din senin, în ultima lună, fotbalul românesc pare că a intrat într-o nouă epocă: cea a perspectivei unui loc la răcoare, cu vorbitor, cu vizite regulate și cu pachețele de acasă.

Puțin a lipsit, luna trecută, ca Jilava să nu devină un spa cu table, poker și pariuri fotbalistice, în care Gigi și verii săi – Giovanni și Victor, alături de Cristi Borcea, Copos și MM Stoica, să se recreeze câțiva ani buni, laolaltă. Magistrații au decis însă rejudecarea dosarului „Transferurilor” la instanța inferioară.

Zilele trecute, toxicul personaj Mitică Dragomir, șeful Ligii de Fotbal, a tremurat și el. În dosarul șantajului făcut de șeful Antena Group, a ieșit la iveală un contract care are toate condimentele specifice unei șpăgi puturoase: șeful Ligii I a luat 3,5 milioane de euro la restaurantul său, de la RCS-RDS, companie care lupta pentru drepturile de transmisie a meciurilor de fotbal.

Înmuiat tot, Mitică s-a dat lovit: nu mă băgați la mijloc în șantajele voastre, elefanți mari și răi! Mitică a spus însă totul procurorilor, când a văzut că „ăia știau mai mult decât știam eu”, după cum a declarat singur după ce a ieșit de la DNA. Colaborarea intempestivă cu justiția nu îi garantează însă lui Mitică o clemență totală, ci poate doar o pedeapsă redusă, în cazul în care procurorii vor descoperi că RCS-RDS a pompat de fapt șpagă în restaurantul lui Dragomir, nu capital de rulat pentru binele unei afaceri.

Pe de altă parte, elanul justiției în domeniul fotbalistic a coborât de la vârf și de la mizele puternice, până jos, la jucători, atingând cote ridicole: jucătorul Gabriel Tamaș a primit interdicție să părăsească țara timp de 30 de zile, după ce a spart o ușă de bloc și a adormit pe scări. Justiția nu a stabilit încă dacă starea de agitație i-a fost provocată de alcool, de droguri sau de presiunea imensă a amicalului cu Trinidad-Tobago.

Această schimbare de perspectivă justiție-fotbal ar putea să aibă nesperate efecte benefice și în politică, din punctul de vedere al celor care cred că hoții și corupții trebuie să plătească. Justiția pare că a intrat în faza în care nu se mai ferește „să dea cu executare”, nu mai scaldă ani de zile dosarele grele, preferând să spună clar: a fost sau n-a fost.

PENTRU COMENTARII VĂ AȘTEPT ȘI PE PAGINA DE FACEBOOK ANDREI LUCA POPESCU

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate...
Tatăl copilului Cristinei ICH, audiat la Poliție + Parchetul decide azi dacă cere mandat de...
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Armata Română caută luptători de comando. Ce condiții trebuie să îndeplinească și ce salarii vor...
Israelul l-a declarat „persona non grata” pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres
Presupusul iubit al Simonei Halep cere statului român banii pe 40 de apartamente! Dorin Mateiu...
Voucherele de alimente vor fi încărcate cu BANI. Ministrul Câciu a făcut anunțul OFICIAL! Cine...
O tânără care îşi înşela soţul l-a minţit că a fost violată. A inventat că...
Ana-Maria Vasiliu l-a înșelat pe Gabriel?! Soacra a rupt tăcerea: "Nu te omoară nimeni degeaba"
El este Paul, motociclistul de 18 ani care a murit într-un tragic accident, în Târgu...
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Michael Schumacher, prima apariție după 11 ani. A participat la nunta fiicei
Iranul a lansat aproape 200 de rachete către Israel. Atacul a fost „mult mai mare”...
Întrebare de ȘCOALĂ primară! De ce cad frunzele toamna?
Locul unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Ultima dorință a fostului milionar
Harry, eclipsat total de William. Momentul a fost jenant
Interviurile Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Eric Berinde își vedea viitorul alături de Cristina Rotaru.“Am...
VIDEO China este pregătită de război
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
Povestea incredibilă a femeii care s-a căsătorit cu ea însăși! Cum a sărbătorit un an...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
Atmosfera noastră transformă praful din Sahara în minerale care alimentează viața