Prima pagină » Știri » EDIȚIA 100 A TURULUI. Lance Armstrong: Este imposibil să câștigi TURUL FRANȚEI fără să te dopezi

EDIȚIA 100 A TURULUI. Lance Armstrong: Este imposibil să câștigi TURUL FRANȚEI fără să te dopezi

EDIȚIA 100 A TURULUI FRANȚEI este sărbătorită de GOOGLE printr-un DOODLE special.

EDIȚIA 100 A TURULUI FRANȚEI este sărbătorită de GOOGLE printr-un DOODLE special. DOODLE-ul animat cuprinde pe lângă logo-ul GOOGLE și doi cicliști care pedalează. În partea dreaptă a DOODLE-ului poate fi observat și conturul hărții Franței, alături de cel al insulei Corsica, locul de unde se va da startul competiției, în premieră, în 2013.

UPDATE Germanul Marcel Kittel a câștigat prima etapă a Turului Franței 2013

Germanul Marcel Kittel (Argos) a câștigat la sprint prima etapă din EDIȚIA 100 A TURULUI FRANȚEI, desfășurată, sâmbătă, între Porto-Vecchio și Bastia, pe o distanță de 213 kilometri.

Aceasta este prima victorie de etapă a lui Kittel în Turul Franței, competiție în care a debutat anul trecut.

Pe ultimii kilometri ai etapei, plutonul a fost divizat după căderea mai multor rutieri. Spaniolul Alberto Contador, dublu câștigător al Turului Franței (2007, 2009) s-a lovit la umăr, la fel și slovacul Peter Sagan.

 

În ziua în care începe EDIȚIA 100 A TURULUI FRANȚEI, presa din toată lumea anunță cu litere mari că fostul mare ciclist Lance Armstrong dă un verdict șocant acestei prestigioase competiții sportive: „Nu poți câștiga TURUL FRANȚEI fără să te dopezi”, a declarat el pentru Le Monde. Este ciudat faptul că sportivul a decis să îi ofere un interviu acestui ziar. Le Monde a fost prima publicație care a scris în 1999 că în urina lui Armstrong au fost descoperite substanțe suspecte.

Le Tour de France, cunoscut și ca La Grande Boucle (Marea Buclă), a fost organizat pentru prima dată în 1903, se desfășoară pe un traseu cu o lungime totală de peste 3.200 de kilometri și durează trei săptămâni. În prezent, la această competiție participă cicliști și echipe din întreaga lume.

EDIȚIA 100 A TURULUI FRANȚEI este împărțită în etape zilnice, iar, la finalul celor trei săptămâni, pentru fiecare concurent în parte se cumulează timpii obținuți pe fiecare segment, pentru a se determina câștigătorul. Zilnic, ciclistul cu cel mai mic timp acumulat după sfârșitul zilei precedente îmbracă un tricou galben de lider al clasamentului general.

Traseul competiției se modifică anual, dar întotdeauna TURUL FRANȚEI se încheie la Paris, iar, din 1975, ultima etapă se desfășoară pe bulevardul Champs-Élysées.

Primul câștigător al competiției a fost francezul Maurice Garin, în anul 1903, iar cele mai multe victorii le-a înregistrat americanul Lance Armstrong.

EDIȚIA 100 A TURULUI FRANȚEI și acuzațiile de dopaj

Acuzațiile de dopaj au marcat TURUL FRANȚEI încă de la începuturi. Astfel, participanții, la primele ediții, consumau alcool și foloseau eter pentru a-și reduce durerile, iar, odată cu trecerea anilor, performanțele cicliștilor au început să crească, fapt care a determinat Uniunea Ciclistă Internațională, împreună cu guvernele țărilor implicate, să adopte politici de combatere a dopajului.

Vineri, Lance Armstrong a declarat într-un interviu pentru publicația Le Monde: „Este imposibil să câștigi TURUL FRANȚEI fără dopaj, deoarece este o probă de anduranță, unde oxigenul este determinant”. „Ca să ofer un exemplu: EPO nu va ajuta un sprinter să câștige proba de 100 de metri, dar va fi hotărâtoare pentru un alergător de 10.000 metri. Este evident”. În același interviu, Armstrong a reamintit că nu el a inventat dopajul, care „există de mult timp și va exista mereu”: „Cultura dopajului nu va dispărea niciodată. Eu pur și simplu am participat la acest sistem. Sunt doar un om”, a mai spus el.

