Vineri, la finalul unei întâlniri la Dublin cu secretarul american al Justiției Eric Holder, comisarii europeni Viviane Reding (Justiție) și Cecilia Malmström (Afaceri Interne) au afirmat că Washingtonul a acceptat să îi informeze pe europeni cu privire la PRISM, și anume prin crearea unui grup de experți „în vederea unui schimb de informații și studierea unor garanții”.
„În cursul acestei întâlniri, nu ați fost în poziția de a răspunde tuturor întrebărilor” adresate de UE. „V-am fi foarte recunoscătoare dacă ne-ați transmite răspunsurile la aceste întrebări cât mai rapid posibil”, i-au scris lui Holder cele două oficiale europene.
Mesajul i-a fost trimis și secretarului american pentru Securitate Internă Janet Napolitano, care nu a fost prezentă la Dublin.
Reding și Malmström se declară „deosebit de îngrijorate de volumul de date colectate, întinderea programului, nivelul de supervizare judiciară și posibilitățile de rectificare oferite europenilor”.
Ele propun ca grupul de experți să se reunească pentru prima dată încă din iulie. „Dorim ca pe baza lucrărilor acestui grup Comisia Europeană (CE) să poată să dea socoteală în Parlamentul European (PE) și în Consiliul (statelor membre UE) în octombrie”, motivează ele.
În paralel, în cadrul negocierilor unui acord cu Statele Unite privind protecția datelor, care trenează din 2011, grupul PPE (conservatori), cel mai numeros în PE, a decis să apere o clauză ce obligă Statele Unite să treacă pe la un judecător sau o autoritate națională competentă pentru a obține un acces la date personale ale cetățenilor europeni.
Această dispoziție a fost „retrasă din propunerea CE, în urma unei intense activități de lobby din parte autorităților americane”, a dezvăluit eurodeputata Marielle Gallo.
Dispoziția „împiedică țări să aibă acces la datele noastre personale la voia întâmplării, ceea ce constituie o protecție importantă pentru cetățeni în lumina dezvăluirilor asupra PRISM”, a apreciat colegul ei Axel Voss.