Ponta: Liberalizarea prețului la gaze, un principiu european. România trebuie să-l respecte

Ponta: Liberalizarea prețului la gaze, un principiu european. România trebuie să-l respecte
Publicat: 12/06/2013, 12:42
Actualizat: 29/07/2014, 20:42

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că a primit răspuns negativ din partea Comisiei Europene la solicitarea sa de amânare a scumpirii gazelor de la 1 iulie, el precizând că motivația a ținut de respectarea principiului european al liberalizării prețurilor la gaze.

„Motivarea europenilor este foarte clară, că trebuia să facem această liberalizare încă de când am intrat în UE, din 2007. Este un principiu european”, a spus Ponta.

El a arătat că liberalizarea a fost aprobată de fostul premier Emil Boc și a devenit obligația României, care trebuie respectată.

„Din păcate nu s-a făcut în 2007-2008, nu s-a făcut nici după aceea. Domnul Boc a aprobat – sigur, acuma minte pe la televizor că nu a aprobat, dar are semnăturile puse acolo – și noi nu putem să facem altceva decât să… pentru că e vorba de obligațiile României aici, chiar dacă le-a semnat Boc. Avem niște obligații de care trebuie să ne ținem”, a spus Ponta.

Guvernul vrea să amâne, cu șase luni, calendarul de liberalizare a prețurilor gazelor naturale, dar comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, a recomandat respectarea actualului calendar.
Departamentul pentru Energie i-a transmis lui Oettinger, în luna mai, o scrisoare în care a anunțat intenția Guvernului, recomandarea oficialului european fiind însă păstrarea calendarului.

„Comisarul a subliniat faptul că impactul prețului energiei asupra competitivității industriei europene reprezintă o problemă de interes pentru Comisie. Comisarul a arătat că prețul gazelor de pe piața locală trebuie privit în perspectivă, raportat la prețurile de pe piața UE, menționând că în anul 2011, prețul reglementat pentru consumatorii industriali din România era cel mai mic din Uniune. Răspunsul oficialului european include recomandarea de a respecta calendarul de liberalizare, atrăgând atenția asupra faptului că, potrivit legislației în vigoare, ANRE este instituția abilitată să ia decizii privind prețul gazului din producție locală și a calendarului de liberalizare a prețurilor”, se arată într-un comunicat al Departamentului pentru Energie.
Oettinger i-a răspuns lui Niță în 31 mai 2013 și i-a transmis că la nivelul anul 2011 consumatorii industriali din România au beneficiat de cel mai mic preț al gazelor din întreaga Uniune Europeană.

„Răspunsul oficialului european include recomandarea de a respecta calendarul de liberalizare, atrăgând atenția asupra faptului că, potrivit legislației în vigoare, ANRE este instituția abilitată să ia decizii privind prețul gazului din producție locală și a calendarului de liberalizare a prețurilor. Comisarul a subliniat faptul că impactul prețului energiei asupra competitivității industriei europene reprezintă o problemă de interes pentru Comisie”, potrivit comunicatului.

Comisarul a arătat că prețul gazelor de pe piața locală trebuie privit „în perspectivă” și raportat la prețurile de pe piața Uniunii Europene, menționând că în anul 2011.

Conducerea combinatului siderurgic ArcelorMittal Galați, unul dintre cei mai mari consumatori de energie din România, a arătat în luna martie că liberalizarea prețurilor gazelor naturale trebuie amânată, pentru a se evita un „impact major” asupra consumatorilor industriali.
Combinatul din Galați este parte a grupului ArcelorMittal, controlat de miliardarul indian Lakshmi Mittal.
Potrivit calendarului de liberalizare a pieței de gaze, asumat prin acordul cu Fondul Monetar Internațional, prețul la gazele destinate consumatorilor industriali a crescut în 1 aprilie (cu 5%), iar în 1 iulie ar trebui să urce cu 5%, respectiv cu 3% în 1 octombrie (3%).
Pentru consumatorii industriali, liberalizrea prețului la gaze s-ar întinde până în 2014. Anul viitor, la 1 ianaurie, prețurile plătite de companii ar urma să crească cu 4%, în 1 aprilie și 1 iulie cu câte 5%, iar la 1 octombrie cu alte 4 procente.

Pentru consumatorii casnici de gaze, calendarul prevede ca la 1 iulie prețul să crească cu 8%, respectiv cu 2% de la 1 octombrie.
Populația beneficiază de o perioadă mai lungă de aplicare a liberalizării prețurilor gazelor naturale, respectiv până în 2018, termen care ar putea fi însă prelungit cu un an.

Pentru populație, liberalizarea ar urma să înceapă în acest an, la 1 iulie cu 8%, urmată la 1 octombrie cu 2%. În 2014, prețurile plătite de populație ar urma să crească cu 2% la 1 ianuarie, cu 2% la 1 aprilie și cu 3% în 1 octombrie.

Etapele liberalizării în 2015 prevăd creșterea prețului cu 2% în ianaurie, cu 3% în 1 aprilie, cu 4% în 1 iulie și cu 3% în 1 octombrie.
Pentru 2016 sunt prevăzute alte etape, care vor însemna creșteri de preț cu câte 3% în 1 ianuarie, 1 aprilie, 1 iulie și 1 octombrie.
Creșterile de preț pentru 2017 sunt cu 2% în 1 ianaurie, 2% în 1 aprilie, 5% în 1 iulie și 3% în 1 octombrie.
Pentru 2018, prețul au urma să crească cu câte 3% în 1 ianuarie, 1 aprilie, 1 iulie și 1 octombrie.
Pe de altă parte, AcerlorMittal Galați, alături de producătorul de aluminu Alro Slatina, au insistat, în ultimele luni, ca impactul în facturile la electricitate al energiei regenerabile să fie diminuat de către stat, acuzând costuri foarte mari.

Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, o ordonanță de urgență prin care amână acordarea unei părți din ajutorul acordat producătorilor de energie verde.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Cutremur în România vineri dimineață! Care au fost zonele afectate și ce magnitudine a înregistrat...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
2024: Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h? Se suspendă permisul?
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
Exclusiv. Iubita lui Bromania, iritată în plină stradă. Cum a fost surprinsă Fabiola
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Dan Ciotoi suflă și în iaurt după ce s-a vindecat de cancer. Ce regim strict...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
„Stocarea cuantică” este mai aproape de realitate după ce oamenii de știință au rezolvat o...