Uniunea Ciclistă Internațională i-a retras lui Lance Armstrong cele șapte titluri din TURUL FRANȚEI, după un raport al Agenției Antidoping Americane (USADA) în care ciclistul texan era acuzat de dopaj sistematic. Armstrong a recunoscut că a luat produse dopante în timpul carierei sale cicliste, după mai mult de zece ani în care a negat acest lucru. „Nu voi reuși niciodată să repar tot, dar îmi voi petrece întreaga viață încercând”, a subliniat Lance Armstrong.

TURUL FRANȚEI este nu numai o competiție ciclistă recunoscută la nivel mondial, ci și o sursă de inspirație pentru diverse forme de artă, precum muzică – „P’tit gars du Tour” (1932), „Les Tours de France” (1936), „Faire le Tour de France” (1950) și, mai recent „Tour de France”, piesa lansată de Kraftwerk în 1983 – și cinematografie – „Cinci lalele roșii” (1949), de Jean Stelli, film în care cinci cicliști sunt omorâți, „În fruntea cursei” (1974), selectat la Festivalul Internațional de la Cannes, „Iadul pe roți” (2005), de Pepe Danquart, dar și animația „Tripletele din Belleville” (2001).

Lance Armstrong depune un efort vizibil într-o etapă de cățărare din TURUL FRANȚEI

Uniunea Ciclistă Internațională i-a retras toate cele șapte titluri de TURUL FRANȚEI câștigate și i-a interzis să mai participe vreodată într-o competiție sportivă profesionistă după ce agenția americană antidoping a descoperit că ciclistul s-a dopat. Christian Prudhomme, directorul Turului, a declarat că cele șapte premii câștigate de Armstrong nu vor fi repartizate altui sportiv, adică ocupantului poziției a doua din fiecare an. 

FOTO: GOOGLE DOODLE – EDIȚIA 100 A TURULUI FRANȚEI

La doar o zi distanță de începerea primei etape acompetiției TURUL FRANȚEI, cunoscutul ciclist profesionist Lance Armstrong, care a câștigat de șapte ori Turul, dar al cărui titluri au fost retrase anul trecut după ce a fost găsit vinovat de dopaj, a făcut o serie de declarații grave, potrivit USA Today.

Într-un interviu acordat Le Monde, ciclistul american a susținut că este „imposibil” să câștigi TURUL FRANȚEI fără să te dopezi.

„Depinde de ce curse vrei să câștigi. TURUL FRANȚEI? Nu. Este imposibil să câștigi fără să te dopezi pentru că Turul este un test de anduranță unde oxigenul este determinant”, a răspuns fostul câștigător la întrebarea jurnaliștilor francezi.

Cele șapte titluri ale TURUL FRANȚEI câștigate de către ciclistul american Lance Armstrong au fost retrase de către reprezentanții Uniunii Cicliste Internaționale după ce membrii Agenției Antidoping Americane l-au acuzat pe acesta de dopaj sistematic.

Lance Armstrong a recunoscut că s-a dopat în timpul TURULUI FRANȚEI abia după 10 ani. El a menționat în cadrul interviului acordat publicației franceze că este de părere că nu va reuși să repare greșeala făcută niciodată, dar că își va petrece restul vieții încercând acest lucru.

EDIȚIA 100 A TURULUI FRANȚEI – detaliile competiției din 2013

La EDIȚIA 100 A TURULUI FRANȚEI principalii favoriți sunt considerați britanicul Christopher Froome (Sky Procycling), spaniolul Alberto Contador (Saxo Bank Tinkoff) și australianul Cadel Evans (BMC Racing).

EDIȚIA 100 A TURULUI FRANȚEI debutează pe 29 iunie, în Corsica, regiunea fiind inclusă în traseu pentru prima dată în istoria competiției. TURUL FRANȚEI se va desfășura în 21 de etape și va acoperi o distanță totală de 3.404 kilometri. Spre deosebire de anii precedenți, traseul pentru EDIȚIA 100 A TURULUI FRANȚEI nu va trece dincolo de granițele țării. Acest lucru nu s-a mai întâmplat de la TURUL FRANȚEI din anul 2003.

