SUBIECTE BAC 2013. „Maximă siguranță” în transmiterea SUBIECTELOR

SUBIECTE BAC 2013. „Maximă siguranță în transmiterea SUBIECTELOR
Publicat: 03/07/2013, 12:40
Actualizat: 05/07/2013, 10:26

SUBIECTE BAC 2013 – Subiectele la proba obligatorie a profilului din cadrul bacalaureatului, susținută miercuri, au fost transmise în cele 583 de centre de examinare în condiții de maximă securitate, nefiind breșe în baza de date gestionată de Serviciul de Telecomunicații Speciale, informează Ministerul Educației.

„Ministerul Educației Naționale asigură că nu a existat nici un fel de breșă în procesul de transmitere a subiectelor din bazele de date gestionate de Serviciul de Telecomunicații Speciale”, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

Subiectele probei de la bacalaureat susținute miercuri au fost aduse la cunoștința elevilor la ora 09.00, ora începerii examenului, conform procedurilor operate de MEN.
Ministrul Educației, Remus Pricopie, a declarat, marți, că nu se pune problema ca proba scrisă la Limba și literatura română susținută luni să fie reluată, întrucât în majoritatea centrelor de bacalaureat examenul s-a desfășurat în condiții bune, doar la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală fiind probleme „extrem de grave”, respectiv suspiciuni de fraudă.

„Din discuții cu procuratura, nu există indicii că aceste lucrări ar fi fost viciate. Este vorba de demontarea unui mecanism care ar fi trebuit să intre în funcțiune după încheierea probelor. Lucrările nu au fost ridicate, sunt în faza procedurală de verificare. Parchetul va comunica mai multe și, în funcție de asta, vom decice dacă mâine (miercuri, n.r.) vor intra toți la proba de istorie sau de matematică”, a mai spus Pricopie.

Ministrul Educației a apreciat că intervenția Inspectoratului Școlar al Municipiului București, care a retras comisia de examen de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” imediat după ce au apărut suspiciuni de fraudă și a demis conducerea școlii, a fost promptă și corectă. Pricopie a anunțat că pentru proba de miercuri de la bacalaureat, la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” va fi o echipă nouă.

Ministrul a precizat că și în alte județe au mai fost probleme, 93 de elevi fiind eliminați din examen.
Șapte candidați la bacalureat de la Liceul „Bolintineanu” au fost eliminați din examen, după ce asupra lor au fost găsite dovezi care indică tentativa de fraudă, „copiuțe, cărți cu rezolvări, telefoane mobile”, la proba de Limba și literatura română, a anunțat marți Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

„Dovezile au fost găsite în timpul percheziției corporale realizate de ofițerii de Poliție, care au descins în centrul de examen și consemnate în procesele verbale transmise de către Parchetul de pe lângă Tribunalul București. Perchezițiile au fost efectuate asupra a 41 de absolvenți prezenți la examen”, au precizat reprezentanții ISMB.
Lucrările elevilor eliminați din bacalaureat vor fi anulate, potrivit sursei citate.
Fosta directoare a Liceului „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, Costica Vărzaru, cercetată pentru fraudă la bacalaureat, a fost arestată preventiv pentru 29 de zile, printr-o decizie luată marți de Tribunalul București, care nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel a Capitalei.

Procurorii Parchetului Tribunalului București au stabilit că, în perioada mai-iunie, în calitate de director al Liceului Teoretic „Dimitrie Bolintineanu” din București, Costica Vărzaru a pretins și a primit sume de bani de la elevi înscriși la examenul de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2013, pentru a-și folosi influența pe lângă membrii Comisiei de bacalaureat din Centrul de examen al unității de învățământ, astfel încât aceștia „să nu își îndeplinească în mod corespunzător atribuțiile de serviciu pe parcursul desfășurării examenului”.

„Ulterior, inculpata a și efectuat demersuri în acest scop, urmărind să fie desemnați anumiți supraveghetori permisivi, precum și o comisie care putea fi influențată în sensul realizării unor fraude în desfășurarea examenului”, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului Tribunalului București.
Cinci profesori din comisia de examen și 32 de profesori supraveghetori la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” au fost audiați luni la Poliția Capitalei, în cazul suspiciunilor de fraudă la proba de limba română a examenului de bacalureat. După ce au fost audiați, aceștia au fost lăsați să plece, singura reținută fiind fosta directoare a liceului, Costica Vărzaru.

