Indignare printre conservatorii britanici după ce președintele Camerei Comunelor i-a lăudat pe românii harnici

Indignare printre conservatorii britanici după ce președintele Camerei Comunelor i-a lăudat pe românii harnici
Publicat: 05/06/2013, 12:39
Actualizat: 02/02/2019, 06:31

Președintele Camerei Comunelor din Marea Btritanie, John Bercow, care a efectuat, zilele trecute, o vizită oficială în România, a provocat o adevărată „furtună” marți seara, după ce a afirmat într-o vizită la Parlamentul din București, săptămâna trecută, că imigranții est-europeni muncesc mai bine ca britanicii, relatează Daily Mail.

Potrivit publicației, președintele Camerei inferioare a Parlamentului britanic a mai declarat că sosirea a mii de imigranți din Europa de Est aduce avantaje importante țării sale, preluând, astfel, retorica recentă a germanilor. El a evocat un „val important” de persoane care au venit în ultimii ani în Marea Britanie și a lăudat etica muncii lor în comparație cu a britanicilor.

Aceste declarații au provocat critici pe tema neutralității politice stricte necesare exercitării funcției pe care o ocupă, Bercow, provenind din rândul conservatorilor, fiind criticat pentru un comportament „rușinos”.

„Cred că este necesar ca situația să fie controlată și monitorizată în privința imigrației – orice stat care vrea să își protejeze cetățenii trebuie să facă acest lucru – dar există și avantaje importante”, a declarat el într-o vizită la Parlamentul din București.

„Vreau să subliniez faptul că a existat un val important de imigranți care au venit în Marea Britanie din noi state membre (UE), iar în multe cazuri ei au venit cu aptitudini și un angajament, o implicare pe care nu le-am văzut întotdeauna la forța noastră de muncă”, a apreciat Bercow.

Aceste afirmații au declanșat o reacție de furie din partea unor politicieni ca Nigel Farage, liderul partidului naționalist și eurofob UKIP, contracandidatul lui Bercow în ultimele alegeri. „Este scandalos că domnul Bercow este fericit să (…) creadă că este acceptabil să comenteze pe teme puternic controversate. El este o rușine pentru funcția de președinte” al Camerei Comunelor, a apreciat Farage.

Bercow a criticat, de asemenea, o parte a presei britanice pentru modul în care scrie despre problema imigrației, reproșându-i o abordare „negativă și discriminatorie”. El a sugerat că aceasta nu reflectă opiniile Parlamentului sau Guvernului britanice. „O presă liberă este vitală pentru orice democrație Însă ea nu este Guvernul și nici Parlamentul. Mă aflu aici ca prieten al României și ca unul care vede beneficiile imigrației”, a declarat el.

Un parlamentar britanic conservator, Rob Wilson, care l-a mai criticat pe Bercow pentru lipsă de neutralitate politică, a apreciat că imigrația este o „problemă incredibil de importantă și sensibilă care generează opinii foarte puternice” și că este necesar ca președintele Camerei Comunelor să abordeze „în mod neutru dezbaterile pe această temă”.

Alt parlamentar conservator britanic, Philip Hollobone, un critic al reglementărilor britanice în domeniul imigrației ca „slabe”, a declarat că nu are obiecții față de declarațiile lui Bercow.

Guvernul conservator britanic a promis o serie de măsuri menite să limiteze amploarea imigrației din Romania și Bulgaria după anularea restricțiilor impuse în acest domeniu, la 1 ianuarie 2014, inclusiv limitarea dreptului de a cere ajutoare sociale și de a utiliza serviciile Sistemului Național britanic de Sănătate (NHS) sau alte servicii publice.

Bercow este unul dintre oficialii britanici care au venit recent în România, pentru a discuta inclusiv despre controversa imigrației, iscată anul acesta, odată cu un studiu al unui ONG antiimigraționist care anunța „hoarde de români invadatori” odată cu ridicarea restricțiilor de pe piața muncii, la 1 ianuarie 2014. Ca reacție la această controversă, gândul a lansat campania „Why don’t you come over?”.

Primul dintre oaspeții britanici a fost, acum două săptămâni, Keith Vaz, președintele Comisiei de Afaceri Interne din legislativul britanic. Vaz a răspuns invitației noastre și a venit la gândul, ocazie cu care, printre temele discutate a fost inclusiv contribuția imigranților români la economia Marii Britanii.

Despre hărnicia și efectul economic benefic ale imigranților români din Regatul Unit a vorbit recent, într-un interviu pentru The Telegraph, și ambasadorul român în această țară.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Rechinii din largul coastei Braziliei au fost testați pozitiv la cocaină. Experții trag un semnal...
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Câţi bani ar putea primi elevii care au luat nota 10 la Bacalaureat sau la...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Misterul morții lui Andrei Versace. Avocatul Adrian Cuculis a explicat principalele ipoteze: „Ar putea să...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Gafă de proporţii comisă de Adidas: a creat un model de încălţări în amintirea JO...
Un telescop de pe orbita Pământului, LOVIT de un obiect cu viteză foarte mare
Vestea care a distrus-o pe Simona Halep: A fost ca și cum mi-ai înfipt un...
Cum au fost păcăliți pensionarii. Abia acum s-a aflat
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Comoara găsită de roverul Curiosity pe Marte după ce a crăpat o stâncă