Judecătoarele Viorica Dinu și Antonela Costache, de la Tribunalul București, acuzate că ar fi luat mită pentru a ajuta la eliberarea din arest a lui Dinel Nuțu și pentru a interveni în alte dosare, au fost trimise în judecată de procurorii DNA, împreună cu alte 21 de persoane.
Direcția Națională Anticorupție (DNA) – Structura Centrală a trimis în judecată 23 de persoane, printre judecătoarele Viorica Dinu și Antonela Costache, doi grefieri și doi avocați, „în legătură cu presupusa săvârșire a unor infracțiuni de corupție judiciară și informatice, în schimbul obținerii de beneficii materiale.
Procurorii anticorupție au acuzat-o pe Viorica Dinu (care și-a dat demisia din funcția de judecător la Secția penală a Tribunalului București) de constituire a unui grup infracțional organizat, cinci infracțiuni de trafic de influență, dintre care una în formă continuată și trei infracțiuni de luare de mită. Viorica Dinu se află în arest preventiv, iar pe 27 mai a fost eliberată din funcție prin decret semnat de președintele Traian Băsescu.
Antonela Anemary Costache, judecător la Tribunalul București – Secția penală, în prezent suspendată din funcție, a fost trimisă în judecată, în stare de arest preventiv, pentru constituire a unui grup infracțional organizat, luare de mită, trafic de influență, complicitate la infracțiunea de trafic de influență și alte trei infracțiuni informatice.
În același dosar au mai fost trimiși în judecată avocatul Costel Daniel Petre, din Baroul București, arestat preventiv, pentru aderare la un grup infracțional organizat, două infracțiuni de trafic de influență, dintre care una în formă continuată, cumpărare a influenței, complicitate la trei infracțiuni de luare de mită, la trafic de influență și la cumpărare a influenței și Ileana Alina Răducanu, avocat în Baroul Dolj, pentru cumpărare a influenței, dare de mită și complicitate la cumpărare a influenței. Bogdan Marian Bobocel, soțul avocatei Răducanu, a fost acuzat de complicitate la cumpărare a influenței.
Marian Staicu, arestat preventiv în cauză, fratele lui Dinel Staicu (care a purtat numele Nuțu în perioada 8 martie 2011 – 09 aprilie 2013), a fost acuzat de două infracțiuni de dare de mită și cumpărare a influenței, iar Angela Cîrlan va fi judecată pentru aderare la un grup infracțional organizat, zece infracțiuni de trafic de influență, dintre care una în formă continuată și complicitate la trafic de influență, în formă continuată.
Leon Marius Neagu , arestat preventiv, a fost acuzat de sprijinire a unui grup infracțional organizat, complicitate la trafic de influență, în formă continuată și la trafic de influență, în formă continuată, Marian Vasile Tudor va fi judecat pentru sprijinire a unui grup infracțional organizat, complicitate la cumpărare a influenței, în formă continuată și la trafic de influență, Marian Catrin, pentru complicitate la cumpărare a influenței, în formă continuată, iar Carmen Ionela Dăncuță, pentru complicitate la trafic de influență, în formă continuată.
Sorin Vasilescu, grefier-arhivar la Tribunalul București, a fost trimis în judecată pentru de aderare la un grup infracțional organizat, trafic de influență, complicitate la luare de mită și la trafic de influență, Iulia Neamțu, grefier la Tribunalul București, a fost acuzată de sprijinire a unui grup infracțional organizat și două infracțiuni informatice, iar Daniela Petre, soția lui Daniel Costel Petre, pentru sprijinire a unui grup infracțional organizat, cumpărare a influenței, complicitate la comiterea a trei infracțiuni de luare de mită și la infracțiunea de trafic de influență.
Nicolae Petrișor, fost Duduianu, zis „Cristofor”, va ajunge în fața judecătorilor pentru patru infracțiuni de cumpărare a influenței și șantaj comis în legătură cu infracțiunea de cumpărare a influenței, precum și complicitate la cumpărare a influenței.
