Curtea Supremă îl contrazice pe ministrul Justiției și spune că vrea să judece în continuare dosarele parlamentarilor

Curtea Supremă îl contrazice pe ministrul Justiției și spune că vrea să judece în continuare dosarele parlamentarilor
Publicat: 24/06/2013, 15:21
Actualizat: 01/05/2015, 10:45

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a declarat într-o conferință de presă că judecătorii Curții Supreme i-au cerut ca parlamentarii să nu mai fie judecați în prima instanță la Înalta Curte de Casație și Justiție. Cazanciuc a explicat că astfel a ajuns ca în comisia parlamentară să fie promovat amendamentul care prevede că senatorii și deputații nu vor mai fi judecați de Curtea Supremă. Conducererea Curții Supreme susține însă că nu a cerut degrevarea de dosarele cu parlamentari și că doar un singur judecător al instanței a formulat o astfel de opinie.

Ministrul Cazanciuc a declarat că a fost de acord cu modificarea Constituției prin care Curtea Supremă este degrevată de dosarele cu parlamentari. Ministrul a argumentat că judecătorii Curții Supreme ar fi suprasolicitați de dosarele de corupție, în care sunt judecați parlamentarii.

În esență, din articolul 72 din Constituție a fost eliminat următorul paragraf: „Urmărirea și trimiterea în judecată penală se pot face numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Competența de judecată aparține Înaltei Curți de Casație și Justiție”

Cazanciuc a declarat că amendamentul prin care se elimină competența Curții Supreme să judece în prima instanță senatorii și deputații a fost promovat la solicitarea judecătorilor de la instanța supremă.

„Am fost de acord cu această propunere formulată de judecătorii Înaltei Curți. Practic, aici nu este vorba decât de încercarea Înaltei Curți de a deveni ceea ce este și prin denumire – o curte de casație – și anume de a reduce treptat judecata în primă instanță pentru orice categorie profesională, orice formă de demnitate și să se concentreze pe ceea ce înseamnă unificarea practicii”, a spus Cazanciuc.

În replică, președintele Curții Supreme, judecătoarea Livia Doina Stanciu, susține că nu a fost formulată o astfel de solicitare. Reprezentanții Curții Supreme spun că nu au cerut să nu mai judece dosarele cu politicieni.”În cadrul dezbaterilor referitoare la propunerea de revizuire a Constituției, Înalta Curte de Casație și Justiție nu a formulat propuneri de modificare a art. 72 alin. (2) din Constituție. Referitor la competența după calitatea persoanei, instanța supremă a propus, în mai multe rânduri, reducerea competenței de judecată în primă instanță a Înaltei Curți de Casație și Justiție, fără a nominaliza, însă, în cuprinsul acestora eliminarea persoanelor care au calitatea de deputat sau de senator”, se arată într-un punct de vedere trimis redacției gândul de către președintele Curții Supreme

Președintele Curții a menționat că a existat o singură opinie a unui judecător care la o întâlnire cu premierul Ponta și ministrul Justiției a precizat că instanța ar putea fi degrevată de aceste dosare. „Așadar, inițiativa modificării art. 72 alin. (2) din Constituție, în sensul eliminării persoanelor care au calitatea de deputat sau de senator din competența de primă instanță a Înaltei Curți de Casație și Justiție, nu a aparținut instanței supreme. Este adevărat că în cadrul întâlnirii din data de 24 mai 2013 de la sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu domnul Victor-Viorel Ponta, Prim-ministru al Guvernului României și cu domnul Robert-Marius Cazanciuc, Ministrul Justiției, a fost exprimată o opinie în acest sens de către unul dintre participanți, reprezentant al instanței supreme, opinie care, însă, nu a făcut obiectul unei consultări mai ample în cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție”, mai precizează Curtea Supremă

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Avertisment NASA: Un fenomen „ciudat” poate lovi oricând lumea
Rămași împreună după Insula iubirii, s-au etalat pe plajă. Dovada clară că leșinul n-a contat!...
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala...
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
Comisarul Gărzii de Coastă, prins beat şi drogat la volan, e fiul unui celebru om...
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
Diana, tânăra ucisă de soț cu toporul, a fost înmormântată de ziua copilului ei: „Ea...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
TEST în România cu cel mai interesant SUV. Arată a ARO dar are motor de...
Ministerul Culturii vrea să cumpere Palatul Reginei Maria din Mamaia
Un ȘARPE MORTAL a eliberat suficient VENIN cât să UCIDĂ 400 de oameni
Dispar banii cash. Capcana de care oamenii n-au fost conștienți. Băncile dau banii înapoi
Avertisment pentru utilizatorii de iPhone și Android. Riscuri mari la încărcarea prin USB
Gabriela Cristea și familia, situație neplăcută la finalul vacanței. Ce i s-a întâmplat prezentatoarei în...
Cum a murit, de fapt, Sebi?! Dezvăluiri șocante
Gabriela Cristea se pregătește să deschidă o cofetărie în București! „Am fost la Disneyland și...
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
De unde vin în România cele mai multe produse contrafăcute?