Unii profesori sunt suspectați că le-ar fi spus elevilor subiectele la proba scrisă de la Limba și literatura română. Asupra lor ar fi fost găsiți bani și cadouri care le-ar fi parvenit în aceeași zi, potrivit unor surse judiciare.
Parchetul Tribunalului București anunța luni că a fost începută urmărirea penală „in rem” pentru fapte de corupție privind proba scrisă la Limba română de la bacalaureat care a fost susținută la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, fiind făcute percheziții la unitatea de învățământ cu sprijinul SRI, Direcției Generale Anticorupție și Poliției Capitalei.

Procurorii Parchetului Capitalei au ridicat, în urma perchezițiilor, toate înregistrările video din sălile de examene, pe care urmează să le analizeze în cadrul anchetei de corupție presupus săvârșită la examenul de bacalaureat. De asemenea, au fost ridicate înscrisuri, obiecte și laptopuri.
Elevii care au susținut luni proba de limba română de la bacalaureat la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” au fost percheziționați de anchetatori la ieșirea din sală, la mulți dintre aceștia fiind găsite fițuici, au declarat marți, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Sursele din rândul anchetatorilor au arătat că se lucrează de aproximativ o lună la acest caz.
Sesizarea privind fapte de corupție în cazul examenului de bacalaureat susținut la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală a fost făcută acum câteva săptămâni, au declarat surse judiciare, precizând că reclamația nu a venit de la părinți sau elevi.

Luni, la câteva ore după susținerea probei la limba română, Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) a anunțat că a fost schimbată Comisia de bacalaureat de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, din Sectorul 5 al Capitalei, iar directorul și directorul adjunct ai școlii au fost demiși, pentru presupuse fapte de corupție.
Potrivit ISMB, au fost schimbați cei cinci membri ai comisiei de bacalaureat, precum și cei 32 de profesori supraveghetori de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”.

Ulterior, Ministerul Educației a informat că niciuna dintre variantele de subiecte la proba scrisă la Limba română de la bacalaureat nu a fost publicată înainte de începerea examenului, respectiv ora 9.00, iar STS a făcut verificări și a asigurat că nu a existat nicio breșă în rețeaua informatică.
Potrivit calendarului examenului de bacalaureat, marți a fost susținută proba la limba și literatura maternă, miercuri va fi proba obligatorie a profilului și vineri proba la alegere a profilului și specializării.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Concluzii după dezastrul Satan II: Putin nu controlează situația arsenalului nuclear. „Nicio rachetă grea nu...
Traseul mega furtunii prin România! La ce oră va fi atins VÂRFUL ciclonului
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali!...
Viață de miner în comunism: lucra în Iad ca să aibă o viață ca-n Rai....
Gabriela a murit într-un accident, iar soțul ei, pompier chemat la intervenție, a leșinat când...
Un bărbat a găsit un schelet în timp ce se pregătea să-și renoveze pivnița. Ce...
Medvedev amenință „țările mici” din NATO cu lovituri nucleare tactice: „Acel stat nu va mai...
Maria Campai (42 de ani) a dispărut fără urmă, după ce a plecat la o...
Cum arăta Gabriela Prisăcariu înainte să devină celebră. Nici că o recunoști! Soţia lui Dani...
Anchetă în poliţie, după ce patroana unui salon din Galaţi şi-a făcut reclamă îmbrăcată în...
O româncă de 42 de ani a fost ucisă "din curiozitate" de un tânăr de...
Un TIR a intrat într-o casă, iar șoferul a rămas încarcerat! Ce a încercat șoferul...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Luminile de zi sau faza scurta? Ce trebuie să aprinzi când circuli pe șoselele din...
Turbulenţele continuă la Boeing: angajaţii rămân în grevă
Fenomen EXTREM de rar observat la acceleratorul de la CERN
Lege pentru toți românii care nu locuiesc la adresa din buletin. Devine obligatoriu la divorț
Super-furnicile invadează Europa. Provoacă pene de curent și paralizează rețelele de internet
Dansuri lascive într-un jacuzzi plin de spumă! Video-ul cu ispitele de la Insula Iubirii care...
O româncă de 42 de ani a fost ucisă "din curiozitate" de un tânăr de...
Raluca Podea, mărturisiri șocante despre tatăl ei, la mai bine de un an de la...
Motivul pentru care David Popovici a refuzat un cadou de mii de euro
BANCUL ZILEI. Bulă, în pat cu fata unui fermier din Vaslui: - Bulă, încetează sau...
Simona Halep a primit wild card la turneul WTA 125 de la Hong Kong