Introducerea cardului național de sănătate este un proiect care trebuie să se încheie rapid și în curând va fi și un program detaliat al derulării acțiuni, mai ales că Ministerul Sănătății și CNAS au lucrat foarte bine pe acest subiect, a declarat marți noul președinte al Casei, Cristian Bușoi.
„Introducerea cardului național de sănătate este unul dintre proiectele care trebuie să se încheie rapid. Deja Ministerul Sănătății, celelalte instituții, Casa Națională de Asigurări de Sănătate s-au mișcat rapid, au lucrat foarte bine. Cât de curând veți primi un program și un calendat detaliat”, a spus președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Cristian Bușoi, după instalarea în funcție, la care a fost prezent ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu.
Cristian Bușoi i-a mulțumit ministrului Sănătății că a venit la CNAS chiar în prima lui zi de mandat.
„Îi mulțumesc domnului ministru că a venit astăzi, din prima zi în care am preluat funcția de președinte. Îmi doresc foarte mult și este foarte important pentru sistemul de asigurări să existe o bună colaborare și strânsă comunicare între Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Prioritățile sistemului le stabilim împreună, ne pliem pe ceea ce înseamnă prioritățile mari ale Guvernului și ale Ministerului Sănătății și sunt convins că printr-o bună comunicare și colaborare, mai ales că personal, ne înțelegem foarte bine, și ne-am cunoscut profesional și politic foarte bine, sunt convins că veți vedea și dumneavoastră, presa, și opinia publică în curând un alt stil de colaborare și comunicare”, a spus Bușoi.
Președintele CNAS a fost raportor din partea Comisiei de piață internă pe directive europene care privesc sănătatea, referitoare la informarea pacienților, la stabilirea prețului medicamentelor cu rețetă, la studiile clinice și la Programul „Orizont 2020” de cercetare în domeniul sănătății.
Bușoi a spus că nu va fi ușor să aplice acasă directivele la care a lucrat în Comisia Europeană, dar că nu va fi nici imposibil.
Premierul Victor Ponta l-a numit vineri pe europarlamentarul PNL Cristian Bușoi la conducerea Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate, după ce Doru Bădescu și-a dat demisia din funcție.
Ponta declara că Bădescu a demisionat în urma discuției pe care a avut-o cu acesta referitor la reacția greșită în cazul nominalizării lui Lucian Duță ca reprezentant al Administrației Prezidențiale în Consiliul de Administrație al CNAS.
Casa Națională de Asigurări de Sănătate a transmis, în 12 iunie, un comunicat de presă, în care arăta că în urma adresei Departamentului de Sănătate Publică al Administrației Prezidențiale, prin care consilierul prezidențial Virgil Păunescu îl numește membru în Consiliul de Administrație al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate pe Lucian Duță, consideră că numirea „este o gafă a Administrației Prezidențiale”.
„Este o numire specifică organizațiilor mafiote. Consilierul prezidențial Virgil Păunescu a deținut, la rândul său, funcția de președinte al CNAS pentru numai 29 de zile, în anul 2000”, arăta CNAS în comunicatul citat.
Premierul Victor Ponta a avut în 13 iunie o discuție, la sediul Guvernului, cu Doru Bădescu, considerând că limbajul folosit în comunicatul oficial difuzat de CNAS a fost total nepotrivit. El i-a cerut președintelui Doru Badescu să își exprime regretul pentru acest ton și pe viitor să folosească un limbaj instituțional adecvat.
După discuția cu premierul, Doru Bădescu a demisionat de la conducerea Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate.
Ponta preciza că Lucian Duță nu este membru în Consiliul de Administrație al CNAS, întrucât Administrația Prezidențială nu a semnat niciun decret de numire a acestuia, fiind „o acțiune personală a unui consilier prezidențial, prieten cu domnul Duță”.
Locul reprezentantului Administrației Prezidențiale în Consiliul de Administrație al CNAS este neocupat de opt luni, după ce în luna octombrie 2012 Monica Pop a fost numită pe această poziție prin decret prezidențial, publicat în Monitorul Oficial, iar la o lună locul a rămas vacant prin demisia acesteia, din motive de incompatibilitate cu funcția de director al Spitalului Clinic de Urgenta Oftalmologic București.
Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al șefului statului, a declarat, în 16 iunie, că președintele Traian Băsescu nu a emis niciun decret privind desemnarea în Consiliul de Administrație al CNAS a unei persoane care să o înlocuiască pe Monica Pop.
Președintele Traian Băsescu a declarat, luni, la Cotroceni, răspunzând unei întrebări legate de Lucian Duță, că Virgil Păunescu, consilierul prezidențial pe Sănătate, nu a trimis o hârtie în numele șefului statului, iar întrebat dacă „fiecare face ce vrea”, a răspuns: „Se mai întâmplă”.
(Serviciul FOTO al agenției MEDIAFAX vă pune la dispoziție imagini.)