Prima pagină » Știri » INS: 450.000 de CNP-uri de la recensământ, multiplu înregistrate, eronate sau lipsă

INS: 450.000 de CNP-uri de la recensământ, multiplu înregistrate, eronate sau lipsă

INS: 450.000 de CNP-uri de la recensământ, multiplu înregistrate, eronate sau lipsă

Aproximativ 450.000 de CNP-uri aferente formularelor de la recensământul din 2011, respectiv 2,33% din total, au fost multiplu înregistrate, eronate sau nu au fost completate, informează Institutul Național de Statistică (INS).

„Din totalul formularelor completate cu informații individuale la Recensământul Populației și al Locuințelor 2011, 97,67% au avut CNP-ul corect completat, restul înregistrărilor, circa 450 mii, reprezentând 2,33% din totalul formularelor, conținând cazuri de CNP-uri multiplu înregistrate (duble, triple etc.), eronate (greșite sau trunchiate) sau lipsă. Înregistrările multiple au fost cauzate în cea mai mare parte de declararea persoanei atât la domiciliul acesteia, cât și la reședința obișnuită. În această situație, în baza de date a Recensământului a fost păstrată o singură înregistrare și anume cea corespunzătoare reședinței obișnuite”, precizează INS, într-un comunicat remis vineri MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, în urma finalizării activităților de verificare a datelor, s-au corectat și reținut circa două treimi din totalul CNP-urilor incorect completate.

Identificarea înregistrărilor duble și a altor tipuri de erori, arată INS, face parte din activitățile de rutină ale procesului de verificare și validare ale oricărei cercetări statistice exhaustive.

INS mai precizează că înregistrarea și folosirea unui cod de identificare a persoanei (CNP) la recensământ este o practică frecvent întâlnită la efectuarea recensămintelor populației în țările europene.

Folosirea CNP-ului la recensământul din octombrie 2011 a permis identificarea și eliminarea dublelor înregistrări ale persoanelor, corectarea unui CNP incomplet sau cu erori, mai susține sursa citată.

INS mai precizează că în 4 iulie va face publice primele rezultate definitive ale Recensământului Populației și al Locuințelor 2011. „Cu ocazia conferinței de presă care se va organiza în acest scop se vor furniza detalii, clarificări și informații relevante referitoare la semnificația indicatorilor și modul lor de construire”, se mai arată în comunicatul INS.

În octombrie 2011, șeful INS, Vergiliu Voineagu, a precizat că declararea CNP-ului la recensământ este obligatorie și că persoanele care refuză să-și declare CNP la recensământ vor fi amendate conform legii.

Declarația a venit după ce purtătorul de cuvânt al instituției afirmase că persoanele care refuză să-și declare codul numeric personal la recensământ pot fi înregistrate și fără acesta și nu riscă absolut nicio sancțiune.

PSD a cerut populației să nu-și divulge codul numeric personal în cadrul răspunsurilor la întrebările recenzorilor de la recensământ și au acuzat PDL că, prin solicitarea „ilegală” a CNP, ar urmări să-și facă o bază de date pentru a frauda alegerile, declarat, în 20 octombrie 2011, senatorul PSD Georgică Severin.

Ministerul Administrației și Internelor a precizat, tot în octombrie 2011, că, în cadrul procesului de recenzare, colectarea codului numeric personal este stipulată prin Legea 170/2011 privind aprobarea OUG 34/2011 pentru modificarea și completarea OG 36/2007 privind efectuarea recensământului.

 

Citește și