Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a declarat într-o conferință de presă că judecătorii Curții Supreme i-au cerut ca parlamentarii să nu mai fie judecați în prima instanță la Înalta Curte de Casație și Justiție. Cazanciuc a explicat că astfel a ajuns ca în comisia parlamentară să fie promovat amendamentul care prevede că senatorii și deputații nu vor mai fi judecați de Curtea Supremă. Conducererea Curții Supreme susține însă că nu a cerut degrevarea de dosarele cu parlamentari și că doar un singur judecător al instanței a formulat o astfel de opinie.
Ministrul Cazanciuc a declarat că a fost de acord cu modificarea Constituției prin care Curtea Supremă este degrevată de dosarele cu parlamentari. Ministrul a argumentat că judecătorii Curții Supreme ar fi suprasolicitați de dosarele de corupție, în care sunt judecați parlamentarii.
În esență, din articolul 72 din Constituție a fost eliminat următorul paragraf: „Urmărirea și trimiterea în judecată penală se pot face numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Competența de judecată aparține Înaltei Curți de Casație și Justiție”
Cazanciuc a declarat că amendamentul prin care se elimină competența Curții Supreme să judece în prima instanță senatorii și deputații a fost promovat la solicitarea judecătorilor de la instanța supremă.
„Am fost de acord cu această propunere formulată de judecătorii Înaltei Curți. Practic, aici nu este vorba decât de încercarea Înaltei Curți de a deveni ceea ce este și prin denumire – o curte de casație – și anume de a reduce treptat judecata în primă instanță pentru orice categorie profesională, orice formă de demnitate și să se concentreze pe ceea ce înseamnă unificarea practicii”, a spus Cazanciuc.
În replică, președintele Curții Supreme, judecătoarea Livia Doina Stanciu, susține că nu a fost formulată o astfel de solicitare. Reprezentanții Curții Supreme spun că nu au cerut să nu mai judece dosarele cu politicieni.”În cadrul dezbaterilor referitoare la propunerea de revizuire a Constituției, Înalta Curte de Casație și Justiție nu a formulat propuneri de modificare a art. 72 alin. (2) din Constituție. Referitor la competența după calitatea persoanei, instanța supremă a propus, în mai multe rânduri, reducerea competenței de judecată în primă instanță a Înaltei Curți de Casație și Justiție, fără a nominaliza, însă, în cuprinsul acestora eliminarea persoanelor care au calitatea de deputat sau de senator”, se arată într-un punct de vedere trimis redacției gândul de către președintele Curții Supreme
Președintele Curții a menționat că a existat o singură opinie a unui judecător care la o întâlnire cu premierul Ponta și ministrul Justiției a precizat că instanța ar putea fi degrevată de aceste dosare. „Așadar, inițiativa modificării art. 72 alin. (2) din Constituție, în sensul eliminării persoanelor care au calitatea de deputat sau de senator din competența de primă instanță a Înaltei Curți de Casație și Justiție, nu a aparținut instanței supreme. Este adevărat că în cadrul întâlnirii din data de 24 mai 2013 de la sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu domnul Victor-Viorel Ponta, Prim-ministru al Guvernului României și cu domnul Robert-Marius Cazanciuc, Ministrul Justiției, a fost exprimată o opinie în acest sens de către unul dintre participanți, reprezentant al instanței supreme, opinie care, însă, nu a făcut obiectul unei consultări mai ample în cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție”, mai precizează Curtea Supremă