Totodată, procurorii anticorupție, i-au mai trimis în judecată pe Ștefan Mincă, zis „Rosovelt”, Laurențiu George Dinu, zis „Gore”, Cornel Lucian Enculescu, Tony Viorel Iaparnicu, Dragoș Pandele și Silviu Constantin Amza, pentru cumpărare de influență. Bogdan Petrică Bagoli și Dragoș Dumitrescu au fost acuzați de complicitate la dare de mită.
Potrivit rechizitoriului, în 2011, Viorica Dinu și Antonela Anemary Costache, judecătoare la Tribunalul București, „au constituit un grup infracțional organizat, la care au aderat inculpații Petre Daniel-Costel (avocat), Cîrlan Angela și Vasilescu Sorin, (grefier arhivar la Tribunalul București), în scopul săvârșirii unor infracțiuni de corupție judiciară și informatice, urmărindu-se obținerea de beneficii materiale. Gruparea era sprijinită de inculpații Neagu Leon-Marius, Tudor Marian-Vasile, Petre Daniela și Neamțu Iulia”.
Procurorii arată, în actul de sesizarea a instanței, că Viorica Dinu și Antonela Costache se foloseau de calitatea de magistrat pentru a promite pronunțarea unor hotărâri judecătorești „dorite de mituitorii sau cumpărătorii de influență”, în cazurile în care erau învestite să judece respectivele cauze penale.
„Judecătoarea Costache Antonela Anemary apela la prerogativele sale de președinte de secție (la data faptelor) și, în conlucrare cu grefierii Vasilescu Sorin și Neamțu Iulia, asigura manipularea sistemului informatic ECRIS, astfel încât să fie eludată repartizarea aleatorie, iar dosarele vizate să fie distribuite la completele de judecată din care făceau parte cele două judecătoare ori la alte complete considerate favorabile. De asemenea, Dinu Viorica se prevala de pretinsa influență pe care susținea că o are asupra unor judecători de la Curtea de Apel București, pentru obținerea unor soluții favorabile”, se arată în rechizitoriu.
Procurorii mai susțin că avocatul Daniel Costel Petre, Angela Cîrlan și Sorin Vasilescu aveau înțelegeri stabilite cu alte persoane, printre care și Marian Vasile Tudor, zis „Marușcă”, Leon Marius Neagu și Daniela Petre, soția avocatului, „care îi ajutau să identifice „clienți” (persoane interesate să „cumpere”, prin darea unei sume de bani, soluții favorabile în cauze penale) sau să îi convingă pe aceștia de caracterul sigur al obținerii beneficiului urmărit”.
Ajutorul dat de către membrii grupării consta și în contactarea beneficiarilor soluțiilor „cumpărate”, luând de la aceștia foloasele pretinse și asigurând, uneori, remiterea sumelor de bani către cele două judecătoare, au mai arătat procurorii.
Astfel, în perioada august 2012 – februarie 2013, Marian Staicu, prin încercări repetate de corupere a magistraților, a urmărit să obțină la Tribunalul București o soluție definitivă de punere în libertate a fratelui său, Dinel Staicu, judecat în stare de arest preventiv pentru infracțiuni asimilate corupției.
În acest context, în august 2012, avocatul Daniel Petre i-ar fi promis judecătoarei Dinu, prin soția sa, Daniela Petre, că îi va da bani, în schimbul unei soluții favorabile, lucru pe care magistratul l-a acceptat.
„Anterior, fusese identificată persoana care urmărea o hotărâre judecătorească favorabilă, respectiv Staicu Marian, suma fiind negociată la 150.000 euro, prin intermediul lui Dumitrescu Dragoș, zis „Baronu” și Bagoli Petrică Bogdan. O parte din bani au și fost primiți ulterior negocierii de avocatul Petre Daniel-Costel, însă, din pricină că repartizarea dosarului la secția dorită de gruparea infracțională, precum și pronunțarea unei soluții favorabile mituitorului au eșuat, banii au fost returnați”, se mai arată în actul de sesizare al instanței.
