Drobeta Turnu Severin: Profesorul suspectat că ar fi luat mită la bacalaureat a fost reținut

Drobeta Turnu Severin: Profesorul suspectat că ar fi luat mită la bacalaureat a fost reținut
Publicat: 09/07/2013, 08:32
Actualizat: 08/09/2019, 13:25

Profesorul din Drobeta Turnu Severin suspectat că ar fi luat mită la bacalaureat, de la domiciliul căruia au fost ridicați 15.000 de lei și 2.500 de euro, a fost reținut, luni noapte, iar alți trei profesori, între care și fiica acestuia, sunt cercetați în libertate, pentru fapte de corupție.

Procurorii Parchetului Tribunalului Mehedinți au emis, luni noapte, ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele profesorului de limba română Marius Arbănaș, acuzat că ar fi luat mită pentru a facilita mai multor elevi promovarea bacalaureatului, alți trei profesori fiind cercetați în stare de libertate pentru fapte de corupție, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Apărătorul profesorului Marius Arbănaș, Marian Valon, a declarat că singura reținere a fost în cazul clientului său, ceilalți trei profesori audiați luni noapte fiind cercetați în stare de libertate.

„Nu se consideră vinovat. S-a luat măsura reținerii pentru o perioadă de 24 de ore. În ceea ce mă privește pot să afirm că nu sunt probe”, a spus Valon.

Șeful Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Teritorial Mehedinți, Remus Luca, a declarat că profesorul reținut împreună cu cei trei dascăli cercetați în stare de libertate sunt acuzați de trafic de influență și luare de mită.

„Ofițerii DGA – Serviciul Teritorial Mehedinți au efectuat, sub directa coordonare și supraveghere a procurorului de pe lângă Tribunalul Mehedinți, un număr de patru percheziții domiciliare la patru locații din Drobeta Turnu Severin. Este vorba despre domiciliile a patru profesori din cadrul a două unități școlare, licee din Drobeta Turnu Severin. Cei patru profesori sunt acuzați de fapte de corupție, în special trafic de influență și luare de mită. Nu este vorba despre un proces generalizat de fraudare a examenului de bacalaureat, ci sunt cazuri punctuale”, a declarat Luca.

Profesorul de Limba și literatura română, Marian Arbănaș, este pensionat, dar a păstrat în cursul anului școlar 2012 – 2013 patru ore pe săptămână la Colegiul Pedagogic „Ștefan Odobleja”, fiind chemat la audieri în calitate de membru al uneia dintre comisiile examenului de bacalaureat din Drobeta Turnu Severin, deși calitatea de pensionar nu permite repartizarea sa într-o astfel de comisie.

Între ceilalți trei profesori audiați în noaptea de luni spre marți se află și fiica sa, de asemenea profesor la Colegiul Pedagogic „Ștefan Odobleja”, un alt profesor de la aceeași unitate de învățământ, cel de-al patrulea dascăl audiat fiind de la Liceul „Domnul Tudor”, din municipiu.

Potrivit anchetatorilor, perchezițiile de luni au fost făcute în baza unor plângeri depuse, în dosar fiind audiați și mai mulți elevi.

De la domiciliile celor patru profesori s-au ridicat înscrisuri, obiecte și sume de bani, surse din rândul anchetatorilor declarând că de la domiciliul profesorului Marius Arbănaș s-au ridicat 15.000 lei și 2.500 euro.

În județul Mehedinți, promovabilitatea la examenul de bacalaureat în sesiunea iulie 2013, înainte de soluționarea contestațiilor, este de 46,9%, în timp ce în iulie 2012 a fost de 30,8%.

Cele patru persoane, între care și profesorul Marius Arbănaș, au fost duse la audieri, luni seară, la Parchetul Tribunalului Mehedinți, după încheierea percheziției la locuința profesorului Arbănaș.

Contactat de MEDIAFAX, inspectorul școlar general din Mehedinți, Marian Șuță, a spus că nu are cunoștiință despre percheziții.

Ministrul Educației, Remus Pricopie, a declarat, luni, că, în urma desfășurării sesiunii iunie – iulie a bacalaureatului, sunt 15 cazuri de potențială fraudă, 318 elevi fiind eliminați din examen pe parcursul susținerii probelor scrise, săptămâna trecută.

Referindu-se la suspiciunile de fraudă de la bacalaureat, Pricopie a precizat că sunt șase cazuri în care au intervenit Poliția sau procuratura, dintre care patru au fost semnalate de inspectoratele școlare: cazul de la Liceul „Dimitrie Gusti” din Capitală și cele trei cazuri de la Constanța, la care se adaugă cele de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală și de la Sibiu.

El a mai spus că au fost și alte plângeri, inclusiv venite pe telelefonul verde deschis de minister pentru sesizarea neregulilor la examenele naționale, care au fost aduse în atenția Poliției.

Ministrul a precizat că, în total, sunt 15 cazuri de potențială fraudă și, totodată, că au fost 318 candidați eliminați din examen, pe parcursul susținerii celor patru probe scrise, săptămâna trecută, aceștia încercând să copieze sau având asupra lor diverse materiale interzise. Numărul elevilor eliminați din examen este comparabil cu cele din anii anteriori.

Oana Mitu, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Șoferii vor conduce însoțiți, deși au obținut permis auto. Se schimbă Codul Rutier în România
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Energia din Marea Britanie, scumpită de fenomenele meteorologice și de conflictele internaționale