Președintele Traian Băsescu a convocat pentru luni, 17 iunie, o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării(CSAT) în care ar urma să se ia decizia finală atât asupra achiziției de avioane multirol din Portugalia, cât și a privatizării companiilor de stat din domeniul aviației – Avioane Craiova, Romaero, IAR Ghimbav.
Anunțul făcut de liberalul Varujan Vosganian i-a luat-o înainte Administrației Prezidențiale care nu a făcut încă public programul CSAT și al președintelui Traian Băsescu pentru 17 iunie.
Potrivit ministrului Economiei, Varujan Vosganian, premierului Victor Ponta i-a fost deja prezentată o informare cu privire la planurile de privatizare ale statului pentru companiile din aviație. „Am prezentat, de asemenea, informarea cu privire la privatizarea industriei aeronautice pe care o vom discuta luni în Consiliul Suprem de Apărare a Țării. E vorba de IAR Ghimbav, Avioane Craiova și Romaero”, a explicat ministrul.
Vosganian spune că are în vedere deja și un investitor „deosebit de interesat” – Aerostar Bacău – și că nu se ia în calcul scenariul închiderii companiilor sau celș al insolvenței. „Nu se pune problema intrării în insolvență, ci a privatizării și reținerii obiectului de activitate pentru că aceste trei companii fac parte din capacitatea de apărare a țării și nu se pune problema renunțărilor de activitate”, a susținut ministrul.
Totodată, un memorandum legat de încheierea negocierilor ministrului Apărării, Mircea Dușa, cu portughuezii în privința achiziției de avioane multirol second-hand a fost prezentat în ședința de Guvern din 12 iunie.
În februarie, la prezentarea bilanțului MAPN, Victor Ponta a anunțat că Mircea Dușa a primit mandatul să încheie negocierile cu portughezii privind achiziționarea unor avioane multirol aflate deja în uz.
La finele anului trecut, premierul declara că avioanele multirol F-16 care urmează să fie achiziționate de România sunt deja în serviciu, dar vor fi pregătite să reziste pe o durată de 20 ani, costul unor aparate noi depășind posibilitățile financiare ale țării.
La rândul său, ministrul de atunci al Apărării Naționale, Corneliu Dobrițoiu, a anunțat că avioanele multirol F-16 vor fi achiziționate din Portugalia și că prețul pentru cele 12 aparate la mâna a doua este în jur de 600 de milioane de dolari, această sumă urmând să fie achitată în cinci ani. Conform lui Dobrițoiu, prima tranșă, de 70 de milioane de dolari, ar trebui plătită în 2013.
În luna septembrie, Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a aprobat proiectul de „realizare graduală a capabilității de apărare aeriană” în cadrul programului „Avion multirol al Forțelor Aeriene”. Dobrițoiu a spus atunci că au fost identificate resurse în buget pentru achiziția a 12 avioane second-hand F 16, România începând să plătească din 2013 și va beneficia de aceste avioane din 2016.