Expunerea redusă la soare în primii 20 de ani de viață poate preveni aparițiacancerului de piele. Studiile au arătat că 80% din expunerea la soare înregistrată pe tot parcursul vieții este făcută în această perioadă a vieții.
Pe de altă parte, diagnosticarea timpurie a afecțiunii ajută la creșterea șanselor de vindecare. Și asta chiar dacă soarele și transferul genetic favorizează tot mai des aparițiacancerelor de piele.
Cancerul de pieleeste cea mai des întâlnită formă decancer,cauza principală reprezentând-oradiațiile solare. Mai exact,expunerea la soarefără aplicarea în prealabil a diverselorcreme de protecțieduce la apariția arsurilor, iar toate acestea pot conduce la dezvoltarea diverselor afecțiuni. În general,cancerul de pieleeste foarte des întâlnit la persoanele care au ten foarte deschis, care nu se bronzează imediat însă se irită foarte repede.
De asemenea, specialiștii trag un semnal de alarmă și în ceea ce priveștesolarul. Și asta din cauză că riscul aparițieicancerului de pielecrește dacă ședințele lasolardepășesc în total 60 de ore.
În ultimii 30 de ani, pe plan mondial frecvența aparițieicancerelor de pieleeste în continuă creștere. În state precum SUA, Noua Zeelandă și Australia,cancerele de pielesunt afecțiunile cel mai des întâlnite. În țările europene, cancerele de pielesunt înregistrate cu precădere la persoanele cu vârsta cuprinsă între 60-80 de ani.
Frecvența de apariție în cadrulcancerelor de pieleacarcinomului bazonuclear, afecțiunea cel mai des întâlnită, este de 80-90%. În prima fază a afecțiunii, pe piele se formează o tumefacție de culoarea pielii. Cu timpul, tumefacția crește și începe să își schimbe culoarea. Aceste tumefacții sunt întâlnite cel mai des pe față și pe linia trasată între ureche și buza superioară. Diagnosticul se pune în urma consultului fizic. În faza timpurie, afecțiunea poate fi tratată cu ușurință.