Absolvenții de liceu care au trecut prin examenul de BACALAUREAT 2013 sunt acuzați că nu învață, fapt care duce la o rată de promovare foarte mică. Pe de altă parte, sunt acuzați și profesorii că nu au un mod de predare adecvat și că nu se preocupă de educația elevilor, unul dintre motivele date de cadrele didactice fiind salariile foarte mici din învățământul românesc.
În timp ce un profesor român primește aproximativ 2,09 euro pe oră, potrivit unui raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), citată de Yahoo News, un cadru didactic din Luxemburg sau Danemarca primește 85, respectiv 57 de euro pe oră.
Din acest motiv, reprezentanții Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) cer guvernului o lege de salarizare adecvată.
Potrivit aceluiași raport, profesorii din Europa câștigă mult mai bine decât cei din România. Astfel, un cadru didactic din Austria câștigă 39 de euro pe oră, în Norvegia 36 de euro, iar în Grecia 35,3 euro. Până și în Ungaria se câștigă mai bine în acest domeniu, adică 16 euro pe oră, în timp ce profesorii români doar 2,09 euro (cca 9 lei).
„În România, salariul mediu orar din sistemul de educație este de 13 lei brut (2,92 euro) și 9,3 lei net (2,09 euro). Un profesor debutant câștigă 7,08 lei pe oră brut (1,59 euro), iar un profesor cu gradul I și o vechime de 25 de ani câștigă 14 lei pe oră brut (3,14 euro) și 9,73 lei net (2,18 euro). Aceasta înseamnă că un profesor în România câștigă într-o lună cam tot atât cât câștigă un profesor din Luxemburg în patru ore sau cât unul din Polonia în 14 ore”, susțin reprezentanții FSLI.