Cei 1,7 milioane de euro, confiscați lui Gigi Becali prin decizia definitivă din dosarul „Valiza”, vor ajunge la bugetul de stat, în contul Ministerului Finanțelor destinat sumelor sub sechestru, împreună cu dobânda calculată din 2008, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.
Potrivit surselor citate, Ministerul Finanțelor va trimite către BCR – Sucursala Unirii, o solicitare, însoțită de minuta deciziei de marți a instanței supreme, prin care va cere să i se vireze suma de 1,7 milioane de euro plus dobânda calculată de la momentul sechestrării (mai 2008), aflată în contul pe numele lui Gigi Becali și Teia Sponte.
Astfel, finanțatorului Stelei îi va fi confiscată o sumă mai mare decât cea de la momentul sechestrului dispus de procurorii anticorupție.
Cei 1,7 milioane de euro găsiți la Teia Sponte au fost sechestrați de DNA printr-o ordonanță din 8 mai 2008.
Finanțatorul Stelei, Gigi Becali, a fost condamnat, marți, la trei ani de închisoare cu executare în dosarul „Valiza”, decizia dispusă de Completul de cinci judecători al instanței supreme fiind definitivă.
Becali a primit două pedepse de câte trei ani pentru dare de mită și una de un an pentru fals.
Finanțatorul Stelei se află la închisoare din 20 mai, după ce a fost condamnat definitiv de instanța supremă la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu MApN.
Instanța supremă nu a făcut reindivualizarea și contopirea pedepselor lui Gigi Becali. În aceste condiții, avocații lui Becali vor cere, la Tribunalul București, contopirea pedepselor, pentru a se constata care este cea mai mare pe care o are de efectuat acesta, au precizat, pentru MEDIAFAX, apărătorii finanțatorului Stelei.
Toți ceilalți inculpați din dosarul „Valiza” au primit pedepse cu suspendare: Victor Pițurcă – un an cu suspendare pentru favorizarea infractorului, Alina Ciul și Radu Marino – câte un an și jumătate cu suspendare, iar Teia Sponte – doi ani cu suspendare.
Decizia de marți a instanței supreme a fost luată cu unanimitate.
În 27 mai, la ultimul termen al recursului, unul dintre avocați lui Becali le-a arătat celor cinci judecători că au posibilitatea să stabilească o pedeapsă care să permită totodată și suspendarea executării ei, astfel încât clientul lor să fie pus în libertate.
Procurorul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) a replicat, în fața instanței, că varianta propusă de apărarea lui Gigi Becali reprezintă un nonsens juridic după ce același complet de judecători l-a condamnat cu executare pe acesta în dosarul schimbului de terenuri cu MApN, dosar în care, de altfel, s-a și dispus revocarea suspendării pedepselor primite până la acel moment.
Tot atunci, procurorul a cerut completului de cinci judecători condamnarea lui Gigi Becali la patru ani de închisoare cu executare, a Alinei Ciul, la doi ani cu executare, iar a lui Victor Pițurcă, Teia Sponte și Radu Marino, la câte doi ani cu suspendare.
Gigi Becali a declarat, la același termen, că după ce Teia Sponte a fost prins cu valiza cu cei 1,7 milioane de euro, a antedatat actul privind vânzare-cumpărare unui teren în Cluj, iar pe Victor Pițurcă l-a pus să semneze ca martor, precizând că nu mai știe dacă i-a spus ce este acel act
În ultimul său cuvânt, Becali le-a mărturisit judecătorilor că au reușit să-l sperie, că s-a făcut „băiat cuminte” și că România are de pierdut odată cu încarcerarea sa.
Instanța supremă a rămas atunci în pronunțare și a stabilit că va lua o decizie definitivă în 4 iunie.
Un complet de trei judecători al instanței supreme a decis în 17 aprilie 2012, cu două voturi pentru și unul împotrivă, achitarea lui Gigi Becali, Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Pițurcă și Radu Gheorghe Marino în dosarul „Valiza”, apreciind că lipsește unul dintre elementele constitutive ale infracțiunii de corupție.
Unul din cei trei judecători din complet a avut o opinie separată, considerând că aceștia trebuie condamnați la închisoare cu suspendarea executării pedepsei. În cazul lui Raul Volcinschi, instanța a luat act de încetarea procesului penal, întrucât a decedat.
Decizia de achitare a fost contestată de procurori la completul de cinci judecători al instanței supreme.
În decembrie 2008, Gigi Becali a fost trimis în judecată în dosarul „Valiza” de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție, fiind acuzat de dare de mită și fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Victor Pițurcă a fost trimis în judecată pentru favorizarea infractorului, fostul vicepreședinte al Consiliului de Administrație al clubului Steaua, Teia Sponte, pentru complicitate la dare de mită, iar Alina Ciul, unul dintre avocații lui Becali, și Radu Marino au fost acuzați de favorizarea infractorului și fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, în 11 mai 2006, finanțatorul FC Steaua ar fi promis fiecărui jucător al clubului „Gloria 1922 Bistrița” sume de bani cuprinse între 5.000 și 10.000 de euro pentru ca aceștia să își îndeplinească atribuțiile de serviciu prevăzute în contractele de muncă, Regulamentul intern al clubului și în Regulamentul Federației Române de Fotbal. Concret, fotbaliștilor de la Bistrița li se cerea să-și apere corect șansele și să obțină un rezultat favorabil în meciul cu Rapid București din 12 mai 2006.
Doi ani mai târziu, în perioada 4-7 mai 2008, Becali a oferit suma de 1.700.000 de euro jucătorilor de la „Universitatea Cluj” aflați pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a Campionatului Național de Fotbal – Liga I – aproximativ 100.000 de euro pentru fiecare -, aceștia urmând, la fel ca în cazul precedent, să își îndeplinească îndatoririle de serviciu, să-și apere corect șansele și să câștige meciul cu „CFR 1907 Cluj”, contracandidata echipei FC „Steaua București” la câștigarea titlului de campioană, preciza DNA.
În 23 mai 2008, într-o conferință de presă, Gigi Becali declara că are un act de vânzare-cumpărare pe un teren din Cluj, datat cu 20 de zile înaintea meciului U Cluj – CFR Cluj, iar printre martori a semnat și selecționerul „tricolorilor”, Victor Pițurcă.
„Am aici un contract de vânzare-cumpărare care este semnat la 15 aprilie, deci cu aproximativ 20 de zile înainte de 7 mai (2008, n.r.), un contract oficial, demonstrez clar că acei bani erau pentru achiziționarea unui teren. Sunt și actele terenului aici. Am un antecontract, sub semnătură privată, tot pe 15 aprilie, semnat de domnul Volcinschi și de domnul Victor Pițurcă, selecționerul echipei naționale. Cred că prezintă garanție… Tot pe 15 aprilie. Victor Pițurcă semnează ca martor la vânzarea terenului. Și domnul Volcinshi, din Cluj, care este martor, și dacă nu era domnul Volcinshi, nu mai era Morar (Daniel Morar – șeful Direcției Naționale Anticorupție în acea perioadă) acum, nici nu știa nimeni de el”, susținea atunci Gigi Becali.