Prima pagină » Știri externe » Papa Francisc cere creștinilor „revoluționari” să își asume riscuri

Papa Francisc cere creștinilor „revoluționari” să își asume riscuri

Papa Francisc cere creștinilor
Papa Francisc și-a exprimat dorința luni seara, într-una dintre cele mai radicale predici pe care le-a susținut vreodată, ca niște creștini "revoluționari" să propage Evanghelia prin "mărturia" lor, relatează AFP.

Papa Francisc și-a exprimat dorința luni seara, într-una dintre cele mai radicale predici pe care le-a susținut vreodată, ca niște creștini „revoluționari” să propage Evanghelia prin „mărturia” lor, relatează AFP.

„Astăzi, un creștin, dacă nu este revoluționar, nu este creștin!”, le-a spus Papa argentinian miilor de participanți la Congresul ecleziastic al diocezei din Roma.

Într-o intervenție dură, Papa a denunțat comunitățile creștine „închise”.

În marea Sală Paul al VI-lea de la Vatican, Papa Francisc a predicat timp de o jumătate de oră, în picioare, uneori pe un ton grav, uneori glumind.

„Nu înțeleg comunitățile creștine care sunt închise”, a spus Papa, după care a exclamat „În Evanghelie, este frumos pasajul care ne povestește că ciobanul se întoarce și vede că îi lipsește una dintre cele 99 de oi și pleacă săo caute… Frați și surori, dar noi nu avem doar una, ne lipsesc 99!”.

„Trebuie să cerem Domnului generozitatea, curajul și răbdarea pentru a ieși și propovădui Evanghelia”, a continuat Papa, recunoscând că acest lucru este „dificil”.

„Este mai ușor să stăm acasă cu singura noastră oaie, să o periem și să o mângâiem, însă de la noi preoții și de la toți creștinii Domnul vrea să fim pastori, ci nu perietori de oi”.

„Au existat mulți revoluționari în istorie, însă niciunul nu a avut forța revoluției aduse de Isus, o revoluție (…) care schimbă în profunzime inima omului”, a mai spus Papa în sala plină de oameni entuziasmați. „În istorie, revoluțiile au schimbat sistemele politice, economice, însă niciuna nu a schimbat cu adevărat inima omului”, a subliniat el, după care a spus că „adevărata revoluție, cea care transformă complet viața”, a fost „înfăptuită ” de Isus.

Citându-l pe predecesorul său, Benedict al XVI-lea, Papa Francisc a asigurat că această revoluție este „cea mai mare mutație din istoria umanității”.

În timpul acestei lungi improvizații, Papa i-a criticat de asemenea pe „creștinii descurajați”, despre care „ne întrebăm dacă cred în Hristos sau în zeița plângerilor”. Asigurând că „lumea nu este mai rea decât în urmă cu cinci secole”, Pontiful i-a ironizat pe cei care se plâng de tinerii din ziua de azi.

Citește și