În premieră, TURUL FRANȚEI se va încheia în nocturnă, pe 21 iulie, într-o etapă ce va începe la Versailles și se va încheia pe Bulevardul Champs-Élysées din Paris.

Vezi mai jos lista completă a etapelor din EDIȚIA 100 A TURULUI FRANȚEI:

EDIȚIA 100 A TURULUI FRANȚEI / Etapa 1 (29 iunie): Porto Vecchio – Bastia (212 km) – plat

EDIȚIA 100 A TURULUI FRANȚEI / Etapa 2 (30 iunie): Bastia – Ajaccio (155 km) – munte mediu

EDIȚIA 100 A TURULUI FRANȚEI / Etapa 3 (1 iulie): Ajaccio – Calvi (145 km) – plat

EDIȚIA 100 A TURULUI FRANȚEI / Etapa 4 (2 iulie): Nisa – Nisa (25 km) – contratimp pe echipe, plat

EDIȚIA 100 A TURULUI FRANȚEI / Etapa 5 (3 iulie): Cagnes-sur-Mer – Marseille (219 km) – plat

EDIȚIA 100 A TURULUI FRANȚEI / Etapa 6 (4 iulie): Aix-en-Provence – Montpellier (176 km) – plat

EDIȚIA 100 A TURULUI FRANȚEI / Etapa 7 (5 iulie): Montpellier – Albi (205 km) – plat

EDIȚIA 100 A TURULUI FRANȚEI / Etapa 8 (6 iulie): Castres – Ax-3-Domaines (194 km) – munte, final în cățărare

EDIȚIA 100 A TURULUI FRANȚEI / Etapa 9 (7 iulie): Saint Girons – Bagneres-de-Bigorre (165 km) – munte

EDIȚIA 100 A TURULUI FRANȚEI / Etapa 10 (9 iulie): Saint Gildas des Bois – Saint-Malo (193 km) – plat

EDIȚIA 100 A TURULUI FRANȚEI / Etapa 11 (10 iulie): Avranches – Mont-Saint-Michel (32 km) – contratimp individual

EDIȚIA 100 A TURULUI FRANȚEI / Etapa 12 (11 iulie): Fougeres – Tours (218 km) – plat

EDIȚIA 100 A TURULUI FRANȚEI / Etapa 13 (12 iulie): Tours – Saint-Armand-Mortrond (173 km) – plat

EDIȚIA 100 A TURULUI FRANȚEI / Etapa 14 (13 iulie): Saint Pourcan sur Sioule – Lyon (191 km) – plat

EDIȚIA 100 A TURULUI FRANȚEI / Etapa 15 (14 iulie): Givors – Mont Ventoux (242 km) – munte, final în cățărare

EDIȚIA 100 A TURULUI FRANȚEI / Etapa 16 (16 iulie): Vaison-la-Romaine – Gap (168 km) – munte mediu

EDIȚIA 100 A TURULUI FRANȚEI / Etapa 17 (17 iulie): Embrun – Chorges (32 km) – contratimp individual muntos

EDIȚIA 100 A TURULUI FRANȚEI / Etapa 18 (18 iulie): Gap – L’Alpe d’Huez (168 km) – munte, în cățărare

EDIȚIA 100 A TURULUI FRANȚEI / Etapa 19 (19 iulie): Bourg d’Oisans – Le Grand Bornard (204 km) – munte, final în cățărare

EDIȚIA 100 A TURULUI FRANȚEI / Etapa 20 (20 iulie): Annecy – Samnoz (125 km) – munte, final în cățărare

EDIȚIA 100 A TURULUI FRANȚEI  / Etapa 21 (21 iulie): Versailles – Paris Champs-Elysees (118 km) – plat

La EDIȚIA 100 A TURULUI FRANȚEI sunt programate și două zile de pauză: 8 și 15 iulie, în Saint-Nazaire, respectiv Vaucluse.

EDIȚIA 100 A TURULUI FRANȚEI – Secretul din spatele logo-ului

EDIȚIA 100 A TURULUI FRANȚEI are și un logo special. Acesta include, ca de obicei, un ciclist format din literele „o”, „u” și „r”, dar și numărul 100, ce marchează ediția centenară a TURULUI FRANȚEI.

EDIȚIA 100 A TURULUI FRANȚEI 

Citește și