În perioada decembrie 2012 – ianuarie 2013, Marian Staicu a reluat demersurile de obținere a unei hotărâri judecătorești de punere în libertate a fratelui său, prin intermediul avocaților Daniel-Costel Petre și Ileana Alina Răducan, în contextul în care judecătoarea Viorica Dinu acceptase deja să dea o soluție favorabilă, în cazul în care dosarul ar fi fost „dirijat” la completul ei, au mai scris procurorii în documentul citat.
Pe 14 ianuarie 2013, dosarul a fost repartizat la Secția II-a penală a Tribunalului București, la completul din care făceau parte judecătoarele Dinu și Costache. Procurorii suțin că repartizarea a fost efectuată fraudulos de magistratul Antonela Costache, pe atunci președinte al Secției Secției a II-a penale, care a introdus și a modificat în sistemul ECRIS date informatice (complexitate și parametri de timp), „fără drept (cu depășirea limitelor autorizării), astfel încât caracterul aleatoriu al distribuirii a fost eludat, iar dosarul a fost repartizat la singurul complet care devenea în acest fel eligibil”.
În ziua în care dosarul lui Dinel Staicu a fost repartizat, grefierul Sorin Vasilescu a primit de la avocatul Petre o primă tranșă de 1.500 de euro, din suma de 5.000 euro, promisă în schimbul „dirijării” dosarului, iar a doua zi a primit și diferența de 3.500 euro de la avocata Alina Răducan.
Procurorii mai arată că demersurile de influențarea a hotărârii judecătorești în dosarul în care se judeca recursul împotriva menținerii arestării preventive a lui Dinel Staicu au fost efectuate în paralel, pe două „filiere”.
„O dată prin intermediul avocatului Petre Daniel-Costel și a soției acestuia Petre Daniela, de la care, în cursul lunii ianuarie 2013, judecătoarea Dinu Viorica a primit suma de 45.000 euro, cu titlu de mită, pentru a pronunța o soluție favorabila lui Dinel Staicu. De asemenea, la data de 21 ianuarie 2013 a mai primit 10.000 euro de la Petre Daniela, lăsând să se creadă că își va exercita influența și asupra unei colege din același complet, pentru a o determina să pronunțe o soluție favorabilă”, se arată în rechizitoriu.
În același scop, fosta judecătoare Dinu, a acceptat de la avocata Alina Răducan, prin intermediul judecătoarei Costache și a grefierului Sorin Vasilescu, promisiunea remiterii sumei de 150.000 euro.
Pentru că Dinel Staicu nu a fost pus atunci în libertate, fostul magistrat Viorica Dinu i-a restituit avocatului Daniel Petre suma de 55.000 de euro.
Cu ocazia unui nou recurs aflat pe rolul Tribunalului București, la un alt complet, demersurile de punere în libertate ale lui Dinel Staicu au fost reluate.
„În februarie 2013, judecătoarele Costache Antonela Anemary și Dinu Viorica au acceptat promisiunea remiterii unei noi sume de 60.000 euro, din care aceasta din urmă a și primit suma de 40.000 euro de la Staicu Marian, fratele lui Staicu Dinel, lăsând să se creadă că are influență asupra judecătorilor de la Tribunalul București învestiți cu judecarea dosarului sus-menționat, pentru a-i determina să pronunțe o soluție de punere în libertate. Banii au fost primiți prin intermediul grefierului Vasilescu Sorin, cu complicitatea avocatei Răducan Ileana Alina și a lui Bobocel Bogdan Marian”, se arată în rechizitoriu.
Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor bunuri și sume de bani deținute de Antonela Costache, Viorica Dinu, Angela Cîrlan, Leon-Marius Neagu, Daniel-Costel Petre, Marian Vasile Tudor, Daniel Petre și Sorin Vasilescu.
De asemenea, procurorii au dispus aplicarea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile aflate în proprietatea lui Marian Staicu, respectiv a lui Ștefan Mincă, pentru confiscarea specială a sumei de 232.000 de euro și, respectiv, de 40.000 de euro.
Dosarul va fi judecat de Curtea de Apel București, primul termen fiind stabilit în 31 iulie.