După 12 ani de sânge, afganii își primesc țara înapoi

Publicat: 18/06/2013, 18:40
Actualizat: 29/07/2014, 20:44

La aproape 12 ani de la începerea operațiunii Enduring Freedom, afganii au preluat marți controlul asupra țării lor, în cadrul unei ceremonii menite să marcheze oficial transferul de putere dinspre forțele NATO spre cele locale, relatează BBC News.

Concret, marți a fost predat controlul asupra ultimelor 95 de districte afgane, 13 dintre ele situate în Kandahar, etapă care încheie procesul transferului de autoritate început în 2011, anul în care a fost ucis și Osama bin Laden, chipul acestui război.

Aceasta nu înseamnă, însă, retragerea trupelor străine de pe pământul afgan. Conform planului actual, militarii coaliției încetează partea combatantă a misiunii lor și intră în cea de asistență (support). Astfel, trupele NATO vor rămâne în acest teatru de operații cel puțin până la finele lui 2014, pentru a-i ajuta pe militarii afgani în caz de nevoie.

FOTO: Shah Marai-AFP-Mediafax

Președintele Hamid Karzai s-a mândrit marți, în cadrul festivității de la Kabul, că forțele militare și de securitate ale Afganistanului vor conduce de acum toate misiunile de securizare a țării. „Este un moment istoric pentru țara noastră”, a punctat Karzai, potrivit The Guardian.

Totuși, pe cât de solemn și de mult așteptat, momentul transferului de putere din mâinile NATO în cele afgane nu vine în circumstanțe marcate de optimism. Ceremonia a avut loc la puțin timp după un atac sinucigaș din vestul capitalei afgane, în cadrul căruia au fost uciși trei angajați ai Comisiei Independente pentru Drepturile Omului din Afganistan. Alte 20 de persoane au fost rănite.

FOTO: Massoud Hossaini-AFP-Mediafax

Mai mult, săptămâna trecută, generalul Joseph Dunford, comandantul Forței Internaționale NATO în Afganistan, avertiza că progresele din ultimii 12 ani din acest teatru de operații nu sunt nici pe departe ireversibile, situația fiind în continuare delicată.

Peste 3.300 de morți în cadrul Coaliției

Potrivit MApN, România are acum în Afganistan 1.621 de militari și, de-a lungul anilor de prezență în această țară, am pierdut 20 de militari.

SURSA: MApN

Aceștia sunt:

â–ºAfganistan: sublocotenenții post mortem Ion-Lucian Leuștean (9 mai 2012); Cătălin Ionel Marinescu (10 mai 2011), Constantin-Laurențiu Lixandru (5 mai 2011), Cristian-Petru Filip (1 octombrie 2010), Marius Florin Sfecheș (1 octombrie 2010), Dan Ciubotaru (23 iunie 2010), Paul Caracudă (23 iunie 2010), Valerică Leu (12 mai 2010), Florin Bădiceanu (23 februarie 2010), Claudiu Chira (26 februarie 2009), Dragoș Traian Alexandrescu (31 august 2008), Claudiu Marius Covrig (13 iunie 2008), Ionuț Cosmin Sandu (20 martie 2008), Aurel Marcu (6 septembrie 2007), Ionel Gheorghiță Drăgușanu (20 iunie 2006), Narcis Șonei (24 aprilie 2005), Iosif Silviu Fogarași (11 noiembrie 2003), Mihai-Anton Samuilă (14 noiembrie 2003) și maiorii post mortem Iuliu-Vasile Unguraș (7 aprilie 2009) și Tiberius-Marcel Petre (3 aprilie 2009).

La nivelul întregii coaliții NATO în Afganistan, au murit 3.336 de militari, conform datelor centralizate de iCasualties.org. Cele mai mari pierderi le-au suferit americanii – 2.238 de militari morți și britanicii – 444 de decese.

.

SURSA: iCasualties.org

Bilanțul de partea afgană este mult mai dificil de făcut, însă se vehiculează un număr de peste 10.000 de morți.

Cum a început totul

Misiunea internațională din Afganistan a început în 7 octombrie 2001, la nici o lună de la atentatele din 11 Septembrie, în cadrul cărora au fost ucise aproximativ 3.000 de persoane. Vina pentru aceste atentate a fost atribuită unui număr de 19 teroriști afiliați rețelei al-Qaida, sub conducerea lui Osama bin Laden. Bin Laden, un saudit care trăia în Afganistan era protejat de talibanii din această țară, conform americanilor. Cum talibanii nu voiau să îl predea pe Osama, Statele Unite au intervenit militar, împreună cu alte țări NATO, începând astfel un război deosebit de dificil, sângeros și costisitor (până la 1 miliard de dolari pe lună). Scopul inițial al invaziei din Afganistan era găsirea lui Osama bin Laden și destructurarea rețelei al-Qaida (deja celebra strategie de „dismantle, disrupt and defeat„, a se vedea și Bob Woodward – Obama’s Wars).

La zece ani de la invazia din Irak și cu ocazia încheierii părții de combat din Afganistan, gândul a lansat anul acesta seria „OAMENI TARI”, o colecție de interviuri în premieră cu militari români, de diferite arme, vârste și experiențe, care au fost în aceste teatre de operații. INTERVIURILE, AICI.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Motive să fim optimiști: Inovațiile din știință care fac lumea mai bună