Egipt: în țarc cu dușmanul

Egipt: în țarc cu dușmanul
Când armata a dat lovitura de stat - (iată un exemplu clasic de lovitură de stat, d-le Băsescu, d-nă Macovei, doamnelor și domnilor; ceea ce s-a întâmplat la noi vara trecută a fost o golănie politică) - Egiptul era pe muchia războiului civil
Publicat: 10/07/2013, 15:00
Actualizat: 12/01/2020, 02:27

Când armata a dat lovitura de stat – (iată un exemplu clasic de lovitură de stat, d-le Băsescu, d-nă Macovei, doamnelor și domnilor; ceea ce s-a întâmplat la noi vara trecută a fost o golănie politică) – Egiptul era pe muchia războiului civil. Marii lideri democrați ai lumii, în cap cu Obama, folosesc perifraze îngrijorate ca să ocolească sintagma „lovitură de stat”. Un președinte ales în iunie 2012, cu 51,7% e debarcat de armată, după un ultimatum de 48 de ore, Constituția – suspendată, mass-media luată sub control, numit un președinte interimar (în persoana președintelui Curții Constituționale). Lo-vi-tu-ră de stat, de oriunde am privi-o.O știre, neconfirmată la ora când scriu, informează că unul dintre liderii Opoziției, premiatul Nobel Muhammad Mustafa ElBaradei, șeful Agenției Agenției Internaționale pentru Energie Atomică pe vremea invadării Irakului, a fost numit în fruntea unui guvern de tehnocrați.

Susținătorii Opoziției declară că în Egipt n-a fost chiar o lovitură de stat și că revoluția merge mai departe, cu armata în frunte. Frații Musulmani, susținătorii lui Muhammad Mursi (momentan, sechestrat într-o bază militară), nu recunosc noua stare de lucruri și sunt hotărâți să rămână în stradă, până când alesul lor va fi repus în funcție.

Adevărul este că Mursi contabilizase, în doar un an de zile, derapaje grosolane – începând cu lipsa unui program economic, cu persecuțiile împotriva creștinilor și terminând cu amendamentele la Constituție – izbutind să antagonizeze iremediabil societatea egipteană.

Ca să se asigure că pericolul războiului civil e înlăturat (deși, de alaltăieri, din Vinerea Furiei, cum au numit-o susținătorii președintelui debarcat, țara trece printr-un nou val al escaladării violențelor) șeful Armatei, generalul Abdul Fatah Saeed Hussein Khalil al-Sisi a ordonat arestarea unor lideri ai Fraților Musulmani.

Astfel încât astăzi, la 30 de kilometri sud de Cairo, în închisoarea Tura, se află atât fostul președinte Mubarak și cei doi fii, Alla și Gamal, precum și dușmanii lor de moarte, reprezentanții Fraților Musulmani. Istoria i-a aruncat în același țarc. (Ca niciodată, Egiptul are în viață doi foști președinti, un președinte interimar și un viitor președinte, pe cale să fie ales).

Cea mai numeroasă armată din țările arabe e decisă să (re)instaureze democrația. Cu o Opoziție eclectică (în care inamicii istoricii ai lui Mubarak, foștii dizidenți, stau alături de camarila economico-politică a fostului dictator) și cu pro-mursiștii în stradă, generalul Al-Sisi (numit în vara lui 2012 în funcția de ministru al Apărării de chiar Muhammad Mursi) trebuie să scurteze rapid această nouă perioadă de tranziție și să decidă dacă, la viitoarele alegeri, partidul Fraților Musulmani va fi scos (ca pe vremea lui Mubarak) sau nu în afara legii.

Spre deosebire de feldmareșalul Mohamed Hussein Tantawi, care a controlat tranziția până la instalarea lui Muhammad Mursi, generalul al-Sisi e un om de lume, iubit de intelighenția egipteană, școlit la Washington, carismatic și cu un discurs al cărui patetism îți umple ochii de lacrimi.

Mai că-ți vine să crezi că rolul Armatei – fie și într-o republică de 84 milioane de locuitori, ca Egiptul – e nu doar să garanteze suveranitatea și securitatea, dar, la nevoie, chiar să impună democrația.

DĂ LIKE PAGINII GÂNDUL EXCLUSIV PENTRU JURNALISM DE CALITATE: REPORTAJE, ANCHETE, ANALIZE ȘI COMENTARII, NUMAI PE GÂNDUL EXCLUSIV

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Autoritățile italiene au recuperat artefacte în valoare de 8 milioane de euro excavate ilegal