Administratorul rețelei feroviare publice CFR SA vrea să contracteze lucrări de modernizare la gara din Târgu Mureș, proiectul cu o valoare estimată la 45,2 milioane lei (10,2 milioane euro) fără TVA urmând să fie cofinanțat cu bani europeni.
„Reabilitarea stației de cale ferată Târgu Mureș asigură inter-operabilitatea pentru infrastructura feroviară națională din afara axelor prioritare TEN-T (de exemplu legăturile cu rețelele secundare) prin reabilitarea stației de cale ferată. Obiectivul specific al acestui proiect este realizarea unei stații de cale ferată moderne și se realizează prin: creșterea siguranței și confortului călătorilor în stație și în zona stației de cale ferată, îmbunătățirea accesului în stație inclusiv pentru persoanele cu dizabilități, creșterea eficienței activității de operare și întreținere a stației de cale ferată, creșterea atractivității/competitivității acestui mod de transport, prin îmbunătățirea calității serviciilor oferite călătorilor în stațiile de cale ferată”, se arată într-un anunț al companiei de stat.
Operațiunea vizează, printre altele, îmbunătățirea accesului către stații și a siguranței, modernizări de clădiri și unele „dezvoltări comerciale minore”.
Contractul va avea o durată de patru ani de la data atribuirii și va fi finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională și de la bugetul de stat, prin Programul Operațional Sectorial de Transport (POS T).
„Valoarea aferentă procentului de diverse și neprevăzute este 4,3 milioane lei”, se mai arată în anunț.
Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare a fost stabilit la 21 august. Contractul va fi atribuit prin licitație deschisă, pentru prețul cel mai scăzut.
Proiectul face parte dintr-un lot de 16 stații de cale ferată, modernizate prin investiții cofinanțate de UE. Guvernul a aprobat în mai 2011 indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea și modernizarea stațiilor de cale ferată din Giurgiu, Alexandria, Slatina, Râmnicu-Vâlcea, Pitești, Reșița Sud, Sfântul Gheorghe, Târgu Mureș, Zalău, Bistrița, Piatra-Neamț, Botoșani, Vaslui, Brăila, Călărași și Slobozia, programul având o valoare totală de 283 milioane euro.
Licitația inițială pentru stația Târgu Mureș a fost anulată în urma primirii unor oferte neconforme și inacceptabile, iar restul proiectelor sunt în derulare, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanții CFR.
POS T asigură finanțarea unor proiecte strategice, în domeniile rutier, feroviar și naval. Dintre cele 11 companii beneficiare, cele mai importante sunt CNADNR și CFR SA.
Ministerul Transporturilor a anunțat la 25 iunie că plățile pentru POS T 2007-2013 au fost deblocate, în urma ridicării presuspendării de către Comisia Europeană.