Consiliul Director al Fondului Monetar Internațional (FMI) a avizat miercuri ultimele două evaluări ale acordului cu România și a aprobat scrisoarea de intenție transmisă de autoritățile de la București, astfel că acordul început în 2011 a fost finalizat cu succes, scrie Mediafax.
Acordul României cu FMI și UE, în valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autoritățile române ca preventiv, fără să fie trase fonduri.
În luna ianuarie, o misiune comună a experților internaționali a negociat cu Guvernul mai multe măsuri de reforme structurale și privatizări care urmau să fie implementate pentru ca acordul să poată fi încheiat, cu o întârziere de trei luni față de programul inițial.
Înțelegerea a fost parafată în primăvara anului 2011, în continuarea acordului început în 2009, și trebuia să se încheie în martie 2013. Board-ul FMI a aprobat în martie cererea autorităților române de extindere cu trei luni a acordului, până la sfârșitul lunii iunie, astfel încât Guvernul să aibă timp să reducă arieratele și să adopte măsuri de îmbunătățire a managementului companiilor de stat.
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că restanțele înregistrate în negocierile cu FMI, legate de arierate, privatizarea CFR Marfă și listarea Transgaz, au fost recuperate, astfel că autoritățile îndeplinesc în prezent absolut toate condițiile pentru finalizarea cu succes a acordului.
Guvernul a anunțat, anterior, că intenționează să încheie un nou acord cu FMI în vara acestui an.
Potrivit scrisorii de intenție transmise de Guvern Fondului pe 10 iunie, document obținut de Mediafax, România îndeplinea, la momentul respectiv, doar două dintre cele cinci criterii de performanță cantitative și tot două dintre cele cinci ținte indicative stabilite pentru finele lunii decembrie 2012, fiind ratate criteriul de performanță privind activele externe nete ale Băncii Naționale a României, cel privind soldul bugetului general consolidat și cel privind arieratele bugetului de stat.
Țintele indicative stabilite pentru cheltuielile primare ale bugetului general consolidat, arieratele autorităților locale și arieratele întreprinderilor de stat nu erau, de asemenea, îndeplinite.
Guvernul a reușit, însă, ca în intervalul rămas până la discutarea scrisorii de intenție în Consiliul Director să respecte două precondiții importante pentru închiederea acordului, respectiv achitarea arieratelor de către autoritățile locale și desemnarea unui câștigător la privatizarea CFR